Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια σινιάλα στέλνουν τώρα οι αγορές

Γιατί παραμένουν κρίσιμα τα επίπεδα των 800 μονάδων για το Χρηματιστήριο. Η τεχνική εικόνα της Folli Follie. Kερδίζει πόντους το θετικό σενάριο για την πορεία της Wall Street. Ανοδικό το momentum του μαύρου χρυσού λόγω Ιράν.

Ποια σινιάλα στέλνουν τώρα οι αγορές
  • του Αν. Τσομπανίδη*

Oι αγορές ακολουθούν τους ρυθμούς των έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων χωρίς όμως οι τελευταίες, με εξαίρεση το πετρέλαιο, να επηρεάζουν με  αρνητικό πρόσημο, όπως παραδοσιακά γινόταν, επενδυτικές αξίες όπως οι μετοχές σε διεθνές επίπεδο. Μία μικρή εξαίρεση, μετά το εμπάργκο Τράμπ στο Ιράν, ήταν ο χρυσός η τιμή του οποίου κινήθηκε μεν ανοδικά αλλά σε στατιστικά σχεδόν ασήμαντο θετικό ρυθμό μεταβολής. Το ζητούμενο παραμένει εάν οι κρίσεις αυτές θα επιφέρουν ένα σπυράλ οικονομικού προστατευτισμού στις κύριες οικονομικές ζώνες του πλανήτη (ΗΠΑ, Ασία, Ευρωπαική Ενωση).

Το τεχνικό μας υπόδειγμα προσδιόρισε το εύρος της γκρίζας ζώνης των ελληνικών μετοχών αφού είχαμε φωτίσει ότι σε επίπεδο κλεισίματος ο Γενικός Δείκτης θα κινούταν μέχρι τις 800 μονάδες  κυρίως λόγω της μετοχής  της Follie Follie γιια την οποίαν γίνεται ειδική ανάλυση παρακάτω.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όπως ο πυρήνας του πληθωρισμού αλλά και οι συνήθως μικρότερες του αναμενομένου εβδομαδιαίες προσλήψεις εκτός του αγροτικού τομέα, δεν παραπέμπουν σε καμμία αλλαγή του μείγματος της πολιτικής της FED πού θα εμμείνει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων τoυ δολαρίου απο 0,25% για το υπόλοιπο του έτους. Με αυτά τα θεμελιώδη δεδομένα οι αμερικανικές μετοχές κινούνται σε ένα σχετικά στενό εύρος κατά το τελευταίο δίμηνο και εκτιμούμε ότι έχουμε προσεγγίσει μία καμπή η οποία εφόσον σε επίπεδο δείκτη Dow Jones διασπάσει τις 24.850-24.950 μονάδες θα έχουμε εμπεδώσει την απαρχή μίας ,έστω και βραχυπρόθεσμης,ανοδικής κίνησης.

Η μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου του Ιράν κατά 500.000 βαρέλια και η αναρίχηση της Κίνας στον πρώτο εισαγωγέα μαύρου χρυσού παγκοσμίως (πάνω απο 40 εκατ. μετρικούς τόνους κατά τον περασμένο Απρίλιο) δίνουν σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά στίγματα τα οποία και τεκμηριώνουν την τωρινή αλλά πιθανότατα και μελλοντική άνοδο της τιμής του πετρελαιίου.

Κατά τις τρείς τελαυταίες εβδομάδες  το τεχνικό μας υπόδειγμα είχε έγκαιρα εντοπίσει την άνοδο των βρετανικών μετοχών. Πραγματώθηκε λοιπόν μία άνοδος 300 περίπου μονάδων και ακολούθησε μία φυσιολογική αφομείωση ,κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ,τον νέων επιπέδων  με σταθεροποίηση του δείκτη FTSE 100 περί τις 7.600 μονάδες, Αρκετά φωτεινή είναι και η μελλοντική μας ένδειξη για την πορεία των τιμών των μετοχών.

Ελληνικές Μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Η βραχυπρόθεσμη οπτική της ελληνικής αγοράς μετοχών βρίσκεται μεταξύ του ουδέτερου πρός θετικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών αλλά και των αρνητικών ειδήσεων που υπαγορεύουν τις εσωτερικές χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και το πρόσφατο εταιρικό γεγονός της Follie Follie πρέπει να δώσει, μέσω κυρίως της εποτικής της αρχής, πειστήρια στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι το γεγονός αυτό ήταν μία εξαίρεση. Σε τεχνικό τώρα επίπεδο το όριο της στήριξης των 800 μονάδων, σε επίπεδο τιμής κλεισιμάτων των επόμενων συνεδριάσεων, παραμένει κρίσιμο.

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Η αγορά κινείται πέριξ του επίπεδου των 7.600 μονάδων επίπεδα στα οποία  γίνεται η αφομείωση της προηγούμενης ανοδικής κίνησης του δείκτη μεταξύ 7.300 -7.600 μονάδων.

Εάν και οι βρεττανικές μετοχές σταδιακά  κινούνται,ελέω Brexit,σε λιγότερο συστημικό περιβάλλον μία κίνηση πρός τις 7.800 μονάδες φαντάζει,βάσει του υποδείγματός μας, πιθανή.

Πετρέλαιο

Η  διεθνής ανακατάταξη δυνάμεων στην αγορά πετρελαίου και με αφορμή την όξυνση των γεωπολιτικών συνθηκών αλλάζει και μέρος των θεμελιωδών τόσο σε επίπεδο παραγωγής (μείωση ημερήσιας παραγωγής του Ιράν κατά 500.000 βαρέλια λόγω εμπάργκο) όσο και ζήτησης (η Κίνα κατατάχθηκε πρώτη εισαγωγέας πετρελάιου σε παγκόσμιο επίπεδο κατα τον μήνα Απρίλιο).

