Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση 0,10% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η πτώση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων την Πέμπτη προήλθε διττά, από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς (-0,28%), αλλά και από τον πτωτικό ρυθμό μεριδίων (-0,03%).

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 6/9/2018

Ήπια ήταν η χθεσινή υποχώρηση του Ενεργητικού (-0,10%), το οποίο διαμορφώθηκε στα 6,373 δις €. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα επίπεδα θα είναι τα νέα χαμηλά έτους (-4,26%), έως τα τέλος της φετινής χρονιάς.

Η πτώση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων την Πέμπτη προήλθε διττά, από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς (-0,28%), αλλά και από τον πτωτικό ρυθμό μεριδίων (-0,03%). Στο τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών επικράτησαν (για μία ακόμη φορά) οι ρευστοποιήσεις, που ανήλθαν σε 2,770 εκατ. €. Καθίσταται φανερό, πλέον, ότι οι εκροές – τουλάχιστον κατά το τελευταίο δίμηνο – δεν επενδύονται σε άλλες κατηγορίες Α/Κ και «βγαίνουν» εκτός αγοράς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε σχέση με την έναρξη του έτους, αν και ο ρυθμός μεριδίων παραμένει θετικός 0,69%, οι εκροές είναι υψηλές, καθώς έχουν διευρυνθεί στα 104,870 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με ζημιές και οι 5 με κέρδη. Σε υποχώρησαν καθαρών τιμών πρωτοστάτησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,21%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,89% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,79%.

Εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που σημείωσαν την υψηλότερη μέση θετική απόδοση με 0,77%. Ακολούθησε το ένα Α/Κ με Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών (0,52%) και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 0,11%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν ικανοποιητική, όπως και η συναλλακτική αξία. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,204 εκατ. €, στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,859 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 319 χιλ. €.

Σε εισροές ξεχώρισαν τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 1,110 εκατ. € (αύξηση μεριδίων 1,32%), τα Funds of Funds Μικτά με 525 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 184 χιλ. €.

Μικρές εισροές 59 χιλ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, έναντι εκροών 255 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v