Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μέλλον των crypto υπό την οπτική ενός μακροπρόθεσμου επενδυτή

Πώς έχουν τώρα τα δεδομένα για το Bitcoin και το Ethereum. Τα «μαύρα» μαντάτα για την αμερικανική οικονομία, το «τέλος» του Elon Musk και ποιος είναι ο μόνος που έχει πλέον τη δύναμη να ταρακουνήσει τις τιμές στην αγορά crypto.

Το μέλλον των crypto υπό την οπτική ενός μακροπρόθεσμου επενδυτή

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αυξάνεται η νευρικότητα στις αγορές καθώς αύριο βράδυ ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθεί η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed. Κινούμενη στις συμπληγάδες του πληθωρισμού και της ύφεσης, η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θεωρείται η βασικότερη μεταβλητή που καθορίζει την κατεύθυνση όλων των αγορών παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ερώτημα δεν είναι αν το βασικό επιτόκιο θα ανέβει. Η απόφαση αφορά στο αν η αύξηση θα είναι της τάξης του 0,75% ή 1%.

Την προσοχή μας απέσπασε χθες κάτι φαινομενικά άσχετο. Τα αποτελέσματα τριμήνου για τη Walmart, του κολοσσού του λιανεμπορίου και του μεγαλύτερου ιδιώτη εργοδότη στις ΗΠΑ. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανακοίνωσης ήταν η πρόβλεψη πως ο πληθωρισμός αναγκάζει τους καταναλωτές να προβούν σε μετατόπιση δαπανών. Θα ξοδέψουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τρόφιμα και λιγότερο για είδη όπως τα ρούχα και τα ηλεκτρονικά.

Δεδομένου του μεγέθους της Walmart και ότι οι οικονομολόγοι τους έχουν προβλέψει σωστά, το λογικό είναι να αναμένουμε η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία των περισσότερων επιχειρήσεων. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε συρρίκνωση εταιρικών κερδών στο άμεσο μέλλον. Άρα και την πορεία των τιμών των μετοχών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των σκέψεων δεν υποχώρησε μόνο η Walmart αλλά και η Amazon.

Υπενθυμίζουμε πως αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί. Αναλόγως της απόκλισης που θα υπάρξει με τις προσδοκίες των αναλυτών, θα δούμε τον Nasdaq να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει. Με δεδομένη τη συσχέτιση του δείκτη με το Bitcoin, εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε πως θα επηρεαστεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Το σοκ της προσφοράς του Ethereum

Μια που αναφερθήκαμε στις μετοχές, αυτή τη φορά θα συγκρίνουμε τη συμπεριφορά τους σε σχέση με το Ethereum. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, επενδυτικά το δεύτερο σε μέγεθος κρυπτονόμισμα φαίνεται ελκυστικό εξαιτίας του σοκ της προσφοράς που άρχισε να συντελείται και αναμένεται να ενταθεί όσο προχωράει προς την αναβάθμιση.

Μετά τη μετάβαση του μηχανισμού συναίνεσης στο PoS (απόδειξη συμμετοχής), δεν θα έχουν ανάγκη οι miners να πουλάνε τα κερδισμένα νομίσματά τους για να καλύψουν τις δαπάνες τους. Δεν θα υπάρχουν καν miners.

Τη θέση τους την παίρνουν όσοι κάνουν staking, οι οποίοι δεν θα έχουν κάποιο πιεστικό κίνητρο να πουλήσουν, μια που θα λαμβάνουν ετήσια αμοιβή (σαν μέρισμα) που υπολογίζεται να είναι της τάξης του 10%.

Πρώτοι υπολογισμοί θέλουν τα δεσμευμένα Ethereum να φτάνουν το 30% της συνολικής ποσότητας. Αυτά τα νομίσματα έχουν το χαρακτηριστικό ότι θα είναι ανενεργά. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις DeFi, στα NFTs, στις πλατφόρμες δανεισμού κ.λπ. Επιπλέον, αν η ζήτηση για τις εφαρμογές του Ethereum συνεχίσει να είναι υψηλή, τότε θα «καίγονται» περισσότερα νομίσματα από αυτά που δημιουργούνται. Δεν θα αυξάνονται απλώς με μικρότερο ρυθμό ακόμα και από το Bitcoin, αλλά θα μειώνεται η υφιστάμενη προσφορά τους.

Όπως επισημαίνει ο μακροοικονομικός αναλυτής Raoul Pal, κάτι ανάλογο έχει συμβεί στις μετοχές του δείκτη S&P 500. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, εκεί έχουμε επαναγορές ιδίων μετοχών, άρα μείωση του αριθμού τους (μπλε ράβδοι) και μερίσματα (πράσινες ράβδοι).

