Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστέρηση στη νέα αναβάθμιση του Ethereum

Γιατί είναι πολύ κρίσιμη «χρηματιστηριακά» η «Shanghai». Ο φόβος για κύμα ρευστοποιήσεων και πώς προετοιμάστηκε το δίκτυο για να τις αντιμετωπίσει. Ποιο είναι το αντικίνητρο στις πωλήσεις.

Καθυστέρηση στη νέα αναβάθμιση του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τελικά η νέα αναβάθμιση του Ethereum με την ονομασία Σαγκάη (Shanghai) δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι εκτιμήσεις των προγραμματιστών όσον αφορά τον χρόνο αποδείχτηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. Ωστόσο, το νέο χρονοδιάγραμμα δεν παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις. Απ' ό,τι ισχυρίζονται οι βασικοί υπεύθυνοι (core developers) που έχουν επιφορτιστεί με τη διεκπεραίωση του έργου, θα είναι όλα έτοιμα μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.

Βέβαια, το «ισχυρίζονται» είναι διαφορετικό με το «επιβεβαιώνουν». Κανένας προγραμματιστής δεν εμφανίζεται 100% σίγουρος πως θα επιτευχθεί ο νέος στόχος. Για να αρθούν οι επιφυλάξεις τους σχετικά με την τήρηση της προθεσμίας, θα πρέπει πρώτα να γίνει η τελική δοκιμή (testnet) με την κωδική ονομασία Goerli. Πότε σχεδιάζεται να ξεκινήσει αυτή; Το επόμενο δεκαήμερο. Κατόπιν, έναν μήνα αργότερα, εάν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη ανωμαλία, θα ακολουθήσει η ενημέρωση του λογισμικού του δικτύου, στα μέσα Απριλίου.

Τι θα αλλάξει στο Ethereum αν όλα πάνε ομαλά και βάσει του νέου προγράμματος; Θα σημάνει πως θα απελευθερωθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια που βρίσκονται σε κατάσταση staking, τα οποία με βάση την τρέχουσα αξία του Ethereum υπολογίζονται κοντά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γι' αυτό είναι και τόσο σημαντική σε χρηματιστηριακό επίπεδο η αναβάθμιση. Υπάρχουν πάρα πολλοί που θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν τα Ethereum που έχουν στην κατοχή τους. Πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό; Περίπου 14,5% του συνόλου των Ethereum που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αναβαθμίσεις του Ethereum παρουσιάζουν καθυστέρηση. Αυτό το διαπιστώσαμε και στο Merge, το οποίο όμως ήταν ιδιαίτερα επίπονο και πολύπλοκο. Οι προγραμματιστές που συμμετέχουν στη διαδικασία προτιμούν να ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση, αντί να βιάζονται. Η αποφυγή λαθών είναι απαραίτητη όταν λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές σ' ένα σύνθετο δίκτυο αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η καθυστέρηση θα δώσει χρόνο και στους οικονομικούς αναλυτές, εκτός από τους προγραμματιστές. Οι επιπτώσεις στην τιμή του Ethereum δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα. Οι εκτιμήσεις που εμφανίζονται είναι αντιφατικές, κάτι που ενισχύει τον βαθμό αβεβαιότητας.

Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει το Ethereum ένα τεράστιο κύμα ρευστοποιήσεων; Δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσουν πολλοί να πουλήσουν. Οι λόγοι πολλοί. Από την κατοχύρωση κερδών μέχρι την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων. Ας μην ξεχνάμε πως εκείνοι που έχουν δεχτεί σημαντικά πλήγματα από τα Terra, Celsius, FTX, και ένα σωρό άλλους που χρεοκόπησαν, είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του Ethereum δεν είναι χαζοί. Είχαν προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο και έλαβαν τα μέτρα τους. Ακόμα κι αν θελήσουν όλοι να απελευθερώσουν τα νομίσματά τους και να τα θέσουν προς πώληση, δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί ταυτόχρονα. Μόνο 7 validators (κάτοχοι 32 ETH) μπορούν να αποσύρουν τα χρήματα τους κάθε 6,4 λεπτά της ώρας (ένα epoch). Οι παράμετροι του πρωτοκόλλου επιτρέπουν την αποδέσμευση το πολύ 50.400 Ethereum την ημέρα, αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την τωρινή αποτίμηση του κρυπτονομίσματος. Με δεδομένο το βάθος της αγοράς, το ποσό αυτό είναι εύκολο να απορροφηθεί από τους αγοραστές.

Εδώ όμως πρέπει να υπολογίσουμε και έναν άλλο λόγο που θα αποτρέψει όσους σκέφτονται να ρευστοποιήσουν τα Ethereum τους. Ένα μεγάλο αντικίνητρο. Όσο μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επικυρωτών, τόσο αυξάνεται η ποσοστιαία απόδοση του δεσμευμένου κεφαλαίου. Γιατί; Επειδή τις ίδιες αμοιβές θα τις μοιράζονται λιγότεροι. Κι όχι μόνο αυτό. Η υψηλότερη ποσοστιαία απόδοση θα αποτελέσει πηγή έλξης για ακόμα περισσότερους που θα θελήσουν να επωφεληθούν, δημιουργώντας κίνητρο να αγοράσουν ακόμα περισσότεροι.

Συνεπώς ίσως με αφορμή την αναβάθμιση αρχίζει ένας νέος ενάρετος κύκλος. Με περισσότερα Ethereum στο staking, αυξάνεται το ποσοστό των νομισμάτων που «καίγονται». Άρα η συνολική ποσότητα των νομισμάτων θα μειώνεται! Το Ethereum υπό αυτές τις προϋποθέσεις καθίσταται αποπληθωριστικό.

Στο Ethereum μόλις το 14,5% του συνόλου των κυκλοφορούντων νομισμάτων βρίσκονται σε staking. Πολύ πίσω από το 72% του Cardano και το 70% του Solana. Γιατί να μην αυξηθεί αυτό το ποσοστό, ειδικά τώρα που θα πάψει να υφίσταται η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο αποδέσμευσης;

Παρόμοια εκτίμηση κάνουν και οι αναλυτές της JP Morgan. Θεωρούν πως η αναβάθμιση της Σαγκάης από μόνη της θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή και για το ανταλλακτήριο Coinbase. Εκτιμούν πως η Coinbase ίσως βγει ωφελημένη σε ετήσια έσοδα μεταξύ 225 και 545 εκατομμυρίων δολαρίων, με ό,τι και να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την αξία της μετοχής της. Κι αυτό επειδή είναι ένας από τους κυριότερους παίκτες στο staking.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Dune Analytics, οι Coinbase, Kraken και Binance, έχουν μαζέψει σχεδόν τα μισά Ethereum που βρίσκονται σε staking. Φυσικά δεν ανήκουν στους ίδιους, αλλά στους πελάτες τους. Όμως και εκείνοι λαμβάνουν ένα κομμάτι από την αμοιβή για την εξυπηρέτηση που τους κάνουν, διευκολύνοντας τους.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ.

Ξεκινάμε την Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v