Τι συμβαίνει με το Ελ Σαλβαδόρ και το Bitcoin

Πόσο επιτυχημένο κρίνεται το «πείραμα» του Nayib Bukele με το κρυπτονόμισμα και το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Chivo. Η απόδοχή από τον κόσμο, οι φήμες για το FTX και το... «ομόλογο bitcoin».

Τι συμβαίνει με το Ελ Σαλβαδόρ και το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Φανταστείτε, οι οικονομικές συνθήκες της χώρας όπου κατοικείτε να μην σας επιτρέπουν να ζήσετε μια αξιοπρεπή ζωή. Να είστε αναγκασμένοι να μετακομίσετε στο εξωτερικό. Οι απολαβές ίσως να μην είναι μεγάλες, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά μάλλον καλύτερες από αυτές που θα είχατε στη χώρα σας.

Ωστόσο με ένα σημαντικό μέρος της αμοιβής σας θα πρέπει να συντηρείτε την οικογένεια σας προκειμένου να επιβιώσει. Σίγουρα λοιπόν δεν θα σας άρεσε να χαρίσετε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 10% μέχρι 33% στα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να φτάσει το έμβασμα στον προορισμό του.

Οι μετανάστες του Ελ Σαλβαδόρ στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να το φανταστούν. Το βιώνουν καθημερινά. Θα πρέπει να δίνουν ένα σεβαστό μερίδιο του μισθού τους σε εταιρίες όπως η Western Union για να μεταφερθούν τα χρήματα στον προορισμό τους. Και ποιος είναι αυτός ο προορισμός; Κάποιο άλλο κατάστημα της Western Union, πολύ πιθανό στην κοντινότερη πόλη. Θα πρέπει η γυναίκα ή οι γονείς του μετανάστη να πάρουν λεωφορείο για να παραλάβουν τα χρήματα από ένα μέρος όπου λυμαίνονται συμμορίες, καθώς βέβαια τα εισπράττουν σε χαρτονομίσματα που είναι εύκολο να κλαπούν.

Αυτό το πρόβλημα επιχείρησε να λύσει ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, αναγνωρίζοντας το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του κράτους (μαζί με το δολάριο) και εισάγοντας το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Chivo. Μια τραπεζική εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνολογία Lightning Network του Bitcoin και μπορούν να έχουν όλοι δωρεάν στο κινητό τους.

Με το νέο σύστημα πληρωμών, όσοι ζουν στις ΗΠΑ Θα μπορούν να στέλνουν κατευθείαν δολάρια ή Bitcoin στο κινητό του παραλήπτη, ο οποίος θα τα λαμβάνει από την ασφάλεια του σπιτιού του. Άμεσα, εύκολα, δωρεάν. Αν αργότερα θελήσει να τα μετατρέψει σε χαρτονομίσματα δολαρίων, αρκεί να πάει στο πλησιέστερο ειδικό ATM. Το ΑΤΜ θα «διαβάσει» το πορτοφόλι στο κινητό του (όπως βάζουμε εμείς την χρεωστική κάρτα) και θα του δίνει μετρητά.

«Οι τράπεζες μπορεί να θυμώσουν, αλλά δεν φρόντισαν για το 70% των ανθρώπων μας», ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ. Ποιοι αποτελούν το 70%; Εκείνοι που στερούνται ακόμα και τις στοιχειώδεις τραπεζικές εργασίες. Μέχρι την έλευση του κυβερνητικού ηλεκτρονικού πορτοφολιού Chivo, μόνο 1,2 εκατομμύρια πολίτες διέθεταν λογαριασμό στις παραδοσιακές τράπεζες. Ελάχιστους μήνες αργότερα, πάνω από 4 εκατομμύρια κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ απέκτησαν τραπεζικό λογαριασμό και απολαμβάνουν δωρεάν εμβάσματα από το εξωτερικό.

Από την θεωρία στην πράξη

Ωστόσο στην πράξη, ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος, αποδεικνύεται πως όλα αυτά δεν είναι και τόσο εύκολα εφαρμόσιμα. Ένα ζευγάρι ιταλών που αυτοαποκαλείται εξερευνητές του Bitcoin (Bitcoin Explorers) επισκέφθηκε το Ελ Σαλβαδόρ και διαπίστωσε πως η αποδοχή του Bitcoin δεν έχει προχωρήσει. Δεν είναι πολλά τα καταστήματα που το δέχονται ως μέσο πληρωμής. Από ότι διαπίστωσαν ήταν λιγότερα από εκείνα που δέχονταν Bitcoin πριν από ένα χρόνο όταν είχαν βρεθεί ξανά στην χώρα.

Οι μεγάλες εταιρίες σνόμπαραν το Bitcoin, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οικογενειακές, δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να δεχτούν να πληρωθούν στο κρυπτονόμισμα. Η εξήγηση που δώσανε οι Εξευρευνητές του Bitcoin, ήταν πως το κάνουν για να προσελκύσουν νέους πελάτες. Εκείνους που δεν θέλουν ή αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οι μεγαλύτερες εταιρίες. 