Αυτός είναι ο λόγος, όπως ισχυρίζεται, που το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τα υπόλοιπα. Το συμπέρασμα που βγάζει ο Raoul Pal είναι πως με δεδομένη τη μείωση της προσφοράς, η ζήτηση θα αυξηθεί όταν ο κύκλος της αγοράς μετατραπεί σε ανοδικό. Συνεπώς οι τιμές θα πιεστούν προς τα επάνω.

Το Hash Rate του Bitcoin

Υποχωρεί εδώ και πάνω από ένα μήνα το Hash Rate του Bitcoin, δηλαδή η υπολογιστική ισχύς που διατίθεται για την ασφάλεια του δικτύου. Πλέον έχει φτάσει το επίπεδο τιμών που είχε στην αρχή του χρόνου. Αυτό το στοιχείο υποδεικνύει ότι κάποιοι από τους εξορύκτες αναγκάζονται να απενεργοποιήσουν τα μηχανήματά τους. Η δραστηριότητα δεν είναι όσο επικερδής υπολόγιζαν.

Η πρόσφατη προσαρμογή δυσκολίας μειώθηκε 5%, επιβεβαιώνοντας πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των miners έχει υποχωρήσει. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2021. Η επόμενη προσαρμογή δυσκολίας, η οποία αναμένεται σε δέκα ημέρες, εκτιμάται ότι θα μειωθεί επιπλέον κατά 2%.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, έχουν το πλεονέκτημα ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, άρα και την επιθετική διάθεση των νομοθετών, αλλά και ένα μειονέκτημα. Οι οικονομικές δυσκολίες των εταιρειών mining τους έχουν αναγκάσει να ρευστοποιούν τα διαθέσιμα Bitcoin τους.

Η επίδραση των ρευστοποιήσεων

Δεν είναι μόνο οι εξορύκτες που πουλάνε. Περίπου 236.000 Bitcoin, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ρευστοποιηθεί από «μεγάλα ιδρύματα» από την ημέρα που έγινε η επίθεση στο Terra στις 10 Μαΐου. Όπως ισχυρίζεται ένας από τους αναλυτές της Arcane Research, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναγκαστικές πωλήσεις.

Άραγε έχει κλείσει ο κύκλος των αναγκαστικών ρευστοποιήσεων; Ήδη όπως γνωρίζουμε το ίδρυμα του Luna πούλησε όλα τα Bitcoin του, αξίας 3 δισεκατομμυρίων. Η Three Arrows Capital, η Celsius, η Voyager βγήκαν εκτός αγοράς. Από τις μεγάλες πλατφόρμες δανεισμού του χώρου, μόνο η BlockFi προς το παρόν φαίνεται να διασώζεται.

Το «καλό» με τις χρεοκοπίες είναι πως όταν τελειώσει η φάση της ρευστοποίησης και εισέλθουν στη φάση των δικαστικών διαδικασιών, οι εταιρείες-κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων που έχουν απομείνει δεν μπορούν να πουλήσουν. Τα κεφάλαια παραμένουν παγωμένα μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση. Κάτι που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

Παράπλευρη συνέπεια της αποτυχίας αυτών των ιδρυμάτων είναι να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες όσο αφορά τις κεντρικοποιημένες πλατφόρμες δανεισμού. Ενέργειες που όχι μόνο είναι αναμενόμενες αλλά και επιθυμητές. Αυτή η δραστηριότητα δεν διαφέρει ουσιαστικά από μια παραδοσιακή τράπεζα. Θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος των διαχειριστών, προκειμένου να προστατεύεται ο καταθέτης. Η νομοθετική ρύθμιση θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη σε έναν τομέα, ο οποίος είναι απαραίτητος για να προχωρήσει η υιοθέτηση των crypto.

Επιπλέον, ο κίνδυνος της ρευστοποίησης από την Tesla εξαιτίας του απρόβλεπτου Elon Musk δεν υφίσταται πια. Έχει ήδη πουλήσει και έχει μείνει με Bitcoin αξίας μόλις 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μόνος που διαθέτει το ειδικό βάρος να σπρώξει την αγορά προς τα κάτω, αν αποφασίσει να πουλήσει, είναι ο Michael Saylor της MicroStrategy. Αυτό οφείλεται τόσο στην ποσότητα νομισμάτων που κατέχει όσο και από τη συνεχή και δημόσια έκθεσή του ως φανατικού υποστηρικτή του Bitcoin.

Έχουν αρχίσει να διακινούνται φήμες πως η MicroStrategy προέβη ήδη σε ρευστοποιήσεις. Αν ισχύουν, θα το διαπιστώσουμε στις 2 Αυγούστου, όπου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα χρήσης του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας. Ωστόσο οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο εκτιμούμε πως είναι ελάχιστες.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.


 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v