Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο στην απόφαση της Tesla να αγοράσει Bitcoin

Εκτοξεύτηκε στις 48.000 δολάρια η τιμή του κρυπτονομίσματος, με ένα νέο μεγάλο ράλι μετά την απόφαση του Elon Musk να βγει αγοραστής. Το συνέδριο της MicroStrategy στις αρχές του μήνα και πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Οι προσδοκίες και τα διλήμματα για τους επενδυτές.

Το παρασκήνιο στην απόφαση της Tesla να αγοράσει Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το τζίνι έχει βγει από το λυχνάρι. Σας το είχαμε επισημάνει έγκαιρα: «Σημειώστε την ημερομηνία: 3 Φεβρουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο για εισηγμένες επιχειρήσεις και θεσμικούς επενδυτές, με διοργανωτή τη MicroStrategy. Χιλιάδες στελέχη θα ενημερωθούν πως η εταιρεία μετέτρεψε τα μετρητά της σε Bitcoin, έτσι ώστε να το κάνουν κι αυτοί. Ο Michael Saylor και οι επιτελείς του θα τους καθοδηγήσουν, φανερώνοντάς τους πώς αντιμετώπισαν τα λογιστικά και νομικά εμπόδια, κάνοντας τη μετάβαση πολύ πιο εύκολη».

Πληροφορίες ανέφεραν πως παραβρέθηκαν και άτομα από την Tesla. Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν καθώς είναι φανερό πως από την εταιρεία του Elon Musk (φωτ. πάνω) κινήθηκαν ακριβώς όπως τους υπέδειξε ο Michael Saylor και οι επιτελείς του. Η αρχή όμως δεν έγινε από εκεί, αλλά στις 20 Δεκεμβρίου, όπως είχαμε πάλι αποκαλύψει. Ήταν τότε που ο Saylor είχε προσφερθεί να μοιραστεί με τον Musk το βιβλίο συναλλαγών του.

Από τότε, όποτε ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι αν όντως συναντήθηκε με τον Musk, απαντούσε πως δεν είναι πρέπον ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει την είδηση. Ακόμα και χθες, όταν τον ρώτησαν άλλη μια φορά από το CNBC, ο Michael Saylor, χαμογελαστός, απάντησε: «Περιορίζομαι από αυτά που μπορώ να πω». Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια...

Αποτέλεσμα της μη επιβεβαιωμένης συνεννόησης μεταξύ Musk - Saylor ήταν η Tesla να ρίξει μια εκκωφαντική βόμβα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ανακοινώνοντας ότι έχει αγοράσει Bitcoin. Στην αναφορά της στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το δικαιολόγησε με τον ισχυρισμό ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια «για περισσότερη ευελιξία, περαιτέρω διαφοροποίηση και μεγιστοποίηση των αποδόσεων στα μετρητά μας».

Η ανακοίνωση, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτίναξε την τιμή του Bitcoin κατά 20%, σε νέο ιστορικό ρεκόρ. Σήμερα βρίσκεται μια ανάσα από τις 50.000 δολάρια, με κάποιους να εκτιμούν ότι τώρα το όριο των 100.000 δεν φαίνεται πια απατηλό όνειρο. 

Τι σηματοδοτεί η διάθεση του συγκεκριμένου ποσοστού επί των διαθεσίμων

Η Tesla είχε διαθέσιμα 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών στο τέλος του 2020, σύμφωνα με το Bloomberg. Άραγε θα τα μετατρέψει και αυτά σε Bitcoin, όπως έκανε και η MicroStrategy, με το σύνολο των διαθεσίμων της; Ακόμα όμως και αν μείνει σε αυτό το ποσό, θα πρόκειται για το 8% των διαθεσίμων της. O Paul Tudor Jones ξάφνιασε τον κόσμο της Wall Street με την (τότε) τολμηρή δήλωσή του να τοποθετήσει το 1% με 2% του χαρτοφυλακίου του στο Bitcoin. Σήμερα αυτή η δήλωση φαντάζει μέχρι και συντηρητική, άτολμη.

Ποια άλλα μεγαθήρια που είναι εισηγμένες στη Wall Street θα ακολουθήσουν; Ποιες θα είναι οι εταιρίες που θα ανταλλάξουν τα μετρητά τους από δολάρια σε Bitcoin; Επειδή πλέον δεν τίθεται ζήτημα του «αν» αλλά του «πότε» Όπως ισχυρίζεται ο Saylor, υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες που διαπραγματεύονται στη Wall Street, που συνολικά κατέχουν 5 τρισεκατομμύρια σε διαθέσιμα, τα οποία λιώνουν σαν παγάκια. Σε κάποιο σημείο θα το αντιληφθούν και θα αντιδράσουν. Θα αναζητήσουν τρόπους να αμυνθούν.

Πόσα χρήματα είναι το 8% των 5 τρισεκατομμυρίων; 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Άραγε οι πιθανότητες να μιμηθούν την Tesla ή τη MicroStrategy είναι μεγαλύτερες από το να μην τους ακολουθήσουν; Και γιατί όχι; Η MicroStrategy, από τον Αύγουστο που πραγματοποίησε τις πρώτες της αγορές, κοντεύει να δεκαπλασιάσει την αξία της μετοχής της! Από τα 120 δολάρια, χθες έκλεισε στα 1.041 δολάρια.

