Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Το... προληπτικό χτύπημα SEC και το κρίσιμο νομοσχέδιο

Πώς σχετίζονται οι ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με το νομοσχέδιο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί. Διαμάχη για το πώς θα χαρακτηρίζεται ένα token, ως εμπόρευμα ή χρεόγραφο.

Crypto: Το... προληπτικό χτύπημα SEC και το κρίσιμο νομοσχέδιο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για ποιο λόγο κινήθηκε αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) τόσο δυναμικά εναντίον των ανταλλακτηρίων και γνωστών κρυπτονομισμάτων; Η μία απάντηση είναι γιατί τώρα αισθάνθηκε πως είναι έτοιμη να στραφεί εναντίον τους. Ολοκληρώθηκε η έρευνα και συμπληρώθηκε με στοιχεία το κατηγορητήριο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή που δεν φαίνεται καθόλου απίθανη. Σχετίζει τις ενέργειες της SEC με το νομοσχέδιο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να φέρουν προς ψήφιση ρεπουμπλικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με αυτή την οπτική, ο Gary Gensler επιθυμεί να τους προλάβει ή να τους επηρεάσει. Κι αυτό γιατί η πρόταση νόμου που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων και καθορίζει τις προϋποθέσεις του χαρακτηρισμού των κρυπτονομισμάτων ως χρεογράφων.

Ένα στοιχείο που σίγουρα δεν αρέσει στον Gensler είναι πως το σχέδιο νόμου προβλέπει «ανακωχή». Ότι τα υπάρχοντα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν θα διωχθούν μέχρι να θεσπιστούν νέοι κανόνες ελέγχου από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC).

Όπως αναφέρει το CNBC, το προς ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρεί να οριοθετήσει τις αρμοδιότητες των δύο επιτροπών, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη γύρω από τη δικαιοδοσία τους πάνω στα crypto. Αυτό κατά τη γνώμη των νομοθετών θα επιτευχθεί μέσα από τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών και τον σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων.

Η SEC θα έχει υπό την εποπτεία της τα χρεόγραφα και η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) τα εμπορεύματα. Συνεπώς η επίμαχη και πιο κρίσιμη ερώτηση αφορά με ποια κριτήρια θα διαχωρίζεται ένα token ως εμπόρευμα ή χρεόγραφο. Η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη, επειδή ένα token μπορεί να ξεκινάει με τα χαρακτηριστικά του χρεογράφου, όμως όσο απομακρύνεται από το αρχικό στάδιο να μετατρέπεται μέσα από μια εξελικτική διαδικασία αποκέντρωσης σε εμπόρευμα (σ.σ. τη διαφορά του χρεογράφου από το εμπόρευμα έχουμε εξηγήσει εδώ).

Ο επικεφαλής της SEC ισχυρίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία περί κινητών αξιών καλύπτει επαρκώς την επίβλεψη των κρυπτονομισμάτων. Δεν χρειάζεται άλλη, παρά μόνο η εφαρμογή της για να βάλει τάξη στον χώρο των crypto. Οι πρόεδροι της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Patrick McHenry και της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Glenn Thompson διαφωνούν. Θεωρούν πως χρειάζεται να προσαρμοστούν οι κανονισμοί στα νέα δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες του κλάδου και για αυτό συνέταξαν ένα προσχέδιο συζήτησης, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου θεωρούν ότι οποιαδήποτε από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων που εκδίδουν και διαχειρίζονται κάποιο token υποστηρίξει ότι εντάσσεται στην κατηγορία εμπόρευμα, οφείλει να το αιτιολογήσει. Να εξηγήσει την αρχιτεκτονική του, να αποδείξει ότι είναι επαρκώς αποκεντρωμένο, να καταθέσει τα tokenomics, το σχέδιο διαφάνειας των συναλλαγών μέσα από το blockchain. Επίσης ότι καμία συγκεκριμένη οντότητα δεν διευθύνει το project ή δεν ελέγχει περισσότερο από το 20% των περιουσιακών στοιχείων. Τα δεδομένα θα πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε εξάμηνο.

