Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάει η SEC με τα crypto

Η απειλή της «νομικής ασάφειας» στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Οι επιθετικές κινήσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος ως «Δούρειος Ιππος».

Πού το πάει η SEC με τα crypto

Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της παγκόσμιας οικονομίας, βρέθηκε στην δίνη μιας μακροοικονομικής καταιγίδας. Ειδικότερα όμως τα crypto, ως νέος χώρος, είχε ένα ακόμα πρόβλημα να αντιμετωπίσει: Της νομικής ασάφειας. 

Η ασάφεια είχε δύο βασικές επιπλοκές. Η μία ήταν ότι άφησε χώρο σε κάποιους να ενεργούν με ασυδοσία, παραβιάζοντας κάθε κανόνα επιχειρηματικής ηθικής εκμεταλλευόμενη το νομικό κενό. Το τελευταίο (ηχηρό) παράδειγμα ήταν η περίπτωση της FTX. 

Η άλλη ήταν από πλευράς αρχών. Σε ένα βαθμό μη αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαιτερότητες της τεχνολογικής καινοτομίας και σε ένα άλλο λειτουργώντας προστατευτικά προς το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα που ένιωθε να απειλείται, το αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα. 

Ωστόσο η αυστηρότητα δεν φτάνει μέχρι την απαγόρευση για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως επιτέλους οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας και δεν θέλουν να την πνίξουν, επειδή όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο πολύ απλά θα επιλέξουν να μεταφερθούν σε άλλες δικαιοδοσίες (πιθανότατα ανταγωνιστικές), πιο φιλικές. Ο άλλος είναι επειδή δεν μπορούν! Η πράξη έχει δείξει πως μια κυβέρνηση μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή όσων επιθυμούν να συναλλαγούν με κρυπτονομίσματα, αλλά όχι να την εμποδίσουν. 

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία καθορίζει τις εξελίξεις παγκόσμια στον τεχνολογικό και χρηματοοικονομικό τομέα, φαίνεται να έχει αναθέσει εν λευκώ το ζήτημα της αντιμετώπισης των κρυπτονομισμάτων στον Gary Gensler, επικεφαλή της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC). 

Πράγματι, έχουμε δει πως η SEC έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τα crypto, με επιθετικές  κινήσεις. Είναι θεμιτό να γίνεται αυστηρή στις προϋποθέσεις που θέτει για την λειτουργία των ανταλλακτηρίων ή στην έκδοση των stablecoins, αλλά πλέον έχει φτάσει στο σημείο να τα βάζει ακόμα και με το staking των κρυπτονομισμάτων!

Πού το πάει λοιπόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Χρησιμοποιεί τον τραπεζικό τομέα για να οργανώσει μια επίθεση κατά της βιομηχανίας crypto. Δεν είναι κάτι μυστικό. Το εκφράζουν ανοικτά σε υπομνήματα, κανονιστικές οδηγίες και δημοσιεύσεις. Υπάρχει ένα οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο για να αποθαρρύνει τις τράπεζες να ασχολούνται με επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων. Γιατί το κάνουν; Επειδή αν οι blockchain επιχειρήσεις, από τα ανταλλακτήρια μέχρι τους εκδότες σταθερής ισοτιμίας νομισμάτων (stablecoins), καταλήξουν χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, αυτό θα τους οδηγήσει σε ασφυξία. 

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου η απόκτηση πρόσβασης στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα ήταν πάντα μια πρόκληση. Ακόμα και σήμερα, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν από τις τράπεζες. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο τα stablecoins όπως το Tether βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Έλυναν μια ανάγκη, όταν η πρόσβαση στην παραδοσιακή τραπεζική δεν ήταν διαθέσιμη. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει επιθέσεις των ρυθμιστικών και ελεγκτικών αρχών προς τις τράπεζες που λαμβάνουν καταθέσεις από πελάτες που έχουν σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Το πρώτο κρούσμα ήταν στις 6 Δεκεμβρίου όταν οι γερουσιαστές Elizabeth Warren, John Kennedy και Roger Marshall έστειλαν επιστολή στην φιλική προς τα crypto τράπεζα Silvergate, επιπλήττοντάς τους για την παροχή υπηρεσιών στον όμιλο FTX. Τους κατηγόρησαν ότι απότυχαν να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτούς τους πελάτες. 