Ως εκ τούτου το υπόδειγμά μας φωτίζει ώς πολύ ισχυρό σημείο στήριξης την περιοχή των 70 δολαρίων ανά βαρέλι.Με δεδομένο το ανοδικό momentum του μαύρου χρυσού η επόμενη αντίσταση βρίσκεται πέριξ των επιπέδων των 87 δολαρίων ανα βαρέλι 10 δολάρια περίπου υψηλότερα απο την σημερινή τιμή του.
 

Η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου Brent (Ιανουάριος 2014-Μάιος 2018)

 Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης Dow Jones)

Oι αγορές έχουν σχετικά οριοθετήσει τον βασικό δείκτη των 30 αμερικανικών εταιρειών να κινείται σε ένα εύρος 1.000 μονάδων (μεταξύ 23.800-2.4800 ομάδων). Τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου έχουν ολοκληρωθεί χωρίς κάποια σημαντική απόκλιση απο τις προβλέψεις των αναλυτών ενώ τα νομισματικά μεγέθη φαίνεται ότι και αυτά θα κινηθούν εντος των ορίων που έχει θέσει, για τις αυξήσεις των επιτοκίων,η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed).

Σκανάροντας όλα τα ανωτέρω οδηγούμεθα σε πιθανή, έστω και βραχυπρόθεσμη, ανοδική κίνηση των αμερικανικών μετοχών εφόσον υπάρξουν εμφανή σημάδια διάσπασης της περιοχής των 24.870-24.970 μονάδων.

Η πορεία του δείκτη Dow Jones (Μάιος 2017-Μάιος 2018)

 Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Η βασική ισοτιμία βρίσκεται σε αφομείωση της προηγούμενης έντονα ανοδικής της κίνησης προς τα 1,22 δολάρια ανά ευρώ. Δεδομένου ότα τα γεωπολιτικά δεδομένα υπερτερούν των μακροοικονομικών δεν είναι εύκολο να υπάρξει πρόβλεψη.

Αυτό που προκύπτει απο το σκανάρισμα των στοιχείων είναι ότι το δολάριο βρίκσεται σε ένα, υπό διαμόρφωση, ανοδικό momentum με επόμενο σημείο αντίστασης την ισοτιμία των 1,1730 δολαρίων ανά ευρώ.

Ευρώ-Στερλίνα

Απο το δημοψήφισμα για το Brexit (23/6/16) έως σήμερα και πέραν των συμβατικών προσδοκιών των επενδυτών για αρνητική πορεία των βασικών μεγεθών της βρετανικής οικονομίας καθώς και της ισοτιμίας της τελικά το συνθετικό αποτέλεσμα της αγοράς συναλλάγματος δείχνει μία μάλλον ουδέτερη εικόνα αφού για δύο περίπου χρόνια η ισοτιμία ευρώ στερλίνας κινήθηκε σε εύρος ( απο το 0,9365 στην σημερινή περιοχή των 0,88 στερλινών ανα ευρώ ).

Μεσοπρόθεσμα η εικόνα της βρεττανικής λίρας φαίνετα τεχνικά φωτεινότερη όσο μάλιστα σταδιακά θα ξεπερνιούνται τα δύσκολα εμπόδια της διαπραγμάτευσης για την έξοδο απο το Brexit.Και αναφερόμαστε φυσικά στην κοστολόγηση των μέτρων που θα ληφθούν και τα οποία οι επενδυτές τα έχουν σχεδόν καθολικά έχουν προεξοφλήσει.

Χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο έδειξε, έστω και με αδύναμους ρυθμούς, να λειτουργεί ως καταφύγιο με αφορμή την πρόσφατη γεωπολιτική εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.Ετσι αντισταθίστηκαν οι δυνητικές απώλειες που θα είχε ο χρυσός λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του δολαρίου.

Μπαίνοντας στο καλοκαίρι, που για το κίτρινο μέταλλο είναι ουδέτερο απο πλευράς θεμελιωδών δεδομένων (ζήτηση κοσμημάτων), το υπόδειγμα δίνει μια σχετικά άχρωμη εικόνα και κατά συνέπεια βλέπουμε δυσκολία για την εμπέδωση μιάς καθαρά ανοδικής κίνησης.

 Η εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ - λίρας (Ιανουάριος 1986 - Μάιος 2018)

 Follie Follie

Φωτίζοντας το στατιστικό και τεχνικό διάγραμα της μετοχής απο το 2012 έως σήμερα υπάρχουν σημαντικά χρονικά διαστήματα που δείχνουν μία έντονη υπεραπόδοση της μετοχής της Follie Follie έναντι του Γενικού Δείκτη. Κάτι που δεν καταγράφεται σε αντίστοιχο βαθμό απο το 1997 (χρόνο εισαγωγής της εταιρείας στο ΧΑ) έως το 2007.

Εαν για το διάστημα 2012-2018 αντιπαραβάλουμε τις επίσημες αναφορές των ορκωτών λογιστών τότε θα διαπιστώσουμε μία όχι πάντα ισόρροπη σχέση των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρείας με τις αντίστοιχες κινήσεις της μετοχής της  στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκριτική πορεία μετοχής Folli Follie με Γενικό Δείκτη (Ιανουάριος 2007 - Μάιος 2018) 

 ** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v