Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια σινιάλα στέλνουν οι αγορές

Οι καταλύτες που θα διαμορφώσουν την τάση στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Γιατί η τουρική λίρα θα συνεχίσει την πτωτική πορεία. Η τεχνική εικόνα για τη Wall Street. Ανευρες κινήσεις από το χρυσό. Οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου.

Ποια σινιάλα στέλνουν οι αγορές
  • Tου Αν. Τσομπανίδη

Η έστω και στο παρά πέντε συμφωνία διακυβέρνησης στην Ιταλία αξιολογείται ως καταρχήν επιστροφή στην κανονικότητα αλλά η αποσαφήνιση του νέου οικονομικού προγράμματος θα πάρει χρόνο για  να χωνευθεί απο τις αγορές. 

Το χρέος, της τάξης του 132%, για την τρίτη μεγαλύτερη βάσει ΑΕΠ ευρωπαική οικονομία τα λέει όλα. Πέραν του χρέους η ανάγκη επαναξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των ιταλικών τραπεζών αλλά και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης αποταμιευτών και επενδυτών παραμένουν ώς ερωτηματικά.

Σκανάροντας την τωρινή και μελλοντική εικόνα της ελληνικής οικονομίας παραμένουμε σε γκρίζες ζώνες μέσα στις οποίες είναι πολύ δύσκολη η δημιουργία προυποθέσεων σταθεροποίησης και βιώσιης ανάπτυξης. Ακόμη μάλιστα και με σχετική υπέρβαση της ιταλικής κρίσης οι εκτιμήσεις μας για την συνέχεια παραμένουν εντός της σημαντικής μεταβλητότητας στις ευρωπαικές αγορές ομολόγων, κάτι που θα δυσκολέψει το κυβερνητικό σενάριο της “καθαρής εξόδου”.

Αλλωστε η εκτίμηση του έγκυρου ΟΟΣΑ φέρνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% για το 2019, μέγεθος που δεν σηματοδοτεί την ευστάθεια της  ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η διεύρυνση του σπυράλ του προστατευτισμού οδήγησε το οικονομικό δόγμα Τράμπ στην επιβολή ποσοστώσεων στις εισαγωγές  αλουμινίου και χάλυβα τόσο με την ΕΕ όσο και τον Καναδά. Οι επαγγελματικές ενώσεις των Ευρωπαίων θα πρέπει πάντως να επαναθεωρήσουν την πολιτική τους μιας και για αρκετά χρόνια ακολούθησαν ένα αντιντάμπιγκ τιμών στις εξαγωγές των συγκεκριμένων προιόντων στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ ακόμη διάψευση των αρχικά αρνητικών προσδοκιών για την πορεία των βρετανικών αξιών λόγω Brexit καταγράφεται με τις αποτιμήσεις τους να βρίσκονται μόλις 3,8% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Κομβικό στοιχείο είναι η συνέχιση της θετικής πορείας του δείκτη μεταποίησης στην Βρετανία και για τον μήνα Μάιο όταν την ίδια ώρα, ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών.

Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ συντηρούν το σενάριο της διατηρίσιμης ανάκαμψης με ελεγχόμενους ρυθμούς πληθωρισμού (στο 2,75% η μέση εκτίμηση της αύξησης του ΑΕΠ για το 2019). Με αυτά τα δεδομένα το υπόδειγμά μας δεν αναγνωρίζει κινήσεις αύξησης των επιτοκίων πέραν των προβλεπομένων απο την FED (δύο αυξήσεις απο 0,25% κατα το β εξάμηνο 2018).

Υπενθυμίζουμε ότι 8 στις 10 προβλέψεις μας στην αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας κινήθηκαν εντός των ορίων που είχαμε. Αυτό φυσικά δεν επιβεβαιώνει τις μελλοντικές ενδείξεις του υποδείγματος.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Μετά την πλήρη επιβεβαίωσης της στήριξης των 735 μονάδων αλλά και το τεχνικό rebound που φυσικά ακολούθησε, η αγορά των ελληνικών μετοχών θα αναζητήσει σημαντικά νέα για να επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα των 800 μονάδων.

Κυρίως δε τί πρόκειται να ακολουθήσει την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και το εάν θα υπάρξει σύγκλιση EE-ΔΝΤ για το μίγμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου Χρέους.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)

Ο περισσότερο αντιπροσωπευτικός δείκτης , συνεχίζει να κινείται πέριξ των 2.750 μονάδων που αποτελεί μεν ένα τεχνικό εύρος ισχυρής στήριξης αλλά το υπόδειγμά μας διαγνώσκει και ελαφριά αρνητική προδιάθεση για το αγοραστικό ενδιαφέρον των αμερικανικών μετοχών, με κρίσιμη περιοχή στήριξης τις 2.630-2.650 μονάδες.

