Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι μετοχές που κάποτε... ήταν τζάμπα

Πληθώρα υποτιμημένων μετοχών ”χρύσωσαν” τους ιδιοκτήτες τους προσφέροντας μέσα σε λίγους μόνο μήνες αποδόσεις ανώτερες ακόμη και του 50%, ενώ πριν από λίγο καιρό οι επενδυτές της θεωρούσαν ”τζάμπα”. Διαβάστε τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των Κρι – Κρι, Γενικής Εμπορίου, Βάρδα, Κleemann, Autohellas και ΑΝΕΚ.

Έξι μετοχές που κάποτε... ήταν τζάμπα
του Ιεροκλή Καπογιάννη

* To γράφημα με την πορεία και τις αποδόσεις των 6 μετοχών από την αρχή του έτους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”

Πριν από κάποιους μήνες οι περισσότεροι επενδυτές τις θεωρούσαν ”τζάμπα”, αλλά λίγοι εξ αυτών τελικά αγόρασαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις έφταιγε η χαμηλή εμπορευσιμότητα, άλλες φορές η σταθερότητα της μετοχής στο ταμπλό όταν οι υπόλοιπες ”έτρεχαν”, άλλες...

Η ουσία είναι ότι πολλές υποτιμημένες μετοχές ”χρύσωσαν” τους ιδιοκτήτες τους προσφέροντας μέσα σε λίγους μόνο μήνες αποδόσεις ανώτερες ακόμη και του 50%.

Στο σημερινό φύλλο του ”Μ” εξετάζουμε έξι από αυτές, εστιάζοντας όχι μόνο στο γιατί θα έπρεπε να τις είχαμε αγοράσει αλλά και στο τι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να περιμέναμε σήμερα από αυτές.

Για τη γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι είχαμε γράψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006, όταν διαπραγματευόταν στα 3 ευρώ, ότι ήταν ίσως η φθηνότερη μετοχή της Σοφοκλέους.

Με P/E γύρω στο 10 τότε, μηδέν δάνεια, γεμάτο ταμείο, επενδύσεις υψηλά επιδοτούμενες λόγω παραμεθόριας περιοχής (νομός Σερρών) και προοπτικές επέκτασης στο γιαούρτι (λόγω προβλημάτων ΦΑΓΕ) και στο παγωτό (απόσυρση από το επόμενο έτος του σήματος ΔΕΛΤΑ). Η μετοχή, ωστόσο, από τα 3 ευρώ εκτινάχτηκε στα 6,70 και μάλιστα προ δύο εβδομάδων πουλήθηκαν κάποια μικρά πακέτα από την οικογένεια των βασικών μετόχων, γεγονός το οποίο στη συνέχεια πυροδότησε περαιτέρω τη μετοχή.

Αναμφίβολα στα τρέχοντα επίπεδα η αποτίμηση της εισηγμένης (από πλευράς δεικτών τουλάχιστον) δείχνει μάλλον ”απαιτητική”, με τη μερισματική απόδοση να ανέρχεται στο 1,33% και το P/E του 2007 ανώτερο των 20 φορών, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών.

Η ουσία της αποτίμησης λοιπόν μεταφέρεται τώρα στα επεκτατικά ανοίγματα σε διάφορες αγορές και γεωγραφικές περιοχές, τα οποία δρομολογεί η εισηγμένη εταιρεία. Το τίμημα εξαγοράς της Vivartia από την MIG αναμφίβολα επιδρά θετικά στην εικόνα της μετοχής.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου η μετοχή της Γενικής Εμπορίου ήταν καθηλωμένη γύρω στα 80 λεπτά και η μερισματική απόδοση βρισκόταν λίγο κάτω από το 4%, με τις προοπτικές επιδόσεων για το 2007 να είναι σαφώς ανοδικές.

Και ενώ ο τίτλος μάς είχε συνηθίσει σε σχετικά περιορισμένες διακυμάνσεις, χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα σε πτωτικές ή ανοδικές για τη Σοφοκλέους φάσεις, μέσα σε δύο μήνες περίπου ”πετάχτηκε” στα ύψη και σήμερα διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 2 ευρώ. Όσο και αν αναμένεται η διανομή υψηλότερου μερίσματος το 2008, η σχετική απόδοση δύσκολα θα ξεπεράσει το 2%.

Και από πλευράς P/E, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 46 εκατ. ευρώ και τις προβλέψεις για φετινή άνοδο κερδών κατά 25%, ο σχετικός δείκτης κυμαίνεται στο πολύ υψηλότερο έναντι της αγοράς 37 - 38.