Επιπλέον σκέψεις για την απόφαση της Tesla

Υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που αξίζει να αναφέρουμε, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά αμέσως:

α) Ένας Διευθύνων Σύμβουλος έχει δύο δουλειές. Εκτός από διαχειριστής της λειτουργίας μιας επιχείρησης, πρέπει να κατανέμει τα διαθέσιμα κεφάλαια. Το πρώτο του απορροφάει την καθημερινότητα, αλλά το δεύτερο είναι το πιο σημαντικό. Συνήθως η δεύτερη δραστηριότητα αφορά τη μετατροπή των ρευστών διαθεσίμων σε περιουσιακά μη ρευστά στοιχεία και ξανά σε μετρητά. Θα αγοράσουν κάτι ή θα πουλήσουν; Θα χρηματοδοτήσουν μια δραστηριότητα ή θα την τερματίσουν; Πλέον αυτή την περίοδο έγινε ακόμα πιο πολύπλοκο, καθώς αφορά τη διαχείριση των μετρητών. Δεν διαθέτουν πια το χαρακτηριστικό της ασφάλειας που τα χαρακτήριζε παλαιότερα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εκτύπωσης των δολαρίων και των άλλων κρατικών νομισμάτων. Πρόκειται για παγάκι που λιώνει, όπως πολύ εύστοχα το παρομοίασε ο Saylor.

β) Η Tesla δεν υπάρχει περίπτωση να προέβαινε σε αυτή την κίνηση, αν υπήρχαν νομικές αβεβαιότητες. Αντίθετα καθησυχάζει τους υπεύθυνους άλλων επιχειρήσεων που σκέφτονται να αγοράσουν και αυτοί, αλλά διστάζουν εξαιτίας των πιθανών επιπλοκών. Όπως ο Tudor Jones και ο Stanley Druckenmiller έκαναν τους διαχειριστές της Wall Street να αισθανθούν άνετα, έτσι οι Elon Musk και Michael Saylor καθησυχάζουν τις εισηγμένες εταιρείες. Ήδη ακούγεται έντονα η φήμη πως θα ακολουθήσει η Apple!

γ) Όλο το εταιρικό προφίλ της Tesla βασίζεται στη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να αγόραζαν Bitcoin, αν πίστευαν ότι προκαλούσε επιβλαβή επίδραση στο περιβάλλον από την παραγωγή του. Το επιχείρημα περί ενεργειακής δαπάνης και μόλυνσης από την παραγωγή του Bitcoin, που χρησιμοποιούν συνεχώς οι αδαείς επικριτές του, καταλήγει με συνοπτικές διαδικασίες στα σκουπίδια. Όπως έχουμε αναφέρει, η συντριπτική πλειονότητα της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σχετικά έχουμε δημοσιεύσει εδώ

δ) Οι επικριτές του Bitcoin ανέφεραν πως δεν χρησιμοποιείται ως ευρεία μέθοδος συναλλαγών στην καθημερινότητά μας. Πράγματι η χρήση του ήταν περιορισμένη. Το Bitcoin χρησίμευε κυρίως ως μέσο διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης. Ωστόσο, τώρα με την PayPal και αύριο με τη Visa, για να μην αναφέρουμε τη Strike, αυτό αλλάζει. Και αλλάζει άμεσα. Έχετε την εντύπωση πως η Tesla δεν θα βρει μιμητές, ανακοινώνοντας πως πλέον μπορεί να αγοράζει κάποιος τα αυτοκίνητά της με Bitcoin;

ε) Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ο μεγαλύτερος οραματιστής της εποχής μας μελέτησε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Bitcoin είναι υγιές χρήμα. Δεν θα είναι ο τελευταίος. Ήδη παρακολουθούμε να πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο μια ευρεία υιοθέτηση πάνω στο Bitcoin. Με τη σειρά, ιδιώτες μικροεπενδυτές, διαχειριστές δισεκατομμυρίων, χρηματοοικονομικά ιδρύματα, εισηγμένες εταιρείες. Τι ακολουθεί; Οι Κεντρικές Τράπεζες. Όπως το είχαμε διαβλέψει και περιγράψει από την αρχή

Δεν είναι αργά

Τα νέα δεδομένα αποτελούν τροφή για σκέψη. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ακράδαντα ότι το Bitcoin δεν είναι ένα απλό νόμισμα. Θεωρούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνολογική ανακάλυψη της ζωής μας. Μπορείς να το συγκρίνεις μόνο με το Internet. Το Internet είναι ένα δίκτυο πληροφοριών. Ψηφιοποιημένες πληροφορίες που διακινούνται μέσα από ένα δίκτυο. Με το Bitcoin έχουμε την ψηφιοποίηση του χρήματος.

Το σίγουρο είναι ότι αξίζει κάποιος να το μελετήσει. Σε αυτό επιχειρεί να συμβάλει η στήλη και τα σεμινάρια που διοργανώνονται. Οι θέσεις για όλα τα σεμινάρια του Φεβρουαρίου έχουν καλυφθεί. Ωστόσο μέσα στην ημέρα θα αναρτήσουμε για τον Μάρτιο.

Και για να ελαφρύνουμε τη διάθεση, να σημειώσουμε ότι ο χρήστης του twitter GREEK.HODL υποστηρίζει ότι εάν αγοράσετε Bitcoin σήμερα, θα έχετε προλάβει τους Jeff Bezos και Tim Cook. Είμαστε ακόμα νωρίς!

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v