Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κινδυνεύετε να βρεθείτε... άφραγκος επενδύοντας στα Crypto

Ακόμα και σε ένα λαμπρό μέλλον που θα δημιουργήσει νέους εκατομμυριούχους οι επενδυτές που δεν προσέξουν κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο των χρημάτων. Το πνεύμα του Σατόσι και οι παγίδες. Γράφει ο Γ. Τζέγκας.

Πώς κινδυνεύετε να βρεθείτε... άφραγκος επενδύοντας στα Crypto
  • του Γιώργου Τζέγκα*

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Κάτι απίστευτο συνέβη πριν λίγες ημέρες, στα φετινά γενέθλια του Bitcoin. Όταν πριν ακριβώς 15 χρόνια εξορύχτηκε το πρώτο μπλοκ, γνωστό και ως Genesis Block. Μετά το βραδινό οικογενειακό τραπέζι, όταν πήγα για ύπνο, κάποια στιγμή ένοιωσα κάτι να με τραβάει. Μια αόρατη δύναμη με σήκωσε και βρέθηκα στο αέρα. Κοιτάω δίπλα μου και τι να δω; Το πνεύμα το Σατόσι Νακαμότο!

Ήρθε να με πάρει και να με ταξιδέψει στο χρόνο. Με οδήγησε πρώτα στο παρελθόν για να θυμηθώ από που ξεκίνησα. Περάσαμε από το παρόν για να καταλάβω που βρίσκομαι. Τέλος, με ταξίδεψε στο μέλλον για να δω τι θα συμβεί.

Στο σημερινό, λοιπόν, άρθρο θα σας πω τι είδα στο μέλλον! Για αυτό, αν είστε αρκετά περίεργοι να μάθετε τι θα συμβεί στο μέλλον, μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος αυτού το άρθρου.

Τι είδα λοιπόν; Την τιμή του Bitcoin να κάνει καινούργιο ιστορικό υψηλό και να ξεπερνάει τα 100.000 δολάρια. Πολλά κρυπτονομίσματα να κάνουν τρελές αποδόσεις. Επί 50, επί 100, επί 200! Να δημιουργούνται πολλοί καινούργιοι κρυπτοεκατομμυριούχοι. Αρκετοί και δισεκατομμυριούχοι!

Κάποιες χώρες ανακηρύσσουν το Bitcoin legal tender (νόμιμο χρήμα), ενώ κάποιες άλλες το απαγορεύουν. Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα φιγουράρουν σε πρωτοσέλιδα σε όλα τα mainstream media και έχει γεμίσει ο τόπος με success stories ανθρώπων που έκαναν περιουσίες από αυτά. Όσοι δραστηριοποιηθούν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων θα έχουν την τύχη να βιώσουν το μεγαλύτερο Bull Market όλων των εποχών.

Σταθείτε όμως. Μην χαίρεστε.

Ακόμα και μέσα σε αυτές τις ιδανικές συνθήκες, οι περισσότεροι που διαβάζετε το άρθρο αυτή τη στιγμή θα καταφέρετε να χάσετε χρήματα. Θα υπάρξουν όμως και κάποιοι από εσάς που θα βγάλετε περισσότερα από όσα μπορείτε να φανταστείτε! 

Τεράστια ποσά χάνονται από χακαρίσματα σε πρωτόκολλα και πλατφόρμες (DeFi, L2, marketplaces, bridges και άλλα) τις περισσότερες φορές είναι από κάποιο bug στον κώδικα και άλλες από εσκεμμένο λάθος των ίδιων των προγραμματιστών του project. Καινούργιοι απατεώνες και απάτες ανθίζουν, εκμεταλλευόμενοι την απληστία των ανθρώπων και την έξαρση που έχει δημιουργηθεί. Υπόσχονται μουρλές και «εγγυημένες» αποδόσεις της τάξης του 10%-20% το μήνα, ακόμα και τη μέρα. Αποδόσεις οι οποίες σου φαίνονται λογικές, εξαιτίας όλων αυτών των ιστοριών επιτυχίας που έχεις διαβάσει και ακούς από το οικείο σου κοινωνικό περιβάλλον. Συναδέλφους στην δουλειά, συγγενείς, φίλους.

