Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,59% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό υπέστη απώλειες -0,59%, διαμορφώθηκε στα 6,412 δις € και πλέον βρίσκεται σε νέα χαμηλά έτους -3,67%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 4/9/2018

Στην δίνη της υποχώρησης των Ελληνικών τίτλων έχει «βυθιστεί» η αγορά των Α/Κ από τις αρχές Αυγούστου και έπειτα. Οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στους ανάλογους τίτλους κατέχουν σε μερίδιο αγοράς το 43,88% (άμεσα ή έμμεσα) των υπό διαχείριση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μία «μαύρη τρύπα» που κατατρώει την κεφαλαιοποίηση.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση την Τρίτη, όπου το Ενεργητικό υπέστη απώλειες -0,59%, διαμορφώθηκε στα 6,412 δις € και πλέον βρίσκεται σε νέα χαμηλά έτους -3,67%. Οι εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις έχουν αρχίσει να δείχνουν τα «σημάδια» τους στους μεριδιούχους, όπου τις τελευταίες ημέρες σταδιακά αυξάνουν τον συναλλακτικό τζίρο, Στις κινήσεις τους, όμως, κυριαρχούν οι εξαγορές, με αποτέλεσμα (και) εχθές τα μερίδια να σημειώσουν πτωτικό ρυθμό -0,03%. Το δε τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών συνεχίζει το σερί της πτωτικής του αξίας, με χθεσινές ρευστοποιήσεις 4,197 εκατ. €.

Χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η απολύτως αρνητική διάθεση επένδυσης, καθώς οι συμμετοχές μεριδίων ήταν ελάχιστες. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο με την αναφορά ότι η κατηγορία που σημείωσε τις σημαντικότερες εισροές ήταν τα Funds of Funds Μικτά, με (μόλις) 64 χιλ. €. Από εκεί και έπειτα με δυσκολία θα βρούμε κατηγορίες με συμμετοχές.

Αντιθέτως, οι εκροές ήταν αισθητές, εκ των οποίων οι πιο έντονες: στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,181 εκατ. €, στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,093 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 832 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 379 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 224 χιλ. €. Εκροές, επίσης, για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 102 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν πτωτικό κατά -0,38%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με ζημιές, οι 5 με οριακά κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,15%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,61%, το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,81% και τα Μικτά Α/Κ με -0,66%. Το εύρος μέσης θετικής απόδοσης κυμάνθηκε από 0,05% (Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, Διαχείρισης Διαθεσίμων) έως και 0,13% (Funds of Funds Ομολογιακά).

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v