Οι 20 ”overweight” επιλογές της Π&Κ για το 2004

Τα συν και τα πλην, αλλά και οι παράγοντες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις προοπτικές των 20 ”overweight” επιλογών σκιαγραφούνται στην έκθεση της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ με τίτλο ”Outlook 2004=Olympics + Elections”.

Οι 20 ”overweight” επιλογές της Π&Κ για το 2004
Τα συν και τα πλην, οι επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και οι παράγοντες εκείνοι που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις προοπτικές των είκοσι εταιριών για τις οποίες η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ συνιστά ”overweight” αναφέρονται σε σχετική παρουσίαση της χρηματιστηριακής με τίτλο ”Outlook 2004=Olympics + Elections” και ημερομηνία Δεκέμβριος 2003.

Οι μετοχικοί τίτλοι οι οποίοι φέρουν τη σύσταση overweight είναι οι Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Cosmote, ΟΤΕ, Coca-Cola Τρία Έψιλον, S&B, Intralot, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Άκτωρ, Άβαξ, Ελληνική Τεχνοδομική, Παντεχνική, Τιτάν, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γερμανός, Folli Follie, ΕΧΑΕ και Autohellas.

Alpha Bank

Ο ρυθμός ανάπτυξης της δανεισμού της Alpha Bank, αλλά και η διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους που εμφάνισε η Τράπεζα το 2003 αναμένεται να διατηρηθούν και το 2004, σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, η οποία συμπληρώνει πως τα προαναφερθέντα προμηνύουν υγιή και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Επίσης, σημειώνεται πως η έκδοση του υβριδικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πώληση ιδίων μετοχών της Alpha Bank, ενδυνάμωσε την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, εξαλείφοντας παράλληλα τις πιθανές ανησυχίες που συσχετίζονταν με την κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ επιπλέον υποστηρίζει και τη μελλοντική της επέκταση.

Παράλληλα, στη λίστα με τα θετικά συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι η Alpha Bank είναι η ”επίσημη τράπεζα” των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ταυτόχρονα, γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στη διατήρηση του κόστους που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των πωλήσεων οδήγησε σε αναλογία κόστους/έσοδα της τάξεως του περίπου 55%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο στην αγορά, ενώ η χρηματιστηριακή θέτει ως τιμή–στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας τα 23,7 ευρώ.

Από την άλλη, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ένα από τα αδύνατα σημεία της Alpha Bank είναι το γεγονός πως παρά την αναμενόμενη οργανική ανάπτυξη που αναμένεται τόσο για το 2003 όσο και για το 2004, τα υψηλά έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές του 2003 που αφορούν σε μη επαναλαμβανόμενα μεγέθη δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των συνολικών κερδών το 2004.

Επίσης μεταξύ των αδύνατων σημείων η Π&Κ αναφέρει πως η τιμολογιακή πολιτική στα δάνεια προς νοικοκυριά δεν είναι σταθερή, αλλά είναι ευάλωτη σε πιθανή επιθετική εξαγορά. Επίσης, όπως αναφέρεται στο report, η χρηματιστηριακή ανησυχεί για τη διαδοχή του διευθύνοντος συμβούλου.

EFG Eurobank Ergasias

Τιμή–στόχο τα 16,50 ευρώ δίνει η χρηματιστηριακή για τη μετοχή της EFG Eurobank, ενώ μεταξύ των θετικών χαρακτηριστικών της Τράπεζας εκτιμάται πως είναι η σταθερότητα που επιδεικνύει στη δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, το γεγονός ότι η διαθέτει ηγετική θέση στην τραπεζική αγορά όσον αφορά στην ανάπτυξη, ενώ εκτιμάται πως διαθέτει και την καλύτερη διοικητική ομάδα στον κλάδο.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως η EFG Eurobank διαθέτει υψηλή δυνατότητα για την καταγραφή επαναλαμβανόμενων κερδών, η οποία σε συνδυασμό με τη χαμηλή έκθεση που έχει η Τράπεζα στα έσοδα από τις μη τραπεζικές συναλλαγές υποδηλώνει καλύτερη ποιότητα κερδών σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, ενώ παράλληλα προμηνύει και διατήρηση στη βελτίωση της κερδοφορίας.

