Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μεγάλοι χαμένοι από τα υψηλά του Ιουλίου

Yψηλότατες μπορεί να χαρακτηριστούν οι απώλειες ενός σημαντικού αριθμού μετοχικών τίτλων στη Σοφοκλέους από τα υψηλά προς τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Συνολικά, 81 εταιρείες κινήθηκαν με απόδοση της τάξεως του -15%, ήτοι με διπλάσια πτώση απ’ ό,τι αυτή του ΓΔ στη Σοφοκλέους. Αναλυτικά στοιχεία.

ΧΑ: Οι μεγάλοι χαμένοι από τα υψηλά του Ιουλίου
του Γιώργου Α. Σαββάκη

* Ο πίνακας με τις μετοχές που καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 15% από τα υψηλά έτους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Yψηλότατες μπορεί να χαρακτηριστούν οι απώλειες ενός σημαντικού αριθμού μετοχικών τίτλων στη Σοφοκλέους από τα υψηλά προς τα τέλη του προηγούμενου μήνα (από τις 19/7 για την ακρίβεια) και τις 5.118 μονάδες.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει κινηθεί πτωτικά κατά 7%, αλλά πολλές είναι οι επιμέρους μετοχές που καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες.

Όπως συνέβαινε στην ανοδική πορεία, έτσι και στην πτώση η μεσαία κεφαλαιοποίηση κινήθηκε με μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση πάντα με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την πτώση να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 11%.

Ταυτόχρονα, αισθητά μεγαλύτερες είναι και οι απώλειες για τη μικρή κεφαλαιοποίηση, καθώς η απόδοση του δείκτη FTSE/ASE Small Cap 80 έχει διαμορφωθεί στο 12,50%, ωστόσο η επιμέρους εικόνα των μετοχών αυτής της κατηγορίας αναδεικνύει το πραγματικό μέγεθος των απωλειών.

Συνολικά, 81 εταιρείες κινήθηκαν με απόδοση της τάξεως του -15%, δηλαδή με διπλάσια πτώση απ’ ό,τι αυτή του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους, ενώ μόλις 30 εταιρείες κατάφεραν να αποδράσουν έστω και με οριακά κέρδη.

* Πρώτη μετοχή σε απώλειες στο ταμπλό είναι η Vivere. Η εταιρεία συνεχίζει την πτωτική της πορεία, η οποία ωστόσο είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την υπόλοιπη αγορά.

Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές και η κεφαλαιοποίηση έχει διαμορφωθεί πλέον στα 25 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη του Καζίνο της Ξάνθης να είναι σημαντικά ανώτερα και το ξενοδοχείο να βρίσκεται σε λειτουργία σύντομα. Η απόδοσή της από τα υψηλά του Ιουλίου είναι της τάξεως του -32%, ενώ αρνητική είναι και η απόδοση από την αρχή του έτους (στο -54%).

* Στη δεύτερη θέση των αρνητικών αποδόσεων βρίσκεται ο τίτλος της Περσεύς. Η έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Ευρωσυμμετοχών, παρά τις θετικές προοπτικές που ανοίγει για την εταιρεία η προγενέστερη ταχεία άνοδος των τιμών για τον τίτλο, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα την πτώση κατά 29% από τα υψηλά του Ιουλίου, αν και η απόδοση από την αρχή του έτους εξακολουθεί να παραμένει θετική στο 25%.

* Στην επόμενη θέση των αρνητικών αποδόσεων βρίσκεται η μετοχή του Χατζηκρανιώτη, με την πτώση να έχει διαμορφωθεί στο -28%, ενώ η απόδοση του τίτλου από την αρχή του έτους εξακολουθεί να είναι θετική και να προσεγγίζει το 18%.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι κάτι παραπάνω από 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία είναι σαφώς χαμηλότερος από τη μονάδα, όμως ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι πολύ υψηλότερος του 100.

* Στην επόμενη θέση βρίσκεται η μετοχή της ΙΜΑΚΟ με αρνητική απόδοση σχεδόν 27,5%, αφού από τα 6,20 ευρώ ανά μετοχή πλέον βρίσκεται πέριξ των 4,50 ευρώ, αν και η απόδοσή της από την αρχή του έτους εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 47%.

Η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δημιουργεί νέες δυνατότητες για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ βελτιώνει αισθητά τη χρηματοοικονομική της εικόνα.

* Τέλος, την πρώτη πεντάδα των απωλειών ολοκληρώνει η μετοχή της Quality & Reliability με απόδοση της τάξεως του -26%, ενώ από την αρχή του έτους αυτή διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 50%. Η τιμή έχει κινηθεί από το 1,30 ευρώ στις 19 Ιουλίου στο 0,96 ευρώ στις 20 Αυγούστου.

* Ο πίνακας με τις μετοχές που καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 15% από τα υψηλά έτους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v