Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα απάτη στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Προσφέρεται σε τιμή ευκαιρίας και οι «εφευρέτες» του έχουν βγάλει 1 εκατ. με μηδενικά έξοδα, πουλώντας φούμαρα. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ εξαπάτησης, ιδιοφυΐας και δημιουργικότητας στην κρυπτο-θάλασσα των επενδύσεων.

Η νέα απάτη στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το μάθατε ότι βγήκε το νέο Bitcoin; Το Bitcoin 20, το οποίο προσφέρεται σε τιμή ευκαιρίας. Μόλις ένα δολάριο! Την τιμή που είχε το Bitcoin το 2011! Έχει κι αυτό πολλά από τα χαρακτηριστικά του «παλιού» Bitcoin, όπως ότι πρόκειται να βγουν και σε αυτό 21 εκατομμύρια νομίσματα.

Μόνο που αυτό το νόμισμα δεν έχει καμία σχέση με το κανονικό Bitcoin. Καταρχάς βασίζεται στην αλυσίδα του Ethereum. Είναι ένα από τα χιλιάδες tokens που έχουν βγει από το πρότυπο ERC-20, τα οποία αναπτύσσονται (ή συχνότερα πεθαίνουν) στο οικοσύστημα του Ethereum.

Οι εκδότες του επιχειρούν να μας πείσουν ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία. Τα πρώτα 3 εκατομμύρια tokens έχεις τη δυνατότητα να τα προαγοράσεις (presale) στην τιμή του ενός δολαρίου. Τα υπόλοιπα 3,05 εκατομμύρια θα διατεθούν αργότερα. Όσο αφορά τα εναπομείναντα 14,95 εκατομμύρια, θα κλειδώσουν σ' ένα έξυπνο συμβόλαιο και θα διανέμονται στους κατόχους του token με τη μορφή αμοιβών staking.

Μάλιστα, μας δίνουν πολλές επιλογές όσο αφορά τον τρόπο απόκτησης του. Μπορούμε να το αγοράσουμε με Ethereum, Tether, ακόμα και BNB (https://btc20.com/en). Επίσης, μας ενημερώνουν ότι προσέχουν το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούν τον μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Stake (PoS) και όχι τον «κακό» ενεργοβόρο Proof-of-Work. Τι καλοί άνθρωποι!

Το θέμα όμως είναι πως με αυτό τον εφευρετικό τρόπο, να προσφέρουν το απόλυτο τίποτα, έχουν πουλήσει ήδη περίπου 1.200.000 νομίσματα. Με άλλα λόγια, έχουν βγάλει, για την ώρα, πάνω από ένα εκατομμύριο, αν σκεφτείς πως τα έξοδα που έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι σχεδόν μηδενικά.

Κι απ' ό,τι φαίνεται θα βγάλουν ακόμα περισσότερα, καθώς μέχρι τώρα με έχουν προσεγγίσει προσωπικά αρκετοί φίλοι και γνωστοί, να τους πω τη γνώμη μου! Για την ακρίβεια, όχι τόσο την γνώμη μου, αλλά το πώς θα αγοράσουν για να προλάβουν την ευκαιρία, καθώς τους φαίνεται μπέρδεμα να χειριστούν την πληρωμή σε Ethereum.

Ο εκδημοκρατισμός των επενδύσεων

Είναι γεγονός πως με τα κρυπτονομίσματα έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή, εκδημοκρατισμού των επενδύσεων. Αν έχεις μια πραγματικά καλή ιδέα, σου δίνεται πιο εύκολα η ευκαιρία να την πραγματοποιήσεις. Δεν πέφτεις στην ανάγκη των venture capitals, οι οποίοι ανεμίζοντας το μπλοκ των επιταγών εκμεταλλεύονται, συχνά ξεδιάντροπα, τη διαπραγματευτική τους δύναμη.

Η έλλειψη αυστηρών κανόνων και εποπτείας μέχρι ενός σημείου είναι καλή, γιατί αφήνει χώρο στην δημιουργικότητα. Δίνει ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης σε ελπιδοφόρες ιδέες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία τύχη να ανθήσουν.

Υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Η ευκολία αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι, καθώς έχει το μειονέκτημα πως αφήνει χώρο και στους απατεώνες, των οποίων η μοναδική «δημιουργική» ιδέα είναι η εξαπάτηση.

Η αλήθεια είναι πως ο χώρος των crypto προσελκύει κάθε καρυδιάς καρύδι. Από απατεώνες ή ανίκανους να εκπονήσουν ένα σοβαρό επιχειρηματικό πλάνο, μέχρι πολύ λεπτομερώς σχεδιασμένες ιδιοφυείς ιδέες και εμπνευσμένους επιχειρηματίες. Υπάρχουν κι αυτοί που έχουν καλές προθέσεις αλλά σοβαρά προβλήματα στον σχεδιασμό, κάνοντας την επίτευξη των στόχων ανέφικτη.

Τον ενθουσιασμό συχνά ακολουθούν περίοδοι απογοήτευσης. Συμβαίνει παντού. Από τις ανθρώπινες σχέσεις μέχρι τις επενδύσεις. Οι υπερβολικές προσδοκίες ήταν εκείνες που εκτόξευσαν την αγορά και αμέσως μετά η υπερβολική απαισιοδοξία την γκρέμισαν. Καλώς ή κακώς, οι τεχνολογικές επαναστάσεις θέλουν τον χρόνο τους, όσο και αν οι εξελίξεις κινούνταν πολύ γρήγορα.

Η ιδιαιτερότητα των επενδύσεων

Οι αγορές, όπως και ο αθλητισμός, δεν είναι συνηθισμένες δουλειές. Δεν αμείβεσαι με τον χρόνο, ή με τον κόπο, ή με τα πτυχία. Αμείβεσαι βάσει αποτελέσματος. Όταν αγοράζεις ένα κρυπτονόμισμα, την αγορά δεν την ενδιαφέρει αν έχεις διδακτορικό από το Harvard ή από το δημοτικό, αν είσαι καλός άνθρωπος ή εγκληματίας. Αν έχεις βάλει λεφτά που σου περισσεύουν ή αν χάνοντας δεν θα έχουν τα παιδιά σου να σπουδάσουν, ή ακόμα και να φάνε. Αδιαφορεί! Το μόνο συναίσθημα που οι αγορές δεν πρόκειται να δείξουν ποτέ είναι η συμπόνια.

Το παιχνίδι είναι σκληρό. Οφείλει να το γνωρίζει ο καθένας πριν ξεκινήσει να ασχολείται. Οι αγορές είναι αμείλικτες, δεν συγχωρούν. Ειδικά τα κρυπτονομίσματα έχουν ένα επιπλέον ρίσκο, που προκύπτει από τη μεγάλη τους μεταβλητότητα και τη χαλαρή άσκηση εποπτείας.

Ακόμα όμως και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο να θεσμοθετηθεί, ο νόμος μπορεί μεν να σε προστατέψει καλύτερα από τους απατεώνες, αλλά δεν σε προφυλάσσει από κακές επενδυτικές επιλογές.

Αυτή την περίοδο θα ξεμυτίσουν και πάλι πολλοί απατεώνες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κόσμου, παρασύρουν σε νομίσματα αμφίβολης ποιότητας, είτε, εμφανιζόμενοι ως επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίων, ζητούν χρήματα υπόσχοντας υψηλές αποδόσεις και έπειτα εξαφανίζονται.

Το επιχείρημα «βάλε λίγα χρήματα, δεν χάνεις τίποτα ιδιαίτερο» είναι απατηλό. Χάνεις. Και δεν χάνεις μόνο χρήματα, αλλά σου μένει η άσχημη αίσθηση ότι σε πιάσανε κορόιδο. Οπότε, για να μην αποτελέσετε κι εσείς μέρος του θλιβερού στατιστικού δείγματος των εξαπατημένων, κάντε κάτι πολύ απλό. Πριν μπείτε στον πειρασμό να βάλετε τα χρήματά σας, ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Αυτό είναι το πρώτο, αλλά απαραίτητο βήμα.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v