Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» δεκαετίας για 87 εισηγμένες

Πάνω από 1.500 μονάδες έχει απολέσει η Σοφοκλέους από τα υψηλά του Οκτωβρίου 2007, ενώ άκρως απογοητευτική είναι η εικόνα για το 1/3 του ταμπλό, καθώς 87 τίτλοι διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα από τις 31 Μαρτίου 2003.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
«Βουτιά» δεκαετίας για 87 εισηγμένες
** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών από το χαμηλό του Μαρτίου 2003 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Περισσότερες από 1.500 μονάδες (σε ποσοστιαίους όρους σχεδόν 30%) έχει απολέσει η Σοφοκλέους από τα υψηλά του Οκτωβρίου 2007, ενώ η κατάσταση στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ακόμα πιο κακή.

Εξετάζοντας, μάλιστα, τις αποδόσεις στην πενταετία, και για την ακρίβεια από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, η εικόνα για το 1/3 του ταμπλό του χρηματιστηρίου είναι άκρως απογοητευτική: 87 τίτλοι διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαρτίου 2003, όταν ο Γενικός Δείκτης άγγιζε τις 1.467 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, όπου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει αποδώσει +158%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση +177%, η μεσαία +200% και η μικρή κεφαλαιοποίηση κινείται στο +137%, η παραπάνω εικόνα δείχνει ότι κατά την τελευταία πενταετία η Σοφοκλέους χωρίστηκε σε δύο μεγάλες κατηγορίες μετοχών.

Αυτές που έδωσαν «τρελά κέρδη» και τις υπόλοιπες που συνέχισαν την πτωτική πορεία τους μετά τη συγκυρία του 1999. Οι πλείστες δε των τελευταίων «γράφουν» χαμηλά δεκαετίας.

Από τους τίτλους που υποαποδίδουν δημιουργείται η αίσθηση ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πίσω από την καθοδική κίνηση των τιμών κρύβεται κάποιο αρνητικό στοιχείο στις οικονομικές καταστάσεις τους, ενώ ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στους τίτλους οι οποίοι κινούνται θετικά και υπεραποδίδουν.

Επιπρόσθετα, αρκετές από τις μετοχές ανήκουν σε κλάδους που στη συγκεκριμένη πενταετία είδαν τις οικονομικές επιδόσεις τους να συρρικνώνονται δραστικά, όπως για παράδειγμα εκείνος των κλωστών.

Παράλληλα, κάποιοι άλλοι τίτλοι ανήκουν σε εταιρείες που αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Τεχνική Ολυμπιακή, ο Μαΐλλης, η ΑΕΓΕΚ και ο Πετζετάκις.

Ωστόσο, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι μετοχές πολλών εισηγμένων από διάφορους κλάδους οι οποίοι στη συγκεκριμένη πενταετία μάλλον αύξησαν παρά μείωσαν τις οικονομικές επιδόσεις τους.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο τίτλος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (πρώην Κλωστήρια Ναούσης), που έχει φτάσει στο 0,08 ευρώ και η διαπραγμάτευσή του δεν θα είναι εφικτή παρά μόνο αν γίνει reverse split στις μετοχές της εταιρείας.

Με απώλειες της τάξεως του 90% και η Άλμα Ατέρμων, ενώ με μεγάλη πτώση άνω του 80% ακολουθούν οι μετοχές των Lannet, Κλωνατέξ, Τexapret, MLS Multimedia και Elbisco.

Παράλληλα, εξετάζοντας τις 87 μετοχές που έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, παρατηρούμε ότι η αγορά «τιμώρησε» τις εταιρείες οι οποίες παρουσίασαν αρνητικές μεταβολές στις οικονομικές καταστάσεις τους, όπως είναι οι περιπτώσεις των Μαΐλλη και Cardico, αφού η μεν πρώτη διαπραγματεύεται στο 1 ευρώ ανά μετοχή έναντι 2,44 ευρώ εκείνη την περίοδο και η δεύτερη από τα 2,78 ευρώ έχει βρεθεί στο 1,19 ευρώ.

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς, όπως, για παράδειγμα, οι παρακάτω:

- ΑΤΕbank: Η μετοχή κινείται με εμφανή αδυναμία αφού διαπραγματεύεται στα 2,84 ευρώ έναντι 3,37 ευρώ στα χαμηλά του Μαρτίου 2003, ήτοι καταγράφει απώλειες 16%, ενώ οι αντίστοιχες αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών είναι ιδιαίτερα θετικές.

- Inform Λύκος: Με απώλειες της τάξεως του 24,27% από τα χαμηλά του 2003, η μετοχή διαπραγματεύεται 1 ευρώ χαμηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, ενώ πλέον με την εξαγορά του 80% της Austria Card για η ανάπτυξη του ομίλου είναι πολύ διαφορετική.

- Byte: Ο τίτλος διαπραγματεύεται στο 1,92 ευρώ έναντι 2,58 ευρώ στα χαμηλά του Μαρτίου 2003, ενώ τα οικονομικά της εταιρείας βελτιώνονται συνεχώς.

- SingularLogic: Με απώλειες 6,03% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 κινείται η μετοχή της εταιρείας, η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες ως LogicDis. Όμως η σημερινή οικονομική κατάσταση της SingularLogic είναι καλή, ενώ στοχεύει και σε ανάπτυξη στο εξωτερικό.

- Βιοτέρ: Η εταιρεία δεν είναι η μοναδική στον κλάδο που κινείται χαμηλότερα στο ταμπλό σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 (-1,27%), όμως είναι υγιής, κερδοφόρα, διαθέτει ακίνητη περιουσία και διαπραγματεύεται σαφώς κάτω από τη λογιστική αξία της.

- Dionic: Απώλειες 25% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 καταγράφει η εταιρεία, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξής της στην πενταετία ήταν σημαντικοί.

- Πειραιώς Leasing: Η θυγατρική του ομίλου Πειραιώς κινείται με απώλειες της τάξεως του 32% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, παρόλο που τα κέρδη της έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Ωστόσο, η πτωτική πορεία της επηρεάζεται περισσότερο από το «τι μέλλει γενέσθαι» σχετικά με την απόσυρση από το ταμπλό.

- Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Με απώλειες που αγγίζουν το 50% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, λόγω της επιδείνωσης στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας. Ωστόσο, η εισηγμένη στο 9μηνο του 2007 διέθετε ταμείο μείον δάνεια 5,7 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 9 εκατ. ευρώ.

- Τσουκαρίδης: Με πτώση 50% κινείται στο ταμπλό η μετοχή, ενώ στο 9μηνο του 2007 κατάφερε να σημειώσει κέρδη έναντι ζημιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η πορεία ανάκαμψης θα παγιωθεί το 2008.

- Αγροτική Ασφαλιστική: Από τα 4,12 ευρώ στα τέλη Μαρτίου του 2003 διαπραγματεύεται στα 2,77 ευρώ ανά μετοχή και οι απώλειες στο ταμπλό ανέρχονται σε 33%. Στο 12μηνο η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ, άρα πολλαπλασιαστή κερδών 5,44.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 522 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 21/03 - 25/03/2008.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών από το χαμηλό του Μαρτίου 2003 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v