Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό, σε σχέση με την έναρξη του έτους, συνεχίζει σε αρνητικά επίπεδα, της τάξεως του -3,69%. Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου παραμένει εγκλωβισμένο περί των 6,400 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 19/9/2018

Μικρή άνοδο Ενεργητικού 0,13% κατέγραψε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στα 6,411 δις €. Παρά τη γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν αυξητικός 0,04%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν ανεπαίσθητα αρνητικό κατά 814 χιλ. €.

Το Ενεργητικό, σε σχέση με την έναρξη του έτους, συνεχίζει σε αρνητικά επίπεδα, της τάξεως του -3,69%. Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου παραμένει εγκλωβισμένο περί των 6,400 δις €. Δείχνει αρκετά δύσκολο, πλέον, να κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημο στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων, εφόσον: διατηρηθεί ο ρυθμός των εκροών και η αδυναμία του ΧΑ να πλησιάσει, τουλάχιστον, στα επίπεδα της αρχής του 2018 (περί των 800 μον.). Οι ρευστοποιήσεις έχουν διευρυνθεί στα 116,292 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, τα κέρδη της αγοράς των Α/Κ κινήθηκαν στο 0,24%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 16 επέτυχαν θετική μέση απόδοση, οι 3 οριακές μέσες απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Σε μέση ενίσχυση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,10%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,52%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,47% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,46%. Αντιθέτως, ανεπαίσθητες μέσες απώλειες για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,08%, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών, όπως και τα Funds of Funds Ομολογιακά, με το ίδιο πρόσημο -0,02%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων, όπως και η συναλλακτική αξία, ήταν περιορισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται μικτή προς αρνητική. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 681 χιλ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 466 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 343 χιλ. €.  Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 987 χιλ. €, και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 178 χιλ. €.

Χωρίς ιδιαιτέρες μεταβολές το ισοζύγιο των Μετοχικών και Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας (εξαγορές αξίας 62 και 10 χιλ. €, αντιστοίχως).

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v