Όσα tokens επιθυμούν να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα, θα πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία πιστοποίησης της CFTC. Η SEC, από τη μεριά της, θα έχει τη δικαιοδοσία να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό, μόνο όμως αν το αιτιολογήσει επαρκώς μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Σαφή αναφορά γίνεται για τα stablecoins, τα οποία δεν θεωρούνται ως χρεόγραφα.

Ένα ανταλλακτήριο από τη στιγμή που θα λαμβάνει επίσημη άδεια από τη SEC ως εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών (ATS) θα έχει τη δυνατότητα να εντάσσει τα υπό διαπραγμάτευση, stablecoins και εμπορεύματα. Δηλαδή ο συναλλασσόμενος θα μπορεί να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε ένα μέρος, αρκεί τα ανταλλακτήρια να εγγραφούν και στην CFTC. Η ιδιότητα του ATS δίνει τη δυνατότητα στα ανταλλακτήρια να υπάγονται σε διαφορετικούς κανόνες από τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές. Κανόνες περισσότερο προσαρμοσμένους στα κρυπτονομίσματα παρά στις μετοχές.

Μέχρι τώρα, η SEC δεν έδινε άδεια λειτουργίας σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, επειδή δεν διαπραγματεύονταν τίτλοι χαρακτηρισμένοι ως χρεόγραφα. Αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως επίσης και ένα άλλο σημείο διαμάχης, που αφορά τη θεματοφυλακή και το staking. Η SEC θα οφείλει να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα της φύσης των κρυπτονομισμάτων.

Η CFTC θα παρέχει άδεια σε μια νέα ειδική κατηγορία εγγεγραμμένων εταιρειών, τις Digital Commodities Exchanges, στις οποίες θα διαπραγματεύονται πιστοποιημένα προϊόντα κρυπτονομισμάτων. Οι εταιρείες αυτές θα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανόνες προστασίας των επενδυτών, όπως το να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των κεφαλαίων των πελατών από της εταιρείας και να διασφαλίζουν ότι δεν ευνοούνται συνθήκες χειραγώγησης της αγοράς.

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που επιχειρεί να λύσει το νομοσχέδιο είναι της ύπαρξης αντικρουόμενων κανονισμών. Μια ενέργεια σε μια ρυθμιστική αρχή μπορεί να είναι νόμιμη, ενώ σε μια άλλη παράνομη, όπως τα ζητήματα που σχετίζονται με τη θεματοφυλακή ή τα airdrops. Πλέον θα ξεκαθαρίζεται η προτεραιότητα όσον αφορά την υπακοή στους κανόνες.

Αυτή είναι και μια θεμελιώδης διαφορά από τη MiCA που ψηφίστηκε στην ΕΕ. Δεν δημιουργεί μια ολοκληρωμένη δομή πάνω στην οποία θα κινούνται τα κρυπτονομίσματα, αλλά βελτιώνει και εκσυγχρονίζει το ήδη υπάρχον πλαίσιο.

Μια… λεπτομέρεια του νομοσχεδίου είναι πως δεν προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση για προσλήψεις ή άλλα κόστη που θα επιβαρυνθούν οι SEC και CFTC, από την αύξηση των εργασιών τους. Οι συντάκτες του θεώρησαν καλύτερο να αφήσουν ανοικτό αυτό το θέμα προς συζήτηση.

Η 162 σελίδων πρόταση νόμου, για την ώρα, δεν έχει λάβει την υποστήριξη των Δημοκρατικών, όμως έχουν δηλώσει πως είναι ανοικτοί στον διάλογο. Πότε ελπίζουν οι εμπνευστές του να συζητηθεί και να ψηφιστεί;

Μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για λίγες ημέρες ακόμα, πριν διακόψουμε για καλοκαίρι

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v