Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εφιάλτης για τα crypto έρχεται από τη Βραζιλία

Σε κλοιό πωλήσεων παραμένει η αγορά, καθώς επιμένουν οι πωλητές στο Bitcoin. Γιατί παραμένει σε πτωτική τροχιά το Ethereum. Θετικό σινιάλο από το hash rate, άσχημα μαντάτα από τη Βραζιλία.

Ο εφιάλτης για τα crypto έρχεται από τη Βραζιλία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σημαντική υποχώρηση τιμών σημειώνεται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, το επίπεδο των 950 δισεκατομμυρίων δολαρίων (πράσινη οριζόντια γραμμή) όχι μόνο δεν κράτησε, αλλά η στήριξη μετατράπηκε σε αντίσταση. Η απόπειρα να περάσει ξανά από πάνω απέτυχε, καθώς τη βρήκε σαν εμπόδιο.

Προς το παρόν οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται. Αν δεν καταφέρει να σταματήσει η πτώση στα 860 δισεκατομμύρια, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, τότε το επόμενο σημείο στήριξης είναι στα 830 δισεκατομμύρια. Το προηγούμενο χαμηλό του καλοκαιριού.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Το Ethereum, που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα τις προηγούμενες ημέρες, σταμάτησε την πτώση ακριβώς πάνω στη στήριξη των 1.270 δολαρίων. Όπως αναφέραμε προχθές, δύο ήταν κυρίως οι λόγοι. Ο πρώτος είναι οι δηλώσεις του Gary Gensler, του επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), ο οποίος αμέσως μετά το Merge, ισχυρίστηκε πως τα κρυπτονομίσματα που λειτουργούν με PoS θα πρέπει να υπάγονται στην ισχύουσα νομοθεσία περί χρεογράφων. Ο δεύτερος, ότι οι επενδυτές μπορεί να καθησυχάστηκαν από την ομαλή μετάβαση, αλλά προτίμησαν να «πουλήσουν στην είδηση».

Χθες Κυριακή, οι ρευστοποιήσεις στην αγορά παραγώγων ήταν σχετικά υψηλά, σχεδόν 260 εκατομμύρια δολάρια. Μια κατάσταση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinglass.

Αξιοσημείωτο είναι πως παρά την πτώση, το hash rate του δικτύου του Bitcoin βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό του! Αυτό σημαίνει πως η ασφάλεια του δικτύου είναι θωρακισμένη όσο ποτέ, αλλά από την άλλη μειώνει τα περιθώρια κέρδους των miners, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα νομίσματά τους για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις

Αφορμή για την υποχώρηση είναι η συνεδρίαση της Federal Open Market Committee (FOMC) αύριο, 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της αναχαίτισης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος επιμένει να βρίσκεται ψηλά, παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωσή του εξαιτίας της μείωσης του κόστους ενέργειας.

Ανάμεσα στους αναλυτές και κατ’ επέκταση στους επενδυτές επικρατεί ο φόβος ότι δεν αρκεί η προγραμματισμένη άνοδος των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, άρα ίσως αποφασιστεί κάτι ακόμα πιο δραστικό. Όπως είναι αναμενόμενο, ο προβληματισμός είναι διάχυτος και έχει επίπτωση σε όλες τις αγορές, όχι μόνο των κρυπτονομισμάτων.

Το εφιαλτικό σενάριο για τις αγορές αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ο απόλυτος τρόμος, έρχεται από τη Βραζιλία. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, γνωστή ως Copom, έχει ανεβάσει τα επιτόκια από το 2% στο 13,75% μέσα σε ένα χρόνο και ετοιμάζεται να τα ανεβάσει στο 14%. Και όχι μόνο. Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής έχουν επιλέξει τα βραζιλιάνικα ομόλογα να έχουν θετικά πραγματικά (αποπληθωρισμένα) επιτόκια.

Με δεδομένο πως φαίνεται να πέτυχαν μείωση του πληθωρισμού οι Βραζιλιάνοι, σε συνδυασμό με το ότι η Fed το έχει ξανακάνει στο προηγούμενο πληθωριστικό κύμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επί Πολ Βόλκερ, αρχίζει δειλά δειλά να εμφανίζεται το σενάριο να τους μιμηθούν οι Αμερικανοί. Να επιλεγεί μια δραστική ενέργεια που θα επιχειρήσει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του πληθωρισμού, μέσα από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα.

Την προηγούμενη φορά πράγματι έπεσε ο πληθωρισμός αλλά με τεράστιο κόστος. Οδήγησε στην πιο σοβαρή ύφεση που είχαν γνωρίσει οι ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τότε οι ΗΠΑ χρώσταγαν μόλις το 30% του ΑΕΠ τους. Σήμερα ξεπερνάει τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 137% του ΑΕΠ.

Το χαρακτηρίζουμε εφιαλτικό γιατί όλα σχεδόν τα κράτη είναι υπερχρεωμένα. Πολλά μάλιστα σε δολάρια. Τυχόν σημαντική άνοδος των επιτοκίων είναι μάλλον δεδομένο πως θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκτεταμένες χρεοκοπίες χωρών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v