Ωστόσο, μεταξύ των σημείων εκείνων που είναι αρνητικά για την EFG Eurobank η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η επιθετική πολιτική σχετικά με την καταναλωτική πίστη αυξάνει αφενός το ρίσκο και αφετέρου δημιουργεί προμήθειες οι οποίες είναι υψηλότερες σε σχέση με την ενίσχυση των δανείων.

Εθνική Τράπεζα

Συνεχίζοντας με τον τραπεζικό κλάδο η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ δίνει τη σύσταση ”overweight” και για την Εθνική Τράπεζα, με τιμή–στόχο τα 21,10 ευρώ.

Θετικό σημείο για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται πως είναι η συνεχιζόμενη αύξηση σε επίπεδο κερδοφορίας, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των λειτουργικών κερδών, η οποία υποστηρίζεται από βελτιωμένα χρηματοοικονομικά έσοδα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ”κρυμμένες αξίες”, οι οποίες βρίσκονται στην πιθανή μεταβίβαση των θυγατρικών της εκείνων που δεν αφορούν στις βασικές της δραστηριότητες, αλλά και στην ακίνητη περιουσία της.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται και το γεγονός ότι η Τράπεζα διαθέτει δυνατότητες σταυροειδών πωλήσεων, καθώς κατέχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων της ελληνικής αγοράς.

Στον αντίποδα, αρνητικό σημείο για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί το γεγονός ότι παρά την προσπάθεια για διατήρηση του κόστους, η αναλογία κόστος/έσοδα –αν και βελτιώνεται– παραμένει σε υψηλά επίπεδα (65%).

Επίσης, γίνεται λόγος για τις συνταξιοδοτικές οφειλές της Τράπεζας, οι οποίες με βάση τα ΔΛΠ θα ενσωματωθούν, μειώνοντας κατά συνέπεια την κεφαλαιακή της βάση, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται πως το Ελληνικό Δημόσιο –ως βασικός μέτοχος– έχει σημαντική επιρροή στην επιλογή του διοικητικού συμβουλίου.

Πάντως, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από μεγάλη τράπεζα αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο και ενδεχομένως να ταράξει την τωρινή ”περίοπτη” θέση τόσο της Alpha Bank όσο και της EFG Eurobank, αλλά και της Εθνικής.

Επίσης, όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα επισημαίνεται επίσης πως θα είναι η περισσότερο ωφελημένη από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ σημειώνεται πως εάν τα επιτόκια υποχωρήσουν, τότε ο ρυθμός αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους θα πιεστεί.

Cosmote

Το χαμηλό ύψος του δανεισμού, οι θετικές ταμειακές ροές από το 2003 και μετά (οι οποίες με τη σειρά τους δύνανται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του δανεισμού), αλλά και η σταθεροποίηση των επενδυτικών προϋποθέσεων είναι ορισμένα από τα ”δυνατά” σημεία της Cosmote, για τη μετοχή της οποίας η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ δίνει τιμή–στόχο τα 12 ευρώ.

Επίσης, επισημαίνεται και η συνεργασία της θυγατρικής του ΟΤΕ με την NTT DoCoMo, το γεγονός ότι η Cosmote κατέχει ηγετική θέση στην αγορά ελέγχοντας μερίδιο 37,3%, αλλά και η θετική απήχηση που είχε η πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμολογίων στην αύξηση της χρήσης.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πάντως πως η ”ποιότητα” των νέων συνδέσεων είναι άγνωστη, ιδιαίτερα όσον αφορά στις συνδέσεις της καρτοκινητής τηλεφωνίας, ενώ παράλληλα εμφανίζεται προβληματισμένη για την επένδυση της επιχείρησης στην Αλβανία, όσον αφορά στους συναλλαγματικούς κινδύνους, αλλά και στη σταθερότητα των περιθωρίων κέρδους.

