Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Οι χαοτικές κινήσεις στα futures και η κόντρα Alameda-Grayscale

Σε θολό τοπίο κινείται το κρυπτονόμισμα, μετά τη βουτιά και τις ενδείξεις για μείωση της διάθεσης περαιτέρω ρευστοποιήσεων. Πώς επιδρά η υψηλή μόχλευση στα παράγωγα και η αντιπαράθεση Alameda-Grayscale.

Bitcoin: Οι χαοτικές κινήσεις στα futures και η κόντρα Alameda-Grayscale

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αντιφατικές είναι οι ενδείξεις όσον αφορά την τιμή του Bitcoin. Από τη μια, για πρώτη φορά μέσα στο 2023, σημειώθηκαν δύο συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ακόμα βέβαια βρίσκεται +30% πάνω από την αρχή του έτους, αλλά δεν παύει να προκαλεί ανησυχίες.

Από την άλλη, τα δεδομένα από την εταιρεία ερευνών CryptoQuant είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Κατ' αρχάς σημειώθηκε εκροή σημαντικής ποσότητας Bitcoin από τα ανταλλακτήρια. Συγκεκριμένα αποσύρθηκαν πάνω από 5.100 νομίσματα τις τελευταίες ώρες. Μια ένδειξη ότι μειώνεται η διάθεση για ρευστοποίηση.

Το δεύτερο είναι πως αυξάνονται οι short θέσεις στα παράγωγα, άρα και οι πιθανότητες για κάποιο short squeeze.

Όταν οι traders παίρνουν θέση με υψηλή μόχλευση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οποιαδήποτε ισχυρή αντίθετη αλλαγή στην τιμή καταλήγει να δημιουργεί έντονη κίνηση. Η τελευταία φορά που ήταν σε αυτό το επίπεδο, ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, με την τιμή του Bitcoin στις 16.000 δολάρια.

Η μήνυση

Η είδηση πάντως που απέσπασε την προσοχή μας δεν έχει σχέση με διαγράμματα. Είναι η μήνυση που κατέθεσε ο επενδυτικός βραχίονας του αμαρτωλού ανταλλακτηρίου FTX, η Alameda Research, εναντίον της Grayscale Investments και της μητρικής της, Digital Currency Group (DCG). Η Grayscale είναι η εταιρεία πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Το πιο παλιό και πιο μεγάλο fund του Bitcoin που διαπραγματεύεται στη Wall Street.

Η Alameda, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία εκκαθάρισης και πλέον διευθύνεται από τον εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης John Ray, κατηγόρησε τη διοίκηση της Grayscale και της DCG ότι «κατέχονται από ιδιοτέλεια» και πλουτίζουν σε βάρος των συμφερόντων των μετόχων, αρνούμενοι να επιτρέψουν τις εξαγορές των μεριδίων και χρεώνοντας υπερβολικά τέλη.

Πράγματι, τα τέλη διαχείρισης που χρεώνει η Grayscale είναι υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο ETF του Bitcoin. Για ποιο λόγο; Επειδή μέχρι πριν τον Οκτώβριο του 2021 δεν υπήρχε κάποιο άλλο fund, τύπου ETF του Bitcoin, που να διαπραγματεύεται σε αμερικανικό χρηματιστήριο. Η αρχή έγινε από το ProShares Bitcoin Strategy (BITO), το οποίο μάλιστα δεν βασίζεται στη spot αγορά αλλά σε futures. Όποιος θεσμικός αλλά και ιδιώτης ήθελε να αποκτήσει έκθεση σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα μέσω παραδοσιακής χρηματιστηριακής, χωρίς να μπλέξει με προσωπικά ηλεκτρονικά πορτοφόλια, ήταν μονόδρομος.

Μεταξύ των μετόχων της Grayscale βρίσκεται η Alameda, η οποία ισχυρίζεται πως κατέχει πάνω από 22 εκατομμύρια μετοχές του GBTC (που κατέχει Bitcoin) και επιπλέον 6 εκατομμύρια μετοχές στο Ethereum Trust της εταιρείας. Οι ποσότητες που κατέχει αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 3% και το 2% των συνολικών μετοχών. Το σύνολό τους αξίζει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα εδώ είναι διττό. Αφενός, το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι το διπλάσιο. Για ποιο λόγο; Επειδή τα funds διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση, περίπου 45%. Στο μισό σχεδόν της εσωτερικής τους αξίας. Η κεφαλαιοποίησή τους είναι αυτή την ώρα στο 55% σε σχέση με την αξία των κρυπτονομισμάτων που ισχυρίζονται πως κατέχουν.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη «ισχυρίζονται» επειδή παρά τις επανειλημμένες πιέσεις που έχουν υποστεί, αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τις διευθύνσεις όπου φυλάνε τα νομίσματά τους, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ενδιαφερόμενοι ότι λένε την αλήθεια. Τι επικαλούνται; Λόγους ασφαλείας. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές είναι δύσπιστοι. Υπάρχει όμως και μια άλλη αιτία, που διαπραγματεύεται με τόσο μεγάλη έκπτωση.

Δεν υπάρχει εύκολος μηχανισμός εξαργύρωσης για τα Bitcoin που κατέχουν, βάσει καταστατικού.
Αν η Alameda και οποιοσδήποτε άλλος μέτοχος είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με κρυπτονομίσματα, θα άξιζαν τα διπλά. Ο μόνος τρόπος να ρευστοποιήσουν τη θέση τους είναι να πουλήσουν τις μετοχές τους, χάνοντας σχεδόν τα μισά χρήματα από όσο αξίζουν πραγματικά. Αυτό ήταν το επιχείρημα της Alameda στην κατάθεσή της σε δικαστήριο του Delaware.

Η Grayscale από τη μεριά της ισχυρίζεται πως δεν ευθύνονται αυτοί. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), εναντίον της οποίας έχει καταθέσει μήνυση. Θεωρεί πως χωρίς σοβαρό λόγο παρεμποδίζει τη μετατροπή των οντοτήτων της σε ETFs. Από τη στιγμή που έχει δοθεί άδεια σε αντίστοιχα ETFs που στηρίζονται στην αγορά παραγώγων, για ποιο λόγο δεν αφήνουν να υπάρξει στη spot αγορά; Αν εγκριθεί η αίτησή τους και μετατραπούν σε ETFs, αμέσως θα ανέβαινε η αξία τους επειδή θα μπορούσαν να αγοράζουν και να πουλάνε ελεύθερα κρυπτονομίσματα.

Αναμένουμε με αγωνία τι πρόκειται να συμβεί, καθώς το σημείο είναι πράγματι κομβικό. Η Grayscale κατέχει σχεδόν το 3% της συνολικής ποσότητας Bitcoin και το 2,5% των Ethereum.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινάμε την Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v