Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές για όσους δεν θέλουν... μέρισμα

Εβδομήντα εισηγμένες εταιρείες δεν έχουν διανείμει μέρισμα την τριετία 2003-2005. Δείτε ποιες το επέλεξαν και γιατί, τους προβληματικούς κλάδους, τις ειδικές περιπτώσεις και τις εταιρείες που προτιμούν να ”υπόσχονται”… γρήγορα ράλι.

Μετοχές για όσους δεν θέλουν... μέρισμα
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες... Ακόμη και εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως να μην έχουν διανείμει μέρισμα, τουλάχιστον κατά την τελευταία τριετία. Και το πιθανότερο είναι ότι μάλλον δεν προβλέπεται να το πράξουν ούτε και στην επόμενη οικονομική χρήση.

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η ανυπαρξία μερίσματος δεν σημαίνει και κατ’ ανάγκη κακή πορεία στο ταμπλό. Για παράδειγμα -για διάφορους λόγους- μερικές από τις εταιρείες που δεν έχουν διανείμει για χρόνια μέρισμα συγκαταλέγονται στις ιδιαίτερα αποδοτικές του 2006 (π.χ. Σωληνουργεία Κορίνθου, ΝΕΛ κ.ά.). Και επίσης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των τίτλων χαμηλής κεφαλαιοποίησης, πολλές τέτοιες μετοχές επιλέγονται από τους ”λάτρεις της περιφέρειας” για ένα ”γρήγορο ράλι”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τις προσδοκώμενες αποδόσεις και τους ελλοχεύοντες κινδύνους.

Κυριότερος λόγος για την πολυετή μη διανομή μερίσματος είναι η δραστηριοποίηση σε κλάδους που πλήττονται από πολυετή ύφεση. Στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, για παράδειγμα, μέρισμα δεν έχουν διανείμει την τελευταία τριετία οι ΕΛΦΙΚΟ, Επίλεκτος, ΛΑΝΑΚΑΜ, Κλωστήρια Ναούσης, Βαρβαρέσος, ΤΕΞΑΠΡΕΤ, Περτσινίδης, με τις τρεις πρώτες να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες.

Στον χώρο της ξυλείας, επίσης, μέρισμα δεν διένειμαν τόσο ο leader του κλάδου, η Shelman, όσο και οι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί όπως ο Ακρίτας και η Βαλκάν. Η Shelman θα υποχρεωθεί και φέτος σε ζημίες, ο Ακρίτας ελπίζει ότι το 2006 θα εξελιχθεί γι’ αυτόν σε ένα αξιοπρόσεκτο ”turn around story” (ανοιχτό ίσως το ενδεχόμενο διανομής για το 2007), ενώ η Βαλκάν επέστρεψε σε κέρδη και μάλιστα με μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και ένα ταμείο γεμάτο από εκατομμύρια ευρώ! Πιθανή και εδώ η διανομή μερίσματος του χρόνου.