Πάντως, καταλύτη αναμένεται να αποτελέσει για την Cosmote η ολοκλήρωση του 9% που κατέχει η Telenor, το οποίο αυτή τη στιγμή δημιουργεί ανησυχίες.

ΟΤΕ

Στα 10,28 ευρώ θέτει την τιμή–στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, την οποία και συγκαταλέγει μεταξύ των top picks της.

Σε ό,τι αφορά τα θετικά στοιχεία που σχετίζονται με τον ΟΤΕ, επισημαίνεται το γεγονός πως έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα δείγματα γύρω από την προσαρμογή του λειτουργικού κόστους, ενώ η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στη δέσμευση της διοίκησης για περαιτέρω βελτίωση.

Παράλληλα, η Π&Κ αναφέρεται στην υψηλή μερισματική πολιτική του Οργανισμού (η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 6,6% με βάση τις εκτιμήσεις της), αλλά και στην ”ελκυστική” αποτίμηση της μετοχής, η οποία διαπραγματεύεται με discount της τάξεως του 15% - 20% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες.

Η μείωση της θέσης του Οργανισμού στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, η πιθανή αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο μετά τις εκλογές του 2004, η οποία και ενδέχεται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα όσον αφορά στη μείωση του κόστους το 2004, αλλά και η αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από θυγατρικές του εξωτερικού (της Αρμενίας και της Σερβίας) συμπεριλαμβάνονται στα ”μείον” του Οργανισμού.

Θετικοί καταλύτες πάντως για τον ΟΤΕ εκτιμάται πως είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας ώστε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους του 2004, αλλά και η αποχώρησή του από μη επικερδείς ή/και ”επικίνδυνες” διεθνείς επενδύσεις.

Ωστόσο, η επιθετική τιμολογιακή πολιτική από άλλους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας αποτελεί σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αρνητικό καταλύτη για τον Οργανισμό, αν και όπως επισημαίνεται κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, καθώς υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος της αγοράς.

Coca – Cola Τρία Έψιλον

Όσον αφορά στην Coca – Cola Τρία Έψιλον, το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής αναφέρεται στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων προϊόντων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η στρατηγική της εταιρίας συμπεριλαμβάνει την απόκτηση ή τη δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος στην αγορά του νερού, σε κάθε μια από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως η ελληνική εταιρία εμφιαλώσεως εμφάνισε μέση οργανική κερδοφορία την τριετία 2001 – 2003 (βάσει εκτιμήσεων) της τάξεως του 6% όσον αφορά στις πωλήσεις και 16% στα EBITDA, τα οποία και την έφεραν στην πρώτη θέση από πλευράς οργανικής κερδοφορίας μεταξύ των εμφιαλωτών της Coca-Cola.

Στα ”συν” της εταιρίας αναφέρονται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα της διοίκησης για τη δημιουργία ”κερδοφόρου” ανάπτυξης του όγκου των πωλήσεων, η ολοκλήρωση της επιστροφής κεφαλαίου 2 ευρώ ανά μετοχή προς τους μετόχους, καθώς και το γεγονός ότι η ενίσχυση των EBITDA και η βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης ενδυναμώνουν τις ταμειακές ροές της εταιρίας.

Στα αρνητικά πάντως, η Π&Κ συμπεριλαμβάνει την αλληλεξάρτηση της εταιρίας από την The Coca – Cola Company, την σχετικά υψηλή της έκθεση στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, το γεγονός ότι η κατανάλωση των προϊόντων της εταιρίας υπόκειται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και το ότι η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται με σχετικά ”απαιτητικούς” πολλαπλασιαστές.

