Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης στον Καναδά είναι Bitcoiner!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele. Ωστόσο, ο 43χρονος Pierre Poilievre, νέος αρχηγός των Συντηρητικών στον Καναδά, έχει επίσης δώσει τα διαπιστευτήριά του στον κόσμο των crypto.

Ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης στον Καναδά είναι Bitcoiner!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, στις 20:30, είστε όλοι καλεσμένοι στην παρουσίαση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» στο Γαλάτσι, Ορφέως 10, στον φιλόξενο χώρο του The Rubicon. Η εκδήλωση θα είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να μαζευτούμε, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις. Θα υπάρχουν κάποια τελευταία βιβλία, γιατί έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η δεύτερη έκδοση ετοιμάζεται!

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πως εκτός από τα βιβλιοπωλεία, μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο από το https://www.media2day.gr/seminars. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

Μέχρι τώρα, το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα σε μια χώρα που κατέχει κάποιος υπέρμαχος του Bitcoin ήταν ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele. Μια χώρα η οποία πριν ακριβώς ένα χρόνο ψήφισε στη Βουλή της ένα νομοσχέδιο με το οποίο αναγνώριζε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, ταυτόχρονα με το δολάριο. Όσο και αν χαροποίησε η εξέλιξη αυτή τους Bitcoiners, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα μικρό κράτος, με ελάχιστο αποτύπωμα στις διεθνείς εξελίξεις.

Ωστόσο τι θα λέγατε αν μια μεγάλη οικονομική δύναμη, μέλος των G7, όπως ο Καναδάς, αποκτούσε ηγέτη φανατικό υποστηρικτή του Bitcoin; Κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει Lightning Network για τις αγορές του; Πλέον δεν είναι καθόλου απίθανο αυτό το ενδεχόμενο, καθώς ο 43χρονος Pierre Poilievre, ένας από τους υπέρμαχους του Bitcoin, εκλέχθηκε προχθές, με το επιβλητικό 68% των ψήφων, νέος αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Καναδά.

Η πολιτική τοποθέτηση του Poilievre, ο οποίος μάλιστα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2025, είναι έξω από τα ενδιαφέροντα της στήλης. Σε αυτό που θα εστιάσουμε, είναι η άποψή του για το χρήμα, μια που γνωρίζει κάτι που αγνοεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των πολιτικών σε όλο τον κόσμο: τα βασικά. Και αυτό επειδή προϋπόθεση για να καταλάβεις τι είναι το Bitcoin είναι να ξέρεις τι είναι το χρήμα.

Ας δούμε τι είπε στο κοινοβούλιο στην αρχή του χρόνου, σχετικά με το χρήμα και τον πληθωρισμό: Το χρήμα είναι μια τεχνολογία με την οποία μεταφέρουμε αξία στον χώρο και τον χρόνο. Αν δεν υπήρχε, οι άνθρωποι θα έπρεπε να καταναλώνουν ό,τι παράγουν άμεσα. Τα περισσότερα είδη του ζωικού βασιλείου αυτό κάνουν. Τρώνε ό,τι σκοτώνουν και ό,τι μένει, καταστρέφεται ή κλέβεται από άλλα ζώα. Χρησιμοποιούν άμεσα τη λεία τους ή τη χάνουν.

Η ανθρωπότητα εφηύρε μια τεχνολογία που επιτρέπει σε δύο άτομα να ανταλλάσσουν πράγματα μεταξύ τους, ακόμα και αν δεν έχουν την ικανότητα να προμηθεύσουν τον αντισυμβαλλόμενο με κάτι που επιθυμεί άμεσα. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται χρήμα.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, το χρήμα πήρε διάφορες μορφές. Κάποιοι στον Νότιο Ειρηνικό χρησιμοποιούσαν χαραγμένο ασβεστόλιθο. Άλλοι χρησιμοποιούσαν χάνδρες ή κοχύλια. Στις φυλακές χρησιμοποιούν τσιγάρα, τα παιδιά στο σχολείο καραμέλες. Κάποια στιγμή στην ιστορία υπερίσχυσαν τα πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσός, ασήμι και χαλκός.

Το 1215 υπογράφτηκε ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία, η Magna Carta (Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών), η οποία αφορούσε στον περιορισμό των δικαιωμάτων του βασιλιά. Ανάμεσα στα άλλα είχε γραφτεί ότι το στέμμα δεν θα μπορούσε να φορολογήσει κάτι που δεν έχει την έγκριση των πολιτών.

Αυτή η αρχή εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα, 800 χρόνια αργότερα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξοδέψει χρήματα των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο ενός έθνους, αν πρώτα δεν εγκριθεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο από τους βουλευτές.

Ο τότε βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας υποχρεώθηκε να λαμβάνει έγκριση, όμως οι διάδοχοί του αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επινοητικοί, όσον αφορά την πηγή χρηματοδότησης. Στα επόμενα χρόνια, ο Βασιλιάς Χένρι ο 8ος, γιος του Ιωάννη, έκοψε τα κέρματα και με τα κομμάτια ασημιού που περίσσευαν, έφτιαχνε παραπάνω νομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε πληθωρισμό, ο οποίος οδήγησε σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των υπηκόων του.