Μια ημέρα αργότερα, η Signature, μια τράπεζα η οποία φημίζονταν για την εξυπηρέτηση που παρείχε σε πελάτες που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα, ανακοίνωσε ξαφνικά την πρόθεσή της να μειώσει κατά το ήμισυ τις καταθέσεις που αποδίδονται σε crypto-πελάτες. Από ότι ανάφεραν σκοπεύουν να δώσουν στους πελάτες τα χρήματά τους πίσω και στη συνέχεια να κλείσουν τους λογαριασμούς τους! 

Στις 3 Ιανουαρίου, η πρώτη σκέψη μετά την αργία της πρωτοχρονιάς των Fed, FDIC και OCC, ήταν να δημοσιεύουν μια κοινή δήλωση σχετικά με τους κινδύνους για τις τράπεζες που ασχολούνται με τα crypto, χωρίς να τους το απαγορεύουν ρητά. Ωστόσο τους αποθάρρυναν έντονα, καθώς όπως υποστήριξαν διακυβεύονταν η «ασφάλεια και ευρωστία» τους. 

Στις 9 Ιανουαρίου, άλλη μια φιλική προς τα crypto τράπεζα, η Metropolitan Commercial Bank, ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των δραστηριοτήτων της σε οτιδήποτε σχετίζεται με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Την ίδια ημέρα η μετοχή της Silvergate έπεσε στα 11 δολάρια, παρόλο που τον Μάρτιο του 2022 είχε σκαρφαλώσει μέχρι τα 160 δολάρια. 

Στις 27 Ιανουαρίου η Fed εξέδωσε μια δήλωση πολιτικής που αποθαρρύνει τις τράπεζες από την κατοχή cryptoassets ή την έκδοση stablecoins. Ταυτόχρονα, αρνήθηκε τη αίτηση της ειδικού σκοπού τράπεζας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Custodia, η οποία είχε υποβληθεί πριν δύο χρόνια. Η Custodia επιδίωκε να γίνει μέλος του συστήματος της Fed που θα της έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί αναπτυγμένες τραπεζικές υπηρεσίες και να διατηρεί αποθεματικά απευθείας στην κεντρική τράπεζα. 

Την ίδια ακριβώς ημέρα, το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο δημοσίευσε μια πολιτική που δεν απαγορεύει με σαφήνεια στις τράπεζες να εξυπηρετούν πελάτες κρυπτονομισμάτων, αλλά τις αποθαρρύνει ρητά να έχουν έκθεση ή να συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα. 

Στις 2 Φεβρουαρίου το τμήμα οικονομικής απάτης του υπουργείου δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τη Silvergate σχετικά με τις συναλλαγές τους στην FTX και στην Alameda. Λίγο αργότερα η Binance, ανέστειλε τις καταθέσεις και τις αναλήψεις σε δολάρια. 

Στις 8 Φεβρουαρίου πέρασε η προθεσμία των 18 μηνών των αιτήσεων που είχαν υποβάλει οι Protego και Paxos για να λάβουν πλήρη έγκριση, προκειμένου να καταστούν εθνικές τράπεζες (National Trust Banks). Οι ενδείξεις δείχνουν πως τελικά θα απορριφθούν.

Εν ολίγοις, οι ρυθμιστικές αρχές χρησιμοποιώντας συνεχώς την έκφραση «ασφάλεια και ευρωστία», έχουν καταστήσει σαφές ότι για μια τράπεζα η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις blockchain θεωρείται απαράδεκτα επικίνδυνη. Προφανώς πιστεύουν ότι αποκόβοντας τις με το τραπεζικό σύστημα, θα τις οδηγήσουν σε σημείο πνιγμού.

Αυτό θυμίζει την πολιτική που ασκήθηκε το 2013, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα επιδίωξε να απομονώσει τις εταιρίες διαδικτυακού πόκερ που λειτουργούσαν νόμιμα. Όχι ψηφίζοντας νόμους που απαγόρευαν αυτή τη δραστηριότητα, αλλά ασκώντας πίεση μέσω του τραπεζικού τομέα. Αργότερα οι ενέργειες αυτές επεκτάθηκαν σε άλλους αμφιλεγόμενους κλάδους, όπως τους κατασκευαστές πυροβόλων όπλων και την ψυχαγωγία ενήλικων. 

Σήμερα, οι αμερικάνικες τράπεζες αποφεύγουν τις δραστηριότητες που υποπτεύονται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την οργή της κυβέρνησης, ακόμη και αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία. Η σύνδεση, αλλά και η αλληλεξάρτηση τραπεζών και κράτους είναι ένα ζήτημα προβληματικό από παλιά. Στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση τους προτρέπει να κάνουν εκείνες τη βρώμικη δουλειά. Θα τα καταφέρουν άραγε; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα… 

Πηγή: https://www.piratewires.com/p/crypto-choke-point

 * Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v