Η διατήρηση της υπεραπόδοσης της εταιρίας, ωστόσο, στις αγορές-”κλειδιά” όπως είναι η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία θα αποτελέσει καταλύτη σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η οποία ”βλέπει” τη μετοχή της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως στα 19,50 ευρώ.

S&B

Η ισχυρή θέση που κατέχει η εταιρία στην αγορά όπου δραστηριοποιείται, οι δυνατές ταμειακές ροές, η περαιτέρω εξάπλωση, η σωστά επικεντρωμένη διοίκηση είναι μερικά από τα θετικά σημεία της S&B, σύμφωνα με την Π&Κ.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο γεγονός πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται ”ελκυστικά” σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις, ενώ η χρηματιστηριακή αναφέρει παράλληλα πως η μετοχή της εταιρίας, για την οποία θέτει την τιμή–στόχο των 7,90 ευρώ, είναι υποτιμημένη, καθώς διαπραγματεύεται 12,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

Στον αντίποδα, η χαμηλή ρευστότητα, οι εμπορικές δραστηριότητες όπως αυτή της Motordynamics, το αντικείμενο της οποίας είναι εντελώς άσχετο με τη βασική ενασχόληση της S&B, αλλά και η συνεχιζόμενη επιβράδυνση σε ευρωπαϊκές αγορές-”κλειδιά” συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των αρνητικών στοιχείων της S&B.

Intralot

Την αύξηση του μεριδίου αγοράς της Intralot ως αποτέλεσμα της επιθετικής στρατηγικής της σε αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε αναπτυγμένες αγορές των ΗΠΑ επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής όσον αφορά στα θετικά χαρακτηριστικά της εταιρίας.

Επίσης, ένα ακόμα θετικό είναι και το γεγονός ότι η εταιρία ήταν ”πλούσια” σε μετρητά στα τέλη του εννεαμήνου του 2003 (99 εκατ. ευρώ), ενώ επισημαίνεται πως η μετοχή της Intralot, για την οποία η Π&Κ θέτει την τιμή–στόχο στα 19,01 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα top pick, διαπραγματεύεται 10 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

Στα ”μείον” της Intralot αναφέρεται η μεγάλη εξάρτηση που έχει από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το ενδεχόμενο να χάσει το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους το 2007, η στενή σχέση που υπάρχει με διάφορα έργα της Intracom, οι συναλλαγματικοί και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της δραστηριοποίησής της σε αγορές εκτός Ελλάδος, αλλά και το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος κ. Σωκράτης Κόκκαλης μειώνει το ποσοστό του με έναν απρογραμμάτιστο τρόπο (σημειώνεται πως στην παρούσα φάση η συμμετοχή του κ. Κόκκαλη ανέρχεται στο 30,6%).

Πάντως, η ανανέωση της άδειας για το Ξυστό και οι νέες συμβάσεις σε Μάλτα και Τουρκία αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της εταιρίας.

ΟΠΑΠ

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ, οι αναλυτές της Π&Κ εκτιμούν πως παράγει αρκετές ταμειακές ροές ώστε να διατηρήσει υψηλή μερισματική πολιτική, ενώ έχει και τη δυνατότητα για διανομή προμερίσματος.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται πως η καθαρή θέση του Οργανισμού και η κεφαλαιακή του δομή επιτρέπουν τη διανομή επιπρόσθετου μερίσματος ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, αν και, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η διοίκηση του ΟΠΑΠ απέκλεισε ανάλογη κίνηση πριν από την πάροδο των 11 μηνών που απαιτούνται για την ακύρωση της διαιτησίας.

Το βασικότερο ρίσκο που αφορά στον ΟΠΑΠ, και το οποίο τεκμηριώθηκε μέσω της διαμάχης με την Intralot, είναι το γεγονός ότι τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία διενεργούνται μέσω του υπουργείου Οικονομικών μπορεί και να μην συμπίπτουν με τις απόψεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ, γεγονός το οποίο αυξάνει συγχρόνως την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εκλογές του 2004.

