Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν θετικό, περί του 0,17%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με μικρές ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 18/9/2018

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αυξομειώσεις. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,04% και διαμορφώθηκε στα 6,403 δις €. Ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός -0,01% και αντιστοιχεί σε αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, ελεγχόμενης αξίας 2,081 εκατ. €.

Το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν θετικό, περί του 0,17%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με μικρές ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,17%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,03% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,68%. Στον αντίποδα, τις εντονότερες μέσες απώλειες υπέστη το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,20%, Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,17% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,15%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν σχετικά ικανοποιητική, όπως και η συναλλακτική αξία σε ορισμένες κατηγορίες. Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή προς αρνητική. Το αρνητικό τελικό ισοζύγιο καθορίσθηκε για μία ακόμη φορά από τις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,088 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 702 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 394 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 244 χιλ. €. Εισροές ανεκτής αξίας υπήρξαν, μόνον, στα Funds of Funds Μικτά με 489 χιλ. € και στα Μικτά Α/Κ με 163 χιλ. €.
Οριακής αξίας ρευστοποιήσεις στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 99 χιλ. και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 41 χιλ. €.

Η κατάταξη των κατηγοριών με τα 5 πρώτα υψηλότερα μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού έχει διαμορφωθεί: Μικτά Α/Κ (20,82%), Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (11,78%), Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (11,44%), - όπου λόγω των συνεχιζόμενων εκροών στο τελευταίο διάστημα, πλησιάζουν πλέον σε απόσταση αναπνοής – τα Funds of Funds Μικτά (11,34%) και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (11,21%).

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v