Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το Bitcoin σώζει... ζωές σε εμπόλεμες και μη ζώνες

Η αξιοποίηση του κρυπτονομίσματος στην Ουκρανία και ένα οδοιπορικό στο Λίβανο, μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταρρεύσει. Η σημασία της ασφάλειας και ο πονοκέφαλος από τα σκαμπανευάσματα στην τιμή.

Πώς το Bitcoin σώζει... ζωές σε εμπόλεμες και μη ζώνες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι ενάντιοι του Bitcoin μπορεί να το μισούν ή επιθυμούν να απαγορευτεί, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ισχυριστούν πλέον ότι πρόκειται για ένα άχρηστο σχήμα Ponzi, για μία «πυραμίδα». Η δυνατότητα μετακίνησης αξίας χωρίς να μπορεί να παρεμποδιστεί σώζει ζωές. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά.

Για πρώτη φορά αντιλήφθηκαν τόσοι πολλοί και σε τόσο μεγάλο βαθμό τη σημασία να κατέχουν ένα περιουσιακό στοιχείο που να μη βρίσκεται υπό τον έλεγχο οποιασδήποτε κυβέρνησης. Οι άνθρωποι νιώθουν -και είναι- πιο ελεύθεροι όταν διαθέτουν εναλλακτική, ακόμα κι αν δεν σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν.

Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν κακό, αλλά το μόνο νομισματικό στοιχείο που έμεινε να διαφυλάττει την ουδετερότητα και την ελευθερία των συναλλαγών. Ακόμα κι αν θα ήθελαν οι φίλοι του να προδώσουν αυτές τις αρχές, δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Δεν καθορίζουν εκείνοι ή οποιοσδήποτε άλλος τις ιδιότητες του Bitcoin.

Όσοι θεωρούν πως το Bitcoin είναι ένα μέσο για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, κάνουν λάθος. Χωρίς να αποκλείεται και αυτό, η βασική του ιδιότητα είναι πως αποτελεί μια διέξοδος προς την ελευθερία. Μια ασφάλεια, μια ασπίδα προστασίας όταν οι συνθήκες παύουν να είναι ομαλές. Πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο απρόσβλητο από οποιαδήποτε δύναμη θελήσει να το επιβουλευθεί.

Πόσοι Ουκρανοί λέτε να θεωρούν άχρηστο το Bitcoin σήμερα; Σίγουρα πολύ λιγότεροι από όσοι το θεωρούσαν πριν την εισβολή των Ρώσων. Το Twitter είναι γεμάτο με διηγήσεις από εγκλωβισμένους στην εμπόλεμη ζώνη που σώθηκαν από τα κρυπτονομίσματα. Που έλαβαν χρήματα από γνωστούς ή ακόμα και άγνωστους από το εξωτερικό που ήθελαν να τους βοηθήσουν.

Το Bitcoin δεν σώζει ζωές μόνο στις εμπόλεμες ζώνες, αλλά και στις δοκιμασμένες από οικονομική δυσπραγία χώρες, όπως ο Λίβανος. Ο δημοσιογράφος MacKenzie Sigalos του αμερικάνικου δικτύου CNBC, διεξήγαγε εκτενές ρεπορτάζ στην χώρα της Ανατολικής Μεσογείου. Τις οικονομικές συνθήκες που συνάντησε και τον τρόπο που τα κρυπτονομίσματα βοήθησαν πολλούς από τους πολίτες να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο.

