Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοί πολυεθνικοί κολοσσοί ποντάρουν σε εταιρίες crypto και γιατί

Σε ποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κρυπτονομισμάτων έχουν επενδυθεί πάνω από 6 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Πώς εξηγούνται τα στοιχήματα - ρεκόρ.

Ποιοί πολυεθνικοί κολοσσοί ποντάρουν σε εταιρίες crypto και γιατί

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια έρευνα που είδε αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας από την Blockdata, αποκάλυψε πως ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρίες στον κόσμο, έχουν επενδύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι τον φετινό Ιούνιο, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Alphabet (θυγατρική της Google), έχει διαθέσει συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο σε 4 εταιρίες: στην Fireblocks, η οποία παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και κρυπτονομίσματα, στην παραγωγό NFTs Dapper Labs, γνωστή από τα Top Shot στιγμιότυπα του NBA, τα CryptoKitties και άλλες διάσημες συλλογές, την Voltage που ασχολείται με το Lightning Network και τέλος την Digital Currency Group, μια επενδυτική με δεκάδες δισεκατομμύρια υπό διαχείριση, που εξειδικεύεται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Το ίδιο διάστημα η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, διέθεσε συνολικά 1,17 δισεκατομμύρια στην Circle, την εταιρία που εκδίδει το stablecoin USDC, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX και την Anchorage Digital. Την πρώτη τράπεζα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων η οποία διαθέτει ομοσπονδιακή άδεια στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί η γνωστή επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, η οποία διέθεσε 1,11 δισεκατομμύρια δολάρια στην Figment που δραστηριοποιείται στο Web 3.0 και την NYDIG που παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής crypto σε θεσμικούς, όπως ασφαλιστικά ταμεία. Η NYDIG μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν όταν ανέλαβε μαζί με την Fintelity National Information Services (FIS), το φιλόδοξο σχέδιό να φτιάξουν την υποδομή έτσι ώστε να μπορούν όλες οι αμερικάνικες τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα πελατών τους.

Πιο ενεργή από όλους στο Metaverse εμφανίζεται να είναι η κορεατική Samsung. Συμμετείχε σε projects συνολικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Στα εγχειρήματα που έχει διαθέσει χρήματα είναι μεταξύ άλλων τα Bored Apes Yacht Club και Axie Infinity.

Άλλες μεγάλες εισηγμένες που έχουν επενδύσει τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στον χώρο των crypto είναι οι Goldman Sachs, BNY Mellon, PayPal, Microsoft, Commonwealth Bank, Citigroup, Wells Fargo, LG, American Express και ο κινεζικός γίγαντας κοινωνικών δικτύων και τυχερών παιχνιδιών Tencent.

Η εξήγηση

Είναι βέβαιο πως κάποια προοπτική βλέπουν ότι παρουσιάζει ο χώρος των crypto. Για αυτό εμφανίζονται πρόθυμα να ρισκάρουν τα χρήματα τους όλα αυτά τα τεχνολογικά και τραπεζικά μεγαθήρια, ποντάροντας στην ανάπτυξη του κλάδου. Τι μπορεί να βλέπουν; Την μετεξέλιξη του Internet, την είσοδο στην νέα φάση του επονομαζόμενου Web 3.0 και την βελτίωση που θα προκύψει από τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών.

Σε πολλούς προκαλεί απορία που το Bitcoin ή το Ethereum δεν προέκυψαν από προγραμματιστές που δουλεύανε σε καθιερωμένες τεχνολογικές εταιρίες. Πώς δεν το σκέφτηκαν πρώτοι αυτοί; Ο λόγος είναι πως τους απασχολούσε πώς θα μεταφέρουν χρήματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Δεν τους ενδιέφερε να προσανατολιστούν στον βαθμό ελευθερίας των συναλλασσόμενων, ούτε στη διαφύλαξη της αξίας της αγοραστική δύναμης των χρημάτων. Θεωρούσαν πως δουλειά τους ήταν αποκλειστικά το τεχνολογικό κομμάτι, όχι το νομισματικό ή το μακροοικονομικό.