Αυτό που ήταν το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο ταξίδι τους, ήταν πως στα μικρότερα μέρη, εκτός της πρωτεύουσας, οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο δεκτικοί στην ιδέα της συναλλαγής με Bitcoin! Όπως ανάφερε ένας εξαγωγέας καφέ που επισκεύτηκαν, το Bitcoin τους διευκολύνει, επειδή παρακάμπτει το απαίσιο (awful) τραπεζικό σύστημα της χώρας. Μπορούν να πληρώνονται άμεσα και πολύ πιο οικονομικά, επειδή παρακάμπτονται οι ενδιάμεσοι.

Που οφείλεται η δυσπιστία προς το Bitcoin; Ένας σημαντικός λόγος είναι πως το Chivo δεν δουλεύει πάντα ομαλά. Κι αυτό δυσφημεί το Bitcoin, επειδή οι χρήστες νομίζουν πως είναι προβληματικό στις συναλλαγές το ίδιο το δίκτυο του Bitcoin. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσει ο πρόεδρος Nayib Bukele.

Τουλάχιστον όμως δεν αντιμετώπισε ένα άλλο πρόβλημα. Κάποιες φήμες θέλανε να έχει τα Bitcoin της χώρας αποθηκευμένα στην FTX, όμως ο 41χρονος Πρόεδρος το διέψευσε. Όπως ανάφερε ο CZ της Binance σε ένα tweet, αντάλλαξε μηνύματα με τον Bukele για το θέμα και εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε Bitcoin στο FTX και δεν είχαμε ποτέ καμία δουλειά μαζί τους. Δόξα τω Θεώ!» 

Ανακοίνωσε μάλιστα αργότερα πως θα αρχίσει να αγοράζει ένα Bitcoin κάθε μέρα. Να σημειωθεί πως από τότε που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμών, η χώρα έχει αγοράσει 2.381 Bitcoin, με μέσο όρο τιμής τις 43.357 δολάρια.

Κι όχι μόνο αυτό. Με ένα νέο νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η Maria Luisa Hayem Brevé, Υπουργός Οικονομίας του Ελ Σαλβαδόρ, ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των πρώτων 10ετών ομολόγων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με κουπόνι 6,5%. Τα μισά από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να αγοράσουν Bitcoin και τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή της Bitcoin city. Μια σύγχρονη πόλη, έναν φορολογικό «παράδεισο» για επενδυτές και εταιρίες που σχετίζονται με blockchain και crypto δραστηριότητες. Σχεδιάζεται να χτιστεί κοντά στο ηφαίστειο Conchagua και να ηλεκτροδοτηθεί από φθηνές και καθαρές πηγές γεωθερμικής ενέργειας από το ηφαίστειο.

Τελικές σκέψεις

Δεν είναι η πρώτη προηγμένη τεχνολογία που αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά, με δυσπιστία. Πολλοί ήταν αρνητικοί ακόμα και με το κινητό τηλέφωνο. Το θεωρούσαν πολύ ακριβό, πολύ βαρύ. Έβρισκαν κακή ιδέα να μπορούν να τους βρίσκουν από την δουλειά τους, όταν ήταν έξω. Φοβόντουσαν πως θα το εκμεταλλευτούν οι παράνομοι για να κάνουν ευκολότερα ληστείες. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Σήμερα όλοι χρησιμοποιούν από τουλάχιστον μία συσκευή, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες.

Πού κάνουν λάθος οι σκεπτικιστές; Δεν υπολογίζουν ότι κάθε νέα τεχνολογία βελτιώνεται στην συνέχεια, με μια προυπόθεση: να υπάρχει ζήτηση. Μια τεχνολογία αποτυγχάνει μόνο από έλλειψη ενδιαφέροντος. Το ίδιο συνέβη και με το Internet. Πολλοί, ακόμα και νομπελίστες, αμφέβαλαν για τη δυναμική του. Ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχουν αρκετοί με δεξιότητες στον προγραμματισμό, ότι θα μπλοκάρει αν κυκλοφορούν πολλά e-mails, ότι δεν μπορούμε να δούμε βίντεο.

Τελικά αποδείχτηκε πως όσο υπάρχει ζήτηση, οι λύσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται. Ο χώρος του blockchain απολαμβάνει την τύχη να έχει προσελκύσει δυνατά μυαλά, πολύ ταλέντο, πολλές φιλοδοξίες, καινοτόμους επενδυτές και μια κοινότητα χρηστών που αριθμεί εκατομμύρια, η οποία διαρκώς εξαπλώνεται.
Απόδειξη για αυτό είναι πως η τεχνολογία Lightning Network του Bitcoin, αυτή που χρησιμοποιεί το πορτοφόλι Chivo, συνεχώς αναπτύσσεται, Παρά την καθίζηση της τιμής του κρυπτονομίσματος, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v