Η χρονιά της μεγάλης απάτης στα crypto

Χειρότερος μήνας στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων ο φετινός Οκτώβριος, με τους χάκερ να αποκομίζουν λεία 718 εκατ. δολαρίων σε 11 περιπτώσεις! Τελευταίο περιστατικό το χτύπημα στην πλατφόρμα Mango, σε ένα πλήγμα αξίας $112 εκατ.

Η χρονιά της μεγάλης απάτης στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Νέο χτύπημα αξίας 112 εκατομμυρίων δολαρίων από χάκερ πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης Mango. Την αποκάλυψη έκανε πρώτος χθες ο ελεγκτής OtterSec στο Twitter.

Οι άνθρωποι του Mango ανέφεραν ότι έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να παγώσουν τα κλεμμένα κεφάλαια. Το Mango είναι ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που βασίζεται στο blockchain του Solana, το οποίο προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να κάνουν spot συναλλαγές και δάνεια.

Παρόλο που δεν έχουμε φτάσει ούτε τα μέσα του μήνα, ο Οκτώβριος εξελίσσεται ως ο χειρότερος που έχει υπάρξει ποτέ στα κρυπτονομίσματα από πλευράς χτυπημάτων χάκερ. Μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα έχουν υπάρξει 11 περιστατικά, με συνολική λεία 718 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Chainalysis.

Αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις με αυτόν τον ρυθμό, η φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι η χειρότερη όσον αφορά τα ποσά που έχουν κλαπεί. Μέχρι τώρα οι χάκερ έχουν μαζέψει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 125 χτυπήματα.

Η ειδοποιός διαφορά αυτής της χρονιάς, σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι ότι οι επιθέσεις στοχεύουν σε πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Παλαιότερα ο στόχος ήταν κυρίως κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια. Μια τάση η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχει εξήγηση σε αυτό. Τα μεγάλα ανταλλακτήρια ενίσχυσαν την άμυνά τους, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίθεση σε αυτά, ενώ οι DeFi, ως πιο αδύναμες, ήταν πιο ευάλωτες.

Περισσότερο ευάλωτες από όλες παραμένουν οι γέφυρες, οι οποίες είναι εφαρμογές που επιτρέπουν τις μεταφορές tokens από το ένα blockchain στο άλλο. Η αχίλλειος πτέρνα του οικοσυστήματος της αποκεντρωμένης οικονομίας. Μόνο αυτό τον μήνα από 3 παραβιάσεις απέσπασαν νομίσματα αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεγάλο χτύπημα στην Binance

Το τελευταίο μεγάλο χτύπημα ήταν βέβαια η επίθεση που υπέστη μια γέφυρα του ανταλλακτηρίου Binance που συνδέεται με την Binance Smart Chain. Από ό,τι διαπιστώθηκε, κλάπηκαν BNB token αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ο χάκερ κατάφερε να ξεγελάσει τη γέφυρα BNB για να κόψει 2 εκατομμύρια νομίσματα BNB (πάνω από 580 εκατομμύρια δολάρια).

Με το που τα απέκτησε, προσπάθησε να τα δώσει ως εγγύηση για να δανειστεί stablecoins από την πλατφόρμα δανεισμού Venus Protocol. Έτσι δεν θα έδινε στόχο, όπως θα συνέβαινε αν τα έβαζε προς πώληση. Το σχέδιο πέτυχε εν μέρει. Μπόρεσε να το κάνει για νομίσματα αξίας 127 εκατομμυρίων δολαρίων, πριν οι άνθρωποι της Binance προλάβουν να προβούν σε παύση της αλυσίδας, παγώνοντας τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Με την ευκαιρία αναδείχτηκε ένα χαρακτηριστικό του δικτύου BNB. Αρκούσαν μόλις 26 επικυρωτές για να τεθεί σε παύση το δίκτυο για 8 ώρες. Επομένως προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο ένα blockchain με 26 επικυρωτές είναι πραγματικά αποκεντρωμένο. Όταν ελάχιστοι μπορούν να το θέτουν εκτός λειτουργίας, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε την απάντηση.

Δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση. Τα περισσότερα από τα αποκεντρωμένα blockchain είναι αποκεντρωμένα μόνο στην επιγραφή. Αυτό βέβαια δεν έχει εμποδίσει το BNB να αναπτυχθεί και να γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το BNB, όταν ξεκίνησε το 2017, είχε 10 σεντς. Σήμερα έχει σχεδόν 300 δολάρια και είχε φτάσει μέχρι 550.

Ωστόσο τίθεται επιτακτικά το ερώτημα αν οι γέφυρες θα αντέξουν να αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος των crypto. Εάν τα κρυπτονομίσματα πρόκειται να υιοθετηθούν ευρέως, θα πρέπει να διαθέτουν ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα διακίνησης αξιών. Ένας ρόλος στον οποίο οι γέφυρες έχουν αποτύχει, αν και πράγματι έχουν χρησιμότητα.

Οι γέφυρες αποτελούν ζωτικό συστατικό του συστήματος. Εκτός αν κυριαρχήσει τελικά ένα μεγάλο blockchain, όπως του Ethereum. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα στον υπό διαμόρφωση και για αυτό τον λόγο συναρπαστικό χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Η Google μπαίνει στα crypto

Δεν έχουμε όμως μόνο αρνητικά νέα. Η Google ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, έτσι ώστε οι πελάτες της από την επόμενη χρονιά να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν με κρυπτονομίσματα. Παράλληλα, η CoinBase θα μπορεί να αξιοποιεί το λογισμικό cloud της Google. Επίσης ο τεχνολογικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του Coinbase Prime. Πρόκειται για μια ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα, η οποία παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής και trading σε θεσμικούς.

Δεν ήταν δυνατόν οι τεχνολογικοί κολοσσοί να έχουν κλειστά τα μάτια στo οικοσύστημα των crypto, αν και ακόμα δεν έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο. Αν εισέλθουν για τα καλά, θα πρόκειται για θετική εξέλιξη; Άλλο ένα ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί στο εγγύς μέλλον.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v