Πάντως, επισημαίνεται πως ο ανταγωνισμός ενδέχεται να ενταθεί ύστερα από την πιθανή ανανέωση της σύμβασης του Ξυστό, ενώ θετικές -και δη άμεσα- εκτιμάται πως θα είναι οι επιπτώσεις από την περικοπή των φόρων στην Κύπρο, αλλά και από το τηλεπαιχνίδι που προβάλλεται εδώ και λίγο καιρό.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η απόδοση του Κino και τα αποτελέσματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2004 στο ”Πάμε Στοίχημα” θα αποτελέσουν καταλύτες για τον ΟΠΑΠ, για τη μετοχή του οποίου η τιμή–στόχος τοποθετείται στα 11 ευρώ.

ΔΕΗ

Το χαμηλό κόστος της παραγωγής λόγω της αποκλειστικής πρόσβασης στο λιγνίτη, αλλά και τα χαμηλά τιμολόγια που ισχύουν στην Ελλάδα -τα οποία αφενός είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου αποτρέπουν την είσοδο νέων παικτών στην αγορά- συγκαταλέγονται μεταξύ των θετικών χαρακτηριστικών της ΔΕΗ.

Επίσης, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η μετοχή της Επιχείρησης, για την οποία δίνει την τιμή–στόχο των 19,50 ευρώ, διαπραγματεύεται ”ελκυστικά” και συγκεκριμένα με discount 10% όσον αφορά στον λόγο αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA), σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις.

Από την άλλη, τα υψηλά έξοδα σχετικά με το προσωπικό, η εξάρτηση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση -όσον αφορά σε θέματα μείζονος σημασίας- η επίδραση διάφορων εξωγενών παραγόντων στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και οι νομοθετικοί κίνδυνοι (όπως το τωρινό ρυθμιστικό πλαίσιο), οι οποίοι δεν είναι ξεκάθαροι, αφορούν στα ”μείον” της Επιχείρησης.

Άκτωρ

Η σημαντική τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η Άκτωρ τα τελευταία χρόνια ενδέχεται να προσδώσει στην εταιρία τη δυνατότητα για επέκταση στο εξωτερικό, ενώ επισημαίνεται πως στην παρούσα φάση η εταιρία στοχεύει στην αγορά της Ρουμανίας.

Πάντως, σημειώνεται πως σε περίπτωση που η εταιρία δεν βρει ”ελκυστικές” ευκαιρίες, τότε εκτιμάται πως η αξία για τους μετόχους θα αυξηθεί.

Όσον αφορά στη μετοχή της Άκτωρ, για την οποία η χρηματιστηριακή θέτει την τιμή–στόχο των 6,50 ευρώ, σημειώνεται πως διαπραγματεύεται 6,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

Στα αρνητικά σημεία που αφορούν στην Άκτωρ αναφέρεται μεταξύ άλλων το γεγονός πως τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου και κατ’ επέκταση αναμένεται η σταδιακή τους συρρίκνωση, ενώ σημειώνεται πως υπάρχουν και κίνδυνοι που αναμένεται να προκύψουν από επανεπενδύσεις.

Άβαξ

”Κρυφές” αξίες προσδίδει στην Άβαξ αφενός η κατά 29,3% συμμετοχή της στην Αττική Οδό και αφετέρου η κατά 11,2% συμμετοχή της στη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, σύμφωνα με την Π&Κ, που επισημαίνει πως η εταιρία αναμένεται να λάβει από τα συγκεκριμένα έργα μερίσματα ύψους 140 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 40% της σημερινής κεφαλαιοποίησής της.

Για τη μετοχή της Άβαξ η χρηματιστηριακή δίνει την τιμή–στόχο των 6,70 ευρώ, ενώ στα αρνητικά αναφέρει πως, όπως και στην περίπτωση της Άκτωρ, τα υψηλά περιθώρια κέρδους αναμένεται να συρρικνωθούν, και μεταξύ άλλων αναφέρει το χαμηλό free float, αλλά και τη ρευστότητα της μετοχής.

