Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημιογόνες εταιρίες; Τόσο το καλύτερο!!!

Τον τελευταίο μήνα πάνω από είκοσι μετοχές έχουν ”γράψει” κέρδη μεταξύ του 50% και του 105% στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους. Οι περισσότερες εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα! Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αναντιστοιχίας μεταξύ οικονομικών αποτελεσμάτων και μετοχικής πορείας.

Ζημιογόνες εταιρίες; Τόσο το καλύτερο!!!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

”Τρελές” αποδόσεις που ξεκινούν από το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 100% σημείωσαν πάνω από είκοσι εταιρίες της Σοφοκλέους μέσα στον τελευταίο μήνα!



Συγκεκριμένα, από τις 2 Μαΐου έως και τις 4 Ιουνίου, 21 μετοχές απέφεραν αποδόσεις που κυμάνθηκαν από 50% έως και 105%, ενώ άλλοι 11 τίτλοι ”έδωσαν” στους κατόχους τους μεταξύ 40% και 50%!

Το θέμα των απίστευτων αυτών αποδόσεων των εισηγμένων αποκτά εντονότερο ενδιαφέρον και ευρύτερες διαστάσεις αν συνεκτιμηθεί ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω ”χρυσοφόρες” εταιρίες διακρίνονται για τα πενιχρά έως και σαφώς προβληματικά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια…

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ράλι αποδίδονται στο ενδιαφέρον άλλων επιχειρηματιών να εξαγοράσουν τις εισηγμένες εταιρίες, αποκτώντας παράλληλα και ”όχημα στη Σοφοκλέους”.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα ”καύσιμα” της μεγάλης ανόδου αποδίδονται στις κινήσεις που γίνονται για επιστροφή στην κερδοφορία και για έξοδο από το καθεστώς επιτήρησης.

Και τέλος, υπάρχουν και μετοχές τέτοιων εταιριών που ανεβαίνουν, απλώς, χωρίς κανέναν προφανή λόγο...

Με βάση και τις εξελίξεις αυτές, ελάχιστες εισηγμένες διαπραγματεύονται σήμερα με κεφαλαιοποίηση κάτω των 7 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την ”τρέχουσα αξία του οχήματος” γύρω στα 4 με 5 εκατ. ευρώ (πάλι καλά, το 1999 είχε φτάσει και τα 40 δισ. παλαιές ελληνικές δραχμές!).

Η Βιοσώλ (έχει κερδίσει 105,3%) εδώ και τόσο πολλά χρόνια βρίσκεται μονίμως ”στην εντατική”. Ζημιογόνα τα αποτελέσματά της και πέρυσι, όπως και αυτά του πρώτου φετινού τριμήνου. Η περυσινή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου είχε καλυφθεί μόνο κατά ένα μέρος και αυτό μάλιστα σχεδόν αποκλειστικά από τους βασικότερους μετόχους της (οικογένεια Σβορώνου).

Γίνονται κάποιες κινήσεις για διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας και για μερικές νέες συνεργασίες, ωστόσο αν διαβάσει κάποιος το ετήσιο δελτίο της εισηγμένης για το 2006 κατανοεί ότι η επιβίωση της Βιοσώλ δεν θα πρέπει να θεωρείται απαραιτήτως δεδομένη. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της έφτασε αισίως στα 21,3 εκατ. ευρώ!

Με σοβαρά οικονομικά προβλήματα η Προοδευτική (+93% η μετοχή) σημείωσε κέρδη κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, λόγω της συμβολής μη λειτουργικών παραγόντων (θετική καταγραφή φόρων 1 εκατ. ευρώ). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εισηγμένης εταιρίας δεν είναι μεγάλο, ενώ για τα περί προσέλκυσης στρατηγικού συνεταίρου που είχαν λεχθεί προ μηνών δεν φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια του ράλι υπήρξαν και πωλήσεις μετοχών από την οικογένεια του κ. Σπ. Κούτλα. Η κεφαλαιοποίηση της Προοδευτικής έχει σκαρφαλώσει στα 23,9 εκατ. ευρώ.