Ουσιαστικά κατευθύνθηκαν προς την αντίθετη πλευρά. Προσανατολίστηκαν στο πώς θα επιτύχουν να κάνουν τους ενδιάμεσους καλύτερους, να ισχυροποιήσουν την κεντρική αρχή και τον κεντρικό συντονισμό. Το πλεονέκτημα του blockchain, της τεχνολογίας πίσω από το Bitcoin, είναι πως βγάζει από τη μέση τους μεσάζοντες.

Η δουλειά γίνεται το ίδιο ή και περισσότερο αξιόπιστα, ταχύτερα, φτηνότερα. Να είμαστε εμείς οι ίδιοι τραπεζίτες του εαυτού μας. Να πραγματοποιούμε τραπεζικές συναλλαγές, παρακάμπτοντας την τράπεζα.
Ακούγεται ουτοπικό, όμως οι εξελίξεις τρέχουν προς αυτή την κατεύθυνση. Παλαιότερα, για να κλείσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο έπρεπε οπωσδήποτε να πάμε στο ταξιδιωτικό γραφείο. Ποιος το κάνει σήμερα; Ελάχιστοι. Οι περισσότεροι αγοράζουν μέσω του υπολογιστή τους κατευθείαν από τις αεροπορικές εταιρίες.

Το ψηφιακό χρήμα

Είναι πολλοί οι κλάδοι που μεταμορφώθηκαν ριζικά από την διάδοση του Internet και της ψηφιακής μεταφοράς πληροφορίας. Των μουσικόφιλων, της ενημέρωσης, όσων κάνουν τα ψώνια τους μέσω διαδικτύου. Ωστόσο οι πελάτες των τραπεζών δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό άλλων χρηστών υπηρεσιών.

Η εμπειρία από αυτούς τους κλάδους παρέχει μια σημαντική ένδειξη που βοηθάει στην εξήγηση του φαινομένου. Στην μουσική, τα κοινωνικά δίκτυα, τα on-line ψώνια, η αντίσταση των καθιερωμένων επιχειρήσεων να διατηρήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, κάμφθηκε.

Η Spotify και η Apple περιθωριοποίησαν τις δισκογραφικές εταιρίες. Το YouTube, το Facebook, το Twitter και τα ειδησεογραφικά sites, οδήγησαν σε παρακμή τις έντυπες εφημερίδες. Η Amazon ανάτρεψε πρώτα την αγορά βιβλίου και κατόπιν τις υπόλοιπες.

Στα συστήματα πληρωμών ο μετασχηματισμός εμποδίστηκε από ένα συνδυασμός θεσμικής πολυπλοκότητας και γραφειοκρατικής αδράνειας. Για πόσο όμως; Η θεσμική αδράνεια μπορεί να επιβραδύνει τη τεχνολογική αλλαγή, αλλά σπανίως μπορεί να την εμποδίσει ολοκληρωτικά.

Μετά την ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας και μετακίνησης πληροφορίας, χρειαζόμαστε το ψηφιακό χρήμα. Όσο και αν διαφωνούμε γύρω από την αξία του ή πιο θα επικρατήσει τελικά, θα είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερης αξίας από αυτή της Google.

Πριν από 20-25 χρόνια, οι άνθρωποι γέλαγαν όταν κάποιος πίστευε πως θα εργάζεται στο Διαδίκτυο. Σήμερα δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς το Διαδίκτυο. Την ίδια αμφισβήτηση αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να εργαστούν στα κρυπτονομίσματα. Όχι όμως πια. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για το νέο αποκεντρωμένο Internet, ίσως έρθει μια μέρα που κανείς δεν θα μπορεί να εργαστεί χωρίς αυτές τις εφαρμογές.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v