Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,32% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης κατά 20,464 εκατ. €, προήλθαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από αρνητικές αποδόσεις.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 31/8/2018

Απογοητευτική ήταν η τελευταία ημέρα του Αυγούστου (όπως, άλλωστε και ολόκληρος ο μήνας). Το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ σημείωσε νέα υποχώρηση -0,32% και διαμορφώθηκε στα 6,461 δις € (κοντά στα "χαμηλά" έτους). Οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης κατά 20,464 εκατ. €, προήλθαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από αρνητικές αποδόσεις. Ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός -0,01% και αντιστοιχεί (για μία ακόμη ημέρα στην μέχρι τώρα διάρκεια του β΄εξαμ.) σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας 1,536 εκατ.€. Παρότι η αξία του τελικού ισοζύγίου ήταν μικρή, η συναλλακτική αξία εντός των κατηγοριών των Α/Κ ήταν "ελαφρώς" ενισχυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς κινήθηκε με απώλειες -0,19%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με ζημιές, οι 9 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,24%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,13%, και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,72%. Στον αντίποδα, σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,24%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,21% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,11%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων, όπως ήδη αναφέραμε, "ξέφυγε" από τον "λήθαργο" των προηγούμενων ημερών και μάλιστα η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή. Κια πάλι το αρνητικό ισοζύγιο ουσιαστικά οφείλεται στις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 957 χιλ. € και στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 777 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 714 χιλ. €.

Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 600 χιλ. €, τα Μικτά Α/Κ με 244 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 229 χιλ. €.

Θετικό (έστω κα με οριακής αξίας συμμετοχές) το ισοζύγιο για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με 88 και 49 χιλ. €, αντιστοίχως.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v