Επιπλέον, η εισηγμένη έχει διαψεύσει τις φήμες για διεύρυνση του σκοπού της με εισφορά πλοίων του βασικού μετόχου. Η Γενική Εμπορίου βέβαια έχει υλοποιήσει ήδη τις επενδύσεις της και έχει μπροστά της το ”βαλκανικό εγχείρημα”, ωστόσο έχει και έναν μέτοχο με ισχυρό ποσοστό (άνω του 10%) εκτός διοίκησης, ο οποίος κανείς δεν γνωρίζει ποια στάση θα τηρήσει αν δει περαιτέρω άνοδο στην τιμή του τίτλου.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου, επίσης, η μετοχή του Βάρδα διαπραγματευόταν γύρω στα 2,30 ευρώ, με μερισματική απόδοση δηλαδή της τάξεως του 6,5%. Η ανακοίνωση, ωστόσο, των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, όπου τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 47% ανώτερα των αντίστοιχων περυσινών, έφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη μετοχή σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα και σήμερα διαπραγματεύεται στα 3,20 ευρώ.

Ακόμη και τώρα, πάντως, η μερισματική απόδοση (υπολογίζεται στο 4,8%) είναι από τις υψηλότερες της Σοφοκλέους και μάλιστα η αυξημένη φετινή κερδοφορία (δεν είναι βέβαιο ότι το +47% του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί και στους υπόλοιπους 9 μήνες του έτους) δημιουργεί προσδοκίες για τη διανομή αρκετά μεγαλύτερου μερίσματος το 2008.

Πριν από 12 μήνες η μετοχή της Kleemann διαπραγματευόταν κατά 50% χαμηλότερα από σήμερα, με μερισματική απόδοση γύρω στο 4,5% και με θετικότατες προοπτικές ανόδου.

Το ”διαμάντι του Κιλκίς” ήταν γνωστό για την αξία του στα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ωστόσο λίγοι τελικά ενδιαφέρονταν λόγω της περιορισμένης τότε εμπορευσιμότητάς του. Σήμερα η μερισματική απόδοση (30 λεπτά μέρισμα) παραμένει σε σαφώς ικανοποιητική για τη (χρηματιστηριακή) εποχή επίπεδα, στο 2,6%.

Για φέτος η Kleemann προβλέπει άνοδο κερδοφορίας προ φόρων της τάξεως του 5,5%, ενώ μελλοντικά στόχοι επέκτασης υπάρχουν τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στο εσωτερικό (υποχρεωτικές συντηρήσεις ανελκυστήρων παλαιών κτιρίων κ.λπ.).

Μέχρι πριν από τρεις μήνες η Autohellas διαπραγματευόταν με μονοψήφιο δείκτη P/E, με υψηλή μερισματική απόδοση και είχε μπροστά της μια χρονιά με ανοδική τουριστική κίνηση, αλλά και υπεραξίες από την αυτόνομη εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Aegean Airlines, στην οποία διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό.

Κατά το τελευταίο εξάμηνο, όμως, η μετοχή έχει κερδίσει 31%, ποσοστό που ήταν σαφώς μεγαλύτερο στο ενδιάμεσο διάστημα, καθώς ο τίτλος που σήμερα διαπραγματεύεται στα 6,60 ευρώ είχε ”αγγίξει” μέχρι και τα 8 ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για τις επιδόσεις του 2007, οι αναλυτές προβλέπουν P/E γύρω στο 13 και μερισματική απόδοση λίγο χαμηλότερη του 4%.

Η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ μάλιστα έδωσε πρόσφατα τιμή-στόχο τα 7,5 ευρώ για τη μετοχή, αποτιμώντας μάλιστα την Aegean Airlines στην τιμή της δημόσιας εγγραφής (έχει καταγράψει κέρδη κατά τη διαπραγμάτευσή της). Ζητούμενο είναι το κατά πόσο επηρεάζει την αποτίμηση της μετοχής το πιθανό ”μπέρδεμα” που έχει προκύψει, καθώς ο όμιλος Πειραιώς (και συνεταίρος στην Πειραιώς Best Leasing) έχει εξαγοράσει ανταγωνιστική εταιρεία της Autohellas.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2007 η ΑΝΕΚ διαπραγματευόταν με μονοψήφιο δείκτη, έπειτα από μια πολύ καλή χρονιά το 2006, με εκτίναξη κερδών και θετικές ταμειακές ροές. Παράλληλη, η δρομολόγηση μεγάλης αύξησης κεφαλαίου από την πλευρά της διοίκησης είχε κάνει πολλούς να υποψιαστούν ότι ”κάτι θα μπορούσε να ψήνεται” στην εισηγμένη.

Η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε, η μετοχική σύνθεση της ΑΝΕΚ έχει μεταβληθεί ριζικά (μεγάλα ποσοστά ελέγχονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης κ. Ι. Σ. Βαρδινογιάννη και τον όμιλο Γκριμάλντι) και η μετοχή κέρδισε 94% μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο.

Μπορεί σήμερα ο δείκτης P/E να δείχνει ”αλμυρός”, ωστόσο όχι μόνο απομένουν προς εκμετάλλευση τα 100 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου αλλά επιπλέον ακούγονται και πολλά ενδιαφέροντα σενάρια γύρω από το θέμα αυτό. Από πλευράς αποτελεσμάτων, το 2007 αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερη χρονιά σε σύγκριση με το 2006.

* To γράφημα με την πορεία και τις αποδόσεις των 6 μετοχών από την αρχή του έτους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v