Η Plias (+80% η μετοχή) δίνει εδώ και χρόνια μάχες για να ”αποφύγει το μοιραίο”, διαθέτοντας πάντως ισχυρά brand names και εκτεταμένο δίκτυο διανομής. Έχοντας χρόνια να καταγράψει κέρδη, πέρυσι κατάφερε να επανέλθει σε θετικό EBITDA, πράγμα που επανέλαβε και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο. Η ζημία του τριμήνου περιορίστηκε στο 1 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης εκτινάχηκε στα 60,8 εκατ. ευρώ.

Οι Ευρωσυμμετοχές (+73,2% η μετοχή) συγκαταλέγονται στις εισηγμένες με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα (πολύ υψηλά δάνεια και αδυναμία άντλησης ταμειακών ροών από θυγατρικές), με βασικότερο περιουσιακό στοιχείο τη συμμετοχή στην, επίσης εισηγμένη, Περσεύς.

Νέες σημαντικές ζημίες για την Olympic Catering κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και πολύ χαμηλά ίδια κεφάλαια. Ωστόσο αυτά δεν εμπόδισαν τη μετοχή να κερδίσει 55% μέσα στον τελευταίο μήνα και την κεφαλαιοποίησή της να φτάσει στα 23,4 εκατ. ευρώ, επειδή λέγεται (και, τουλάχιστον επισήμως, διαψεύδεται) ότι πωλείται.

Μπορεί η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην Κλωστήρια Ναούσης) να μην κατάφερε στο πρώτο φετινό τρίμηνο να σημειώσει θετικό EBITDA, αλλά αυτό δεν στενοχώρησε τους ”βραχυπρόθεσμους” της Σοφοκλέους. Η μετοχή κέρδισε τον τελευταίο μήνα 50% και η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει πλέον τα 20 εκατ. ευρώ.

”Έτρεξαν” και οι κερδοφόρες

Η ΑΝΕΚ, πέρα από τα υψηλά κέρδη του 2006, κατάφερε δύο πολύ σημαντικά πράγματα μέσα από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου: Πρώτον να ενισχύσει δραστικά την κεφαλαιακή της διάρθρωση και δεύτερον να αποκτήσουν σημαντικά ποσοστά μετοχών της τόσο ο όμιλος Crimaldi όσο και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Ι. Σ. Βαρδινογιάννης. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση για άλλους φαντάζει ”βαριά”, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η μετοχή έχει ακόμη ”δρόμο μπροστά της”...

Η Γενική Εμπορίου είναι αναμφίβολα μια νοικοκυρεμένη εταιρία, leader στον κλάδο της, με ανοδικές προοπτικές και ικανοποιητικό μέρισμα. Αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις εδώ και χρόνια, εξέπληξε το γεγονός ότι ο τίτλος κέρδισε 69% μέσα σε μόλις έναν μήνα, οδηγώντας σε κεφαλαιοποίηση των 34,5 εκατ. ευρώ και ”απαιτητικούς” χρηματιστηριακούς δείκτες.

H Multirama (+55% η μετοχή) του γνωστού επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού επέστρεψε πέρυσι στην κερδοφορία, με τη συμβολή μη επαναλαμβανόμενων κερδών (από πώληση συμμετοχής). Οι ”φίλοι” της εταιρίας μιλούν για ”νέο πρόσωπο και μεγάλα σχέδια” και θεωρούν ότι όλα αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται στις λογιστικές καταστάσεις από την τρέχουσα κιόλας χρήση (κέρδη α’ τριμήνου στις 351 χιλιάδες ευρώ). Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η κεφαλαιοποίηση της Multirama έφτασε αισίως στα 64 εκατ. ευρώ.

Η Τρία Άλφα (+89% η μετοχή) αποτελεί έναν από τους τελευταίους ”μαχητές” του κλάδου της εριουργίας, αναγκαζόμενη τα τελευταία χρόνια να καταφύγει σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική και όχι στην παραγωγική της δραστηριότητα.

Ισχυρό το μετοχικό της σχήμα, αλλά χαμηλές οι οικονομικές της επιδόσεις (κέρδη μόλις 30 χιλιάδες ευρώ στο τρίμηνο), όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της προσεγγίζει πλέον τα 10 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v