Συγκριτική πορεία Γενικού Δείκτη με τον S&P500
Περίοδος Ιανουάριος 2004-Μάιος 2018

 Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Παρόλη την βαθιά κρίση οι αποτιμήσεις των ιταλικών μετοχών που απαρτίζουν τον αντιπροσωπευτικό δείκτη βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά δεκαετίας των 24.200 μονάδων όπως φαίνεται και απο το σχετικό διάγραμμα.

Το τεχνικό μας υπόδειγμα σκανάρει ως σημαντικό σημείο στήριξης την περιοχή των 22.000 μονάδων, επίπεδο το οποίο θα εμπεδωθεί εαν η νεοσύστατη ιταλική κυβέρνηση επιλέξει την” κανονικότητα” ώς πλαίσιο λήψης κρίσημων οικονομικών αποφάσεων.

Πορεία δείκτη ιταλικών μετοχών MIB30
Περίοδος Απρίλιος 2013-Μάιος 2018

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE-100)

Επιβεβαιώθηκε η ισχυρή στήριξη των 7.650 μονάδων ενώ παρόλο ότι σκανάρουμε με ευκρίνεια την αντίσταση των 7.800 μονάδων η εμπέδωση θετικής «διάθεσης» για τις βρετανικές μετοχές μπορεί να οδηγήσει στην επαναπροσέγγιση του ιστορικού υψηλού των 7.900 μονάδων (επακριβώς τις 7.903 μονάδες).

Πετρέλαιο

Το υπόδειγμά μας, έγκαιρα και από την προηγούμενη αναφορά μας στις 26/5, επιβεβαίωσε την στήριξη  του πετρελαίου Brent  στα επίπεδα πέριξ των 77 δολαρίων. Αλλωστε, όπως θα παρατηρήσετε και στο σχετικό διάγραμμα, η τιμή τού τους τελευταίους 15 μήνες σχεδόν διπλασιάστηκε.

Μένει να δούμε αυτή η κίνηση σε πόσο βαθμό μπορεί να επηρεάσει καθοδικά την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου, ιδιαίτερα εάν κάποια στιγμή αφομοιωθούν από τις αγορές τα αρνητικά θεμελιώδη, όπως για παράδειγμα η έκβαση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου. Επίσης καταγράφουμε και τις αντίρροπες δηλώσεις αξιωματούχων απο διαφορετικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες σε σχέση με το μελλοντικό στίγμα που δίνουν σε σχέση με το ύψος του αποθεμάτων τους.

Πορεία Τιμής Πετρελαίου Brent
Περίοδος Μάιος 2017-Μάιος 2018

 Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Με την κορύφωση της ιταλικής κρίσης το αμερικανικό νόμισμα κτύπησε ακριβώς την στήριξη των 1,15 δολαρίων/ ευρώ (συγκεριμένα τα 1,1506 δολάρια). Παρόλο ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρξει αντιστροφή τάσης υπέρ του ευρώ θεωρούμε ότι για να συμβεί αυτό πρέπει το υπόδειγμά μας να σκανάρει το επίπεδο των 1,1750 δολαρίων.

Διαφορετικά η επόμενη περιοχή στήριξης για το ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα είναι στο εύρος των 1,1350 δολαρίων.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Σύμφωνα με το υπόδειγμά μας η περιοχή των 109-109,50 γιέν σκανάρεται ώς μια τεχνική βάση στήριξης που αποτελεί και των μέσο όρο του εύρους των 108-111 γιέν ανα δολάριο που καταγράφηκανώς ισοτιμίες από τις αρχές του 2018.

Ετσι σε μία περίοδο που επαναξιολογούνται τα επενδυτικά καταφύγια το ιαπωνικό νόμισμα είναι μια σχετικά ασφαλέστερη επιλογή αφού και η Ιαπωνία διαθέτει την «εύνοια» της διακυβέρνησης Τράμπ, η οποία δεν έχει επιβάλλει κανένα προστατευτικό μέτρο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας αντίθετα με Ε.Ε και Καναδά.

Τουρκική Λίρα

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μετά την ραγδαία διολίσθηση της τουρκικής λίρας, αύξησε σημαντικά τα παρεμβατικά της επιτόκια για την έστω και μερική αναχαίτιση των short θέσεων. Τεχνικά μπορεί να συνεχισθεί η υπερτίμησή της τουλάχιστον ως το κλείσιμο των short θέσεων απο τα hedge funds.

Για να αντιληφθούμε τον βαθμό υποτίμησης της τουρικικής λίρας πρέπει να πάμε πίσω στις 1/1/2015 όταν η ισοτιμία του ευρώ με την τουρκική λίρα ήταν στα επίπεδα του 2,33 και στα τριάμιση χρόνια που μεσολάβησαν η σωρευτική διολίσθησε άγγιξε το 100%.

Με την πολιτική αβεβαιότητα, λόγω εκλογών στις