Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Η κρίση "τρώει" τις εξαγορές

Πώς εισηγμένες που προσδοκούσαν σημαντικά οφέλη από εξαγορές που ολοκλήρωσαν στα τέλη του 2008, είδαν τις πωλήσεις τους στο εξάμηνο να μειώνονται και τα αποτελέσματά τους να ξεκινούν από μείον... Οι περιπτώσεις Vell-Imperio.

Εισηγμένες: Η κρίση τρώει τις εξαγορές
Πώς εισηγμένες εταιρείες, που προσδοκούσαν σημαντικά οφέλη από εξαγορές τις οποίες ολοκλήρωσαν στο τέλος του 2008, είδαν τις πωλήσεις τους στο α΄ εξάμηνο να μειώνονται
και τα αποτελέσματά τους να ξεκινούν από μείον...


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε μια περίοδο κρίσης μπορούν να προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες για όσες εταιρείες επιχειρήσουν να αναπτυχθούν μέσω εξαγορών.

Το σκεπτικό είναι απλό: Από τη μία πλευρά, σε περιόδους κρίσεων οι αποτιμήσεις των εταιρειών που εξαγοράζονται είναι σημαντικά χαμηλότερες. Και δεύτερον, οι επιχειρήσεις που θα εξαγοράσουν «φθηνά» θα μπορούν να εκμεταλλευτούν συνέργιες και οικονομίες κλίμακας και να προσδοκούν σημαντικά οφέλη όταν η κρίση παρέλθει.

Η παραπάνω συνταγή, όμως, δεν στέφεται συνεχώς με επιτυχία, καθώς δεν είναι πάντοτε εύκολο να ενώνεις μήλα με πορτοκάλια. Ή ακόμη, πολλές φορές, αν και μακροχρόνια αποφέρει σημαντικά οφέλη, βραχυμεσοπρόθεσμα προκαλεί σημαντικούς κραδασμούς.

Η περίπτωση της Vell

Η Vell Group εξαγόρασε στις αρχές του έτους τη Ζητουνιάτης, μία εταιρεία σημαντική για τον χώρο όπου δραστηριοποιείται, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ. Το 1,36 εκατ. ευρώ εισπράχτηκε από τον ιδιοκτήτη της εξαγορασθείσας και το υπόλοιπο 1,93 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, προκειμένου ο τελευταίος να αποκτήσει ποσοστό στην εισηγμένη Vell).

Η ουσία όμως είναι ότι η κρίση ήταν τέτοιας έντασης ώστε η εξαγορά να μη... γίνει ορατή στις λογιστικές καταστάσεις του α΄ εξαμήνου, όπου ο κύκλος εργασιών της Vell Group δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αντίστοιχο περυσινό (16,2 εκατ. ευρώ), παρά την επίδραση της νέας εξαγοράς! Σε ό,τι αφορά δε την κερδοφορία, οι ζημίες εκτινάχτηκαν από τα 440 χιλ. ευρώ στο 1,89 εκατ. ευρώ.

Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι η διοίκηση της εισηγμένης δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο να δούμε ένα χειρότερο δεύτερο εξάμηνο στον κλάδο, αναφέροντας ενδεικτικά: «Οι αντιδράσεις των συμμετεχόντων στην αγορά, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν θέσει στην παροχή ρευστότητας (εμπόρους και καταναλωτές), δημιουργούν συνθήκες οι οποίες δεν μπορούν να αποκλείσουν μια ανατροφοδοτούμενη μείωση της κατανάλωσης στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών».

Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης φοβάται κυρίως τρεις παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών το β΄ εξάμηνο: 

- Πρώτον, τις συνεχείς προσφορές των αλυσίδων λιανικής, οι οποίες μετατρέπονται σε πιέσεις προς τους προμηθευτές για μειωμένες τιμές. 

- Δεύτερον, το γεγονός ότι σήμερα οι προμηθευτές διαθέτουν (λόγω των πτωτικών πωλήσεων του α΄ εξαμήνου) περισσότερα αποθέματα από τα επιθυμητά και πολύ πιθανόν ορισμένοι να σπεύσουν να τα ρευστοποιήσουν όπως-όπως, ρίχνοντας τις τιμές. 

- Και τρίτον, το ότι ο ανταγωνισμός των αλυσίδων αυξάνει τον κίνδυνο για τα ανεξάρτητα σημεία πώλησης και ανεβάζει τον αντίστοιχο για επισφαλείς απαιτήσεις.

Και δεύτερη «εξαφάνιση»

Η Imperio (μεταφορές - logistics) υποχρεώθηκε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε μείωση εσόδων (από τα 30,5 στα 28,7 εκατ. ευρώ), παρά την απόκτηση τριών νέων εταιρειών και την πώληση μιας. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε και από διεύρυνση των ζημιών από τις 119 χιλ. στο 1 εκατ. ευρώ και τώρα όλα δείχνουν ότι ο στόχος για κύκλο εργασιών γύρω στα 80 εκατ. ευρώ έχει ναυαγήσει.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι μέτοχοι της Imperio εκτός από τις φετινές μειωμένες επιδόσεις θα υποστούν απώλειες ποσοστού και από την επικείμενη απορρόφηση των εταιρειών Μπαλαούφ και ΑΓΕΤΕΚ, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις λογιστικές καταστάσεις από την αρχή του έτους.

Η διοίκηση πάντως της εισηγμένης αποδίδει την πτώση των επιδόσεών της στην οικονομική κρίση: «Η συρρίκνωση του εμπορίου οδήγησε σε μείωση της εισαγωγής καταναλωτικών αγαθών σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας (ένδυση, έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, βιομηχανικά και κατασκευαστικά είδη κ.λπ.).

Επίσης, η καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα αφενός τη σημαντική συρρίκνωση του μεταφορικού έργου και αφετέρου την όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο».

Ο εισηγμένος όμιλος προτίθεται να εκμεταλλευτεί στο μέλλον συνέργιες και οικονομίες κλίμακας, ενώ μελετά και διάφορες νέες επενδύσεις, όπως π.χ. επενδυτικό σχέδιο για την είσοδο της εταιρείας στον ναυτιλιακό χώρο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες οι οποίες αναμένει να προκύψουν κατά την έξοδο της ναυτιλίας από την κρίση της τελευταίας διετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v