Η διήγηση ξεκίνησε με τον Georgio Abou Gebrael, ο οποίος είχε χάσει τη δουλειά του ως αρχιτέκτονας και χρειάστηκε να βρει γρήγορα μετρητά. Ωστόσο την άνοιξη του 2020 οι τράπεζες έκλεισαν και απαγορεύτηκε η απόσυρση των χρημάτων από τους λογαριασμούς. Η λήψη μετρητών μέσω διεθνούς τραπεζικού εμβάσματος δεν ήταν επιλογή. Τα ισχύοντα τραπεζικά συστήματα πληρωμών παραλαμβάνουν αμερικάνικα δολάρια και παραδίδουν λιβανέζικες λίρες. Με αυτόν τον τρόπο χάνεις περίπου το ήμισυ της αξίας, εξήγησε ο Gebrael. Γι' αυτό στράφηκα στο Bitcoin για να λάβω χρήματα από το εξωτερικό.

Σήμερα, το ήμισυ του εισοδήματος του Gebrael καταβάλλεται σε bitcoin και το άλλο μισό προέρχεται από μισθό σε δολάρια που καταβάλλεται από τη νέα αρχιτεκτονική εταιρεία όπου εργάζεται. Πέρα από το ότι είναι ένας βολικός τρόπος για να κερδίσετε τα προς το ζην, το bitcoin έχει επίσης γίνει η τράπεζά του. Μια χρήσιμη εναλλακτική, καθώς το παραδοσιακό τραπεζικό δίκτυο υπολειτουργεί μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης.

Παρόλο που η αποδοχή του crypto ως μεθόδου πληρωμής απαγορεύεται στον Λίβανο, οι επιχειρήσεις διαφημίζουν ότι δέχονται πληρωμές σε crypto στο Instagram και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Στο Sidon, ο 26χρονος ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου που ονομάζεται Jawad Snack λέει ότι περίπου το 30% των συναλλαγών του είναι με κρυπτονομίσματα.

Το CNBC μίλησε με πολλούς ντόπιους, πολλοί από τους οποίους θεωρούν τα κρυπτονομίσματα μέσο επιβίωσης. Ορισμένοι ασχολούνται επαγγελματικά αποκλειστικά με το mining. Άλλοι οργανώνουν μυστικές συναντήσεις για να ανταλλάξουν Tether, το δημοφιλέστερο stablecoin του δολαρίου, προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Αν και οι λόγοι που χρησιμοποιούν τα crypto ποικίλλουν ανάλογα το άτομο και τις περιστάσεις, σχεδόν όλοι λαχταρούν να κατέχουν χρήματα που έχουν πραγματική αξία. Ενώ το tether δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία, αντιπροσωπεύει κάτι πιο σημαντικό: είναι ένα νόμισμα που εμπιστεύονται οι Λιβανέζοι.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ισχυρίζεται ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του Λιβάνου είναι από τις χειρότερες που έχουν συμβεί οπουδήποτε στον πλανήτη από τη δεκαετία του 1850. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το 78% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το τοπικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 95% της αξίας του από τον Αύγουστο. Το 2019, ο κατώτατος μισθός έχει ουσιαστικά καταβαραθρωθεί από 450 δολάρια σε 17 δολάρια το μήνα. Κάποτε υπήρχε κλειδωμένη ισοτιμία 1.500 λιβανέζικων λιρών για ένα δολάριο επί 25 χρόνια. Τώρα η πραγματική ισοτιμία (καμία σχέση με την επίσημη των τραπεζών) είναι περίπου 40.000 λίρες για ένα δολάριο.

Τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών είναι απλώς αριθμοί σε χαρτί. Οι συντάξεις είναι σχεδόν άχρηστες. Ο τριψήφιος πληθωρισμός του Λιβάνου αναμένεται να είναι δεύτερος μετά το Σουδάν και Η Fitch προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 178% φέτος. Χειρότερος από ό,τι στη Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε!

Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και πάλι τον Σεπτέμβριο οι ληστείες στις οποίες οι ντόπιοι απαιτούν χρήματα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς είναι ο νέος κανόνας. Προσέξτε: τα δικά τους χρήματα ζητάνε! Χρησιμοποιούν από όπλο-παιχνίδι μέχρι κυνηγετικές καραμπίνες. Κάποιοι έχουν κρατήσει ομήρους σε μια προσπάθεια να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους για να πληρώσουν λογαριασμούς νοσοκομείων. Ανάμεσα στους δράστες περιλαμβάνονται ένα μέλος του Κοινοβουλίου και ένας πρώην πρεσβευτή του Λιβάνου.
Η κατοχή smartphone είναι ζωτικής σημασίας. Αν και οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι η διείσδυση του Διαδικτύου στο Λίβανο είναι περίπου 80%, οι εξουθενωτικές διακοπές ρεύματος της χώρας διαταράσσουν την πρόσβαση. Ωστόσο τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας λειτουργούν τις δικές τους γεννήτριες ισχύος για να συνεχίσουν να λειτουργούν. «Βάζουμε τα χρήματά μας στα τηλέφωνά μας. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος», δήλωσε ο Abu Daher.

Το 2017, ο Marcel Younes εργαζόταν ως διευθυντής μάρκετινγκ της Pfizer στη Βηρυτό όταν προσπάθησε να πλουτίσει αγοράζοντας bitcoin. Σύντομα όμως εγκατέλειψε το trading. Τον απορρόφησε η οικονομική θεωρία πίσω από το Bitcoin. Μελετώντας το, παρατήρησε πολλές ομοιότητες μεταξύ Λιβάνου, Βενεζουέλας και Αργεντινής.

«Πανικοβλήθηκα και απέσυρα όλα τα χρήματά μου από την τράπεζα», δήλωσε ο Γιουνές, ο οποίος άδειασε τον λογαριασμό του στα μέσα του 2019, μόλις δύο μήνες πριν την τραπεζική κρίση και τα capital controls. «Έγινα παρανοϊκός χάρη στο bitcoin. Έλεγα σε όλους να κάνουν το ίδιο και μην κρατάτε χρήματα στην τράπεζα. Αλλά κανείς δεν πίστεψε έναν φαρμακοποιό. Το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του εργάζεται σε τράπεζες και είχε εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου.

Όποιος είχε τα χρήματά του σε τράπεζες του Λιβάνου, τα έχασε όλα. Η τιμή του bitcoin ανεβαίνει και πέφτει στην παγκόσμια αγορά, αλλά είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που αν το κρατήσεις στο προσωπικό πορτοφόλι, δεν κινδυνεύεις από κλοπή ή πάγωμα λογαριασμού και έχεις την δυνατότητα να το στείλεις άμεσα οπουδήποτε στον κόσμο», εξήγησε Gladstein. «Έχει υπερδυνάμεις σε σύγκριση με τα fiat νομίσματα».

Όταν ρωτήθηκε πόσο αξιόπιστη είναι η διαφύλαξη του πλούτου σε ένα εγγενώς ασταθές περιουσιακό στοιχείο, το οποίο έχει υποχωρήσει 70% τον τελευταίο χρόνο, οYounes υποστήριξε ότι όλα είναι θέμα αντίληψης, καθώς πριν δύο - τρία χρόνια, κόστιζε 3.500 δολάρια. Ο Younes πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί πραγματικά για την τιμή του bitcoin. Όταν αγόρασε για πρώτη φορά, διαπραγματευόταν στις 20.000 δολάρια, οπότε μέχρι σήμερα δεν έχει κερδίσει χρήματα. Ωστόσο αγοράζοντας το, έχει την ικανοποίηση ότι συμμετέχει σε ένα κίνημα για ένα νέο νομισματικό σύστημα.

«Το Bitcoin προσφέρει ένα σύστημα που είναι άθικτο. Ένα σύστημα που δεν απαιτείται άδεια από καμία κυβερνητική ή τραπεζική αρχή. Είναι ανθεκτικό στην απαγόρευση μετακίνησης, κατοχής και φύλαξης. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του, πέρα από τα προγραμματισμένα να παραχθούν 21 εκατομμύρια νομίσματα», συνέχισε.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v