Ελληνική Τεχνοδομική

”Ελκυστικά” εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ πως διαπραγματεύεται η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, την οποία τοποθετεί στα 6,7 ευρώ.

Εξάλλου, αναφέρεται πως ο όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 20% στην Αττική Οδό και με 15,5% στο έργο του Ρίου – Αντιρρίου, συμμετοχές οι οποίες επισημαίνεται πως δεν αποτυπώνονται στη σημερινή αποτίμηση της εταιρίας.

Όπως και για άλλους κατασκευαστικούς ομίλους, έτσι και για την Ελληνική Τεχνοδομική αναμένεται κάμψη στα υψηλά περιθώρια κέρδους, ενώ παράλληλα μεταξύ των αρνητικών αναφέρεται πως η εταιρία έχει μεταβιβάσει το περίπου 6% από τα βασικά στοιχεία ενεργητικού της Άκτωρ τους τελευταίες δώδεκα μήνες, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα που άντλησε.

Παντεχνική

Η Παντεχνική αποτελεί την πλέον υποτιμημένη εταιρία του κατασκευαστικού κλάδου σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η οποία δίνει την τιμή–στόχο των 2,74 ευρώ για τη μετοχή της εισηγμένης.

Η Π&Κ πάντως τονίζει πως στην παρούσα φάση η αγορά υποθέτει είτε πως τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα της Παντεχνικής έχουν μηδενική αξία ή πως ο κατασκευαστικός κλάδος της εταιρίας είναι ”ευτελούς” αξίας.

Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά χαρακτηριστικά της κατασκευαστικής, αναφέρονται η χαμηλή διαφάνεια, η υιοθέτηση των ΔΛΠ, η χαμηλή ρευστότητα της μετοχής, αλλά και ο κίνδυνος επανεπένδυσης.

Τιτάν

Στα top picks της Π&Κ συμπεριλαμβάνεται η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, για τη μετοχή της οποίας η τιμή–στόχος τοποθετείται στα 42 ευρώ.

Δυνατά σημεία για την τσιμεντοβιομηχανία αποτελούν οι ”ισχυρές” ταμειακές ροές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στα 250 εκατ. ευρώ το 2005, η δυνατότητα ανάπτυξης που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις του ομίλου στα Βαλκάνια, αλλά και το γεγονός ότι η συνεισφορά των εργασιών στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2004.

Επίσης, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται ”ελκυστικά” με 5% discount σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Από την άλλη, η μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, η οποία και αποτυπώνεται στις χαμηλές τιμές της Αιγύπτου, και η πολιτική αβεβαιότητα στα Βαλκάνια συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των αρνητικών σημείων που αφορούν στην Τιτάν.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Το γεγονός ότι κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των υπεραγορών τροφίμων, με μερίδιο αγοράς το οποίο αυξάνεται συνεχώς, ενώ κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά στο περιθώριο των EBITDA, επισημαίνει η χρηματιστηριακή για την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Επίσης, σημειώνεται πως η προσφάτως συγχωνευθείσα ΤΡΟΦΟ αναμένεται να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον όμιλο στο μέλλον, ενώ αναφέρεται παράλληλα πως η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος διαπραγματεύεται 8,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

Η τιμή–στόχος για τη μετοχή της εισηγμένης βρίσκεται στα 17 ευρώ, ενώ μεταξύ των αρνητικών σημείων συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή ρευστότητα της μετοχής, καθώς και το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς τρίωρης διαπραγμάτευσης, ενώ επισημαίνεται και η μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2004.

Πάντως, η επιτυχημένη υιοθέτηση του μοντέλου της ΑΒ στα καταστήματα ΤΡΟΦΟ και η διατήρηση μιας υγιούς ανάπτυξης, μετά την ανάκαμψη των αλυσίδων ΤΡΟΦΟ και ΕΝΑ, αναμένεται να έχουν θετική επιρροή στον όμιλο.

