Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,51% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Την Τετάρτη το Ενεργητικό υπέστη έντονη υποχώρηση -0,51% και διαμορφώθηκε στα 6,380 δις €. Η αξία αυτής της κεφαλαιοποίησης οδηγεί σε νέα χαμηλά έτους, τα οποία αρχίζουν πλέον να παίρνουν διαστάσεις, καθώς ανέρχονται σε -4,16%

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 5/9/2018

Τις τελευταίες ημέρες αισθανόμαστε ότι έχουμε γίνει «γραφικοί» καθώς ξεκινούμε το σχολιασμό μας με έξι συγκεκριμένες λέξεις: πτώση Ενεργητικού, μεριδίων, τελικού ισοζυγίου και αποδόσεων. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, θα επαναληφθούμε.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Τετάρτης το Ενεργητικό υπέστη έντονη υποχώρηση -0,51% και διαμορφώθηκε στα 6,380 δις €. Η αξία αυτής της κεφαλαιοποίησης οδηγεί σε νέα χαμηλά έτους, τα οποία αρχίζουν πλέον να παίρνουν διαστάσεις, καθώς ανέρχονται σε -4,16%. Πρωταρχικό ρόλο έπαιξαν - και πάλι - οι αρνητικές αποδόσεις, καθώς το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών (αν και για ακόμη μία φορά) πτωτικό – σε αξία ανήλθε (μόλις) σε 1,602 εκατ. €., με μειούμενο ρυθμό μεριδίων -0,20%.

Το πρόσημο της μέσης απόδοσης της αγοράς κινήθηκε έντονα «προς τα κάτω», περί του -0,59%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ μόνον μία σημείωσε οριακή θετική μέση απόδοση 0,04% (το ένα Α/Κ με Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών) και μία κινήθηκε χωρίς μεταβολή. Οι υπόλοιπες 18 έκλεισαν με μέση υποχώρηση καθαρών τιμών, εκ των οποίων οι υψηλότερες ήταν στα: 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,42%, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,38%, στα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή και Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -1,08% και στα Funds of Funds Μετοχικά με -1,06%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν ικανοποιητική, όπως και η συναλλακτική αξία. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στους «συνήθεις ύποπτους» των τελευταίων ημερών, δηλ. στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,862 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 790 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 193 χιλ. € (η έντονη υποχώρηση του ΧΑ έχει οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις, αλλά μικρές και ελεγχόμενες).

Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 836 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 395 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 290 χιλ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v