Για να επωφεληθείς και εσύ από τέτοια project, εκτός από τα λεφτά σου, θα πρέπει να βάλεις και 2-3 φίλους να επενδύσουν και αυτοί. Η πλάκα είναι ότι στην αρχή θα πάρεις τις αποδόσεις που σου υποσχέθηκαν. Αυτό θα σε κάνει ακόμα πιο σίγουρο ότι βρήκες την κότα που κάνει το χρυσό αυγό.

Αποτέλεσμα; Θα το προτείνεις σε ακόμα περισσότερους φίλους και συγγενείς με πολύ πάθος και σιγουριά. Όλα αυτά θα διαρκέσουν μέχρι να πιαστεί η κρίσιμη μάζα των «επενδυτών» που έχουν βάλει στόχο οι δημιουργοί του project. Μετά θα τα πάρουν όλα και θα φύγουν και εσύ θα μείνεις με τον μουτζούρη.

Αρκετά από τα κρυπτονομίσματα που θα κάνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις θα μηδενίσουν ακαριαία, αφήνοντας τους κατόχους τους με ένα άχρηστο token μηδενικής αξίας στο χέρι.

Τι άλλο είδα; Ένα μεγάλο ανταλλακτήριο θα καταρρεύσει, αυτό θα προκαλέσει πανικό, φόβο και τεράστιες ζημιές σε όσους κρατάνε τα κρυπτονομίσματα τους εκεί, καθώς θα τα χάσουν για πάντα. Αυτό με τη σειρά του τα επηρεάσει και την ευρύτερη αγορά, η οποία θα πέσει απότομα δημιουργώντας απώλειες σε πολλούς, αλλά και ευκαιρίες επανατοποθέτησης σε άλλους.

Τα physical attacks αυξάνονται, οι επιθέσεις δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν κρυπτονομίσματα με σκοπό να τους τα κλέψουν με τη βία. Περισσότερο κινδυνεύουν αυτοί που φλεξάρουν τα κέρδη τους και να πορτοφόλια του στα social media.

Αυτά είναι κάποια από τα γεγονότα που είδα στο ταξίδι μου στο μέλλον. Υπάρχουν πολλά περισσότερα και συναρπαστικά πράγματα που θα συμβούν, αλλά υποσχέθηκα στο πνεύμα του Σατόσι ότι δε θα τα αποκαλύψω.

Το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο και κανείς δε μπορεί να το αλλάξει. Ωστόσο αυτό που μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει κάποιος, είναι το δικό του μέλλον. Θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τα γεγονότα και τις καταστάσεις όταν αυτές θα συμβούν, άλλες να αποφύγει και άλλες να εκμεταλλευτεί.

Τη στιγμή αυτή, που διαβάζεις αυτό το άρθρο, με θεωρείς έναν ψεκασμένο, ημίτρελο, συνομωσιολόγο. Όταν όμως αρχίσουν να συμβαίνουν τα γεγονότα όπως σου τα περιέγραψα, ανέτρεξε σε αυτό το κείμενο ώστε να προετοιμαστείς για τα επόμενα.

Consider Yourself Informed

«Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

 

* Ο Γιώργος Τζέγκας (a.k.a. CryptoCapitalist) είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση επιχειρήσεων και εξειδίκευση στη χρηματοοικονομικά. Εργάζεται τα τελευταία 17 χρόνια στον τομέα των πωλήσεων, σε μία από τις μεγαλύτερες Fast-moving consumer goods (FMCG) πολυεθνικές. Το πάθος του για τα κρυπτονομίσματα τον οδήγησε να δημιουργήσει το πρώτο κανάλι πληροφόρησης του χώρου στο ελληνικό YouTube - Διδάσκει στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, www.indifi.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v