Στις αλευροβιομηχανίες, όπου επίσης η κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή είναι, ο leader του κλάδου Λούλης υποχρεώθηκε τα τελευταία χρόνια σε ζημίες, λόγω και των μεγάλων επενδύσεων που υλοποίησε σε Ελλάδα και εξωτερικό (Βαλκάνια). Πάντως, την τελευταία διετία οι επενδύσεις άρχισαν να αποδίδουν, έχει ανακάμψει δραστικά και βαδίζει προς το καλύτερο. Η Αλλατίνη οφείλει το μεγαλύτερο τμήμα της κεφαλαιοποίησής της στη συμμετοχή της στον Κατσέλη, ενώ οι Μύλοι Σαραντόπουλου υποχρεώνονται σε μετριότατα αποτελέσματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τέσσερις ακόμη κλάδοι που επλήγησαν από ύφεση την τελευταία πενταετία και οδήγησαν αρκετές εταιρείες σε ”περιπέτειες” ήταν οι κλάδοι της πληροφορικής, των ασφαλιστικών εταιρειών και των media.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό την τελευταία διετία και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάκαμψη είναι ορατές. Από τις εταιρείες που δεν έχουν διανείμει μέρισμα την τελευταία τριετία στον κλάδο της πληροφορικής, Altec και Microland έχουν επιστρέψει στα κέρδη, η Multirama ξεκίνησε ένα δυνατό ”come back”, ενώ σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται η Info-quest που αφενός προχώρησε σε μια ”γενναία” επιστροφή κεφαλαίου μετά την πώληση της Q-Telecom, αφετέρου με γεμάτα ταμεία σχεδιάζει εξαγορές και επεκτάσεις.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι φέτος θα εγγράψουν κέρδη όλες οι εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς ο κλάδος έχει ανακάμψει σημαντικά και λόγω της θετικής πορείας της Σοφοκλέους. Ο Φοίνικας πάντως είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει από τη Σοφοκλέους, ενώ από τις ΑΤΕ Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη και Ασπίς Πρόνοια, την πιο μεγάλη πιθανότητα για συντομότερη επάνοδο στο μέρισμα την έχει μάλλον η πρώτη.

Στον κλάδο των εκδόσεων, οι δυσκολίες εξακολουθούν να υφίστανται. Και όχι μόνο θα είναι έκπληξη αν κάποιες από τις μη διανέμουσες εδώ και χρόνια μερίσματα (ΔΟΛ, Alter, Τεχνικές Εκδόσεις) το πράξουν το 2007, αλλά επιπρόσθετα θα έχουμε πιθανότατα και άλλες εισηγμένες του κλάδου που θα... ”αφήσουν στεγνούς” τους μετόχους τους.

Υπάρχουν, όμως, και οι ειδικές περιπτώσεις:

* Τα Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφεραν μέσα από ένα επίπονο (και πολυδάπανο) πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να επιστρέψουν σε μια πολύ ισχυρή κερδοφορία, διαμορφώνοντας θετικότατες περαιτέρω προσδοκίες.

* Η Forthnet και η Lannet επιχειρούν να καρπωθούν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, επιδίωξη που απαιτεί υψηλές επενδύσεις και... πολλή υπομονή από τους μετόχους σε ό,τι αφορά το μέρισμα.

* Η Aspis Bank δεν έχει διανείμει μέρισμα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, παρά τις τόσες αυξήσεις κεφαλαίου που έχει υλοποιήσει. Πάντως, στο συγκεκριμένο διάστημα έχει διευρύνει το δίκτυό της και τις οικονομικές επιδόσεις της.

* Η Κούμπας την τελευταία τριετία βλέπει την αξία των συμμετοχών της να έχει αυξηθεί σημαντικά (Marfin F.G., Metropolitan κ.ά.), ωστόσο τα όποια οφέλη επανατοποθετήθηκαν σε πρόσθετες επενδύσεις αντί να διανεμηθούν ως μέρισμα.

* Η Γενική Τράπεζα μπορεί μεν να δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια ”βρέχει κέρδη”, ωστόσο αυτή η έκρηξη κερδών επικεντρώνεται στις μεγάλου μεγέθους τράπεζες, ενώ παράλληλα οι Γάλλοι της Societe Generale προσπαθούν να ”βουλώσουν” τις κάθε λογής ”τρύπες” που παρέλαβαν όταν αγόρασαν προ τριετίας την τράπεζα.

* Η ΑΕΓΕΚ δίνει τη μάχη της επιβίωσης, παρά το γεγονός ότι διεκδικεί μεγάλου ύψους συμβάσεις και διαθέτει μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

* Ο Αστέρας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανακαινίσει το μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεών του και υπό ιδιωτικό πλέον management ελπίζει σε υψηλότερες επιδόσεις.

* Η Vivere μπορεί να υποχρεώνεται σε ζημιογόνα αποτελέσματα, ωστόσο η επικείμενη απορρόφηση του Καζίνο της Ξάνθης έχει αποφέρει υψηλότατες αποδόσεις στους μετόχους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 450 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 3-7/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v