Folli Follie

Στα οφέλη που προκύπτουν για τη Folli Follie από την επέκτασή της στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας αναφέρεται η χρηματιστηριακή, η οποία ”βλέπει” την τιμή της μετοχής της εταιρίας στα 24 ευρώ.

Επίσης, σημειώνεται πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν την καλύτερη διαφημιστική μέθοδο, ενώ επισημαίνεται πως η εταιρία θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία μέσω μιας πολιτικής marketing, η οποία σημειώνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει στη Γαλλία.

Όσον αφορά στη μετοχή της Folli Follie, η Π&Κ αναφέρει πως διαπραγματεύεται 13,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004, σε σχέση με 20,4 φορές του κλάδου, ενώ διαθέτει περιθώριο ανάπτυξης που υπερβαίνει το 20%.

Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται οι συναλλαγματικές διαφορές, αλλά και το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρίας δεν είναι επικοινωνιακά αποτελεσματική προς τους επενδυτές της, καθώς η Folli Follie αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται πως η επένδυση στα ΚΑΕ είναι χαμηλής απόδοσης, συγκριτικά με τις αποδόσεις των βασικών δραστηριοτήτων της Folli Follie.

Γερμανός

Τις θετικές προοπτικές που απορρέουν από τις διεθνείς δραστηριότητες της Γερμανός κυρίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αναμένεται να επιδράσουν ευνοϊκά στη λειτουργική ανάπτυξη της εταιρίας από το 2004 και μετά, αναφέρει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Παράλληλα, στα θετικά επισημαίνεται ο υγιής ισολογισμός της εταιρίας, ενώ η χρηματιστηριακή θέτει την τιμή–στόχο για τη Γερμανός στα 20,50 ευρώ.

Όσον αφορά στα αρνητικά χαρακτηριστικά της εταιρίας, επισημαίνεται πως η γρήγορη επέκταση στο χονδρικό εμπόριο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το μείγμα των εσόδων και να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους.

Από την άλλη, σημειώνεται πως η επέκταση της Γερμανός μέσω εξαγορών στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία και Ρουμανία) ενδέχεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της εταιρίας όσον αφορά στις κατά τόπους εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

ΕΧΑΕ

Η επιτυχημένη προσπάθεια της ΕΧΑΕ για συγκράτηση του κόστους, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας όσον αφορά στις κύριες δραστηριότητες, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θετικά χαρακτηριστικά της εταιρίας.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με την Π&Κ, η ΕΧΑΕ ενδέχεται να διανείμει προμέρισμα (ύψους 1 – 2 ευρώ), εάν η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων συναινέσει στην κεφαλαιοποίηση των ζημιών του 2002.

Η χρηματιστηριακή τοποθετεί την τιμή της ΕΧΑΕ στα 6,95 ευρώ, ενώ εκτιμά πως βασικό καταλύτη για την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή θα αποτελέσει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Alpha Bank και της Εθνικής, οι οποίες αποτελούν και το 75% του χαρτοφυλακίου της.

Autohellas

Για την Autohellas αναφέρεται πως είναι η μεγαλύτερη εταιρία ενοικιάσεως αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται πως η επιτυχημένη δραστηριοποίησή της στον κλάδο του leasing υπονοεί σταθερό ρυθμό εσόδων και κερδών μακροπρόθεσμα.

Στα θετικά σημεία της εταιρίας συμπεριλαμβάνονται επίσης η αποτελεσματική διαχείριση του στόλου των αυτοκινήτων που διαθέτει, αλλά και το θετικό outlook για τον τουριστικό κλάδο από το 2004 και μετά ως αποτέλεσμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την άλλη, η χαμηλή ρευστότητα της μετοχής φέρεται να ανησυχεί τη χρηματιστηριακή, η οποία θέτει την τιμή–στόχο για την Autohellas στα 9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v