Αργότερα έγινε ακόμα πιο δημιουργικός. Έλιωσε όλα τα ασημένια νομίσματα και έφτιαξε νέα, τα οποία μόνο στο εξωτερικό περίβλημα είχαν μια στρώση από ασήμι. Το εσωτερικό τους ήταν από ευτελέστερο μετάλλευμα, χαλκό. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν έτριβες λίγο τη μύτη στο χαραγμένο πρόσωπο του βασιλιά στα νομίσματα. Κοκκίνιζε, καθώς έφευγε η στρώση από ασήμι και φανερωνόταν το χρώμα του χαλκού.

Ένας άλλος εφευρετικός ηγέτης υπήρξε ο Έλληνας Διονύσιος ο Πρεσβύτερος, τύραννος των Συρακουσών. Μάζεψε όλες τις δραχμές, το τότε νόμισμα, και χάραξε το 2 πάνω τους! Με αυτόν τον τρόπο διπλασίασε την ποσότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, συναντάμε παρόμοιες τακτικές δημιουργίας χρήματος. Η πιο διάσημη είναι της Γερμανίας στη δεκαετία του 1920. Είχαν τυπώσει τόσο μεγάλη ποσότητα χρημάτων, ώστε η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Έφτασε στο σημείο να χρειαζόσουν ένα καρότσι γεμάτο από χαρτονομίσματα για να αγοράσεις ένα καρβέλι ψωμί. Στις μπυραρίες παράγγελνες από την αρχή όλα τα ποτά, γιατί μέχρι το τέλος της βραδιάς είχαν ακριβύνει.

Ούτε εμείς έχουμε ανοσία στην αρρώστια του πληθωρισμού, συνέχισε ο Καναδός πολιτικός, καθώς μεταπολεμικά κληρονομήσαμε θηριώδη χρέη στον αγώνα κατά του φασισμού. Ωστόσο η κυβέρνηση είχε «σκληρά» χρήματα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τότε το καναδέζικο δολάριο είχε αντίκρισμα στο αμερικάνικο, το οποίο μπορούσες να ανταλλάξεις με χρυσό στην ισοτιμία των 35 δολαρίων την ουγγιά.

Ήταν μια περίοδος ευημερίας κατά την οποία ξεπλήρωσαν τα χρέη και αναπτύχθηκε η οικονομία κατά 300%. Μέχρι το 1973, ο Καναδάς δεν χρωστούσε σχεδόν πουθενά. Όλα άλλαξαν όταν το 1971 ο Νίξον, στην ανάγκη του να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ και να διατηρήσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό, αποφάσισε την αποδέσμευση του δολαρίου από τον χρυσό.

Από τότε οι Αμερικανοί έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αυξάνουν την κυκλοφορία των αμερικανικών δολαρίων ανά τον κόσμο, σε αναντιστοιχία με την αύξηση του πραγματικού πλούτου, οδηγώντας στην υποτίμηση του νομίσματος. Κατηγορούν οι Αμερικανοί τον ΟΠΕΚ πως αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, αλλά αποκρύβουν το γεγονός πως τους πληρώνουν με ένα νόμισμα που εσκεμμένα συνεχώς χάνει την αξία του.

Ως αποτέλεσμα υπήρξε να αυξηθούν οι φτωχοί στις ΗΠΑ και να αυξηθεί το χάσμα μεταξύ των πιο εύπορων και των αδύναμων, συμπέρανε ο Poilievre. Κατόπιν κατηγόρησε τον Τζάστιν Τριντό, τωρινό πρωθυπουργό του Καναδά, ότι θέλει να μιμηθεί αυτή την αποτυχημένη πολιτική, τυπώνοντας συνεχώς χρήμα. Περισσότερο χρήμα που αντιστοιχεί σε λιγότερα αγαθά δεν αυξάνει τον πλούτο αλλά μόνο τον πληθωρισμό, κατέληξε στην ομιλία του ο Poilievre.

H σχέση του Pierre Poilievre με το Bitcoin

* Ο Pierre Poilievre έχει δηλώσει πως κατέχει ETFs του Bitcoin στο «πόθεν έσχες» και δηλώνει υπέρμαχος του mining στον Καναδά, καθώς επιθυμεί η χώρα του να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και να γίνει η ηγέτιδα δύναμη του χώρου.

* Οι αντίπαλοι για τη θέση του αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος του επιτέθηκαν για την προτίμηση που δείχνει στο Bitcoin, καθώς τον κατηγορούσαν πως παροτρύνει την επένδυση προς έναν τίτλο υψηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει χρήματα όσοι τον άκουσαν.

* Έχει υποσχεθεί πως από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργού θα είναι να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, επειδή δεν κατάφερε να μετριάσει τον πληθωρισμό. Επίσης σκοπεύει να σταματήσει την ανάπτυξη του νέου ψηφιακού καναδέζικου δολαρίου που σχεδιάζεται από την κεντρική τράπεζα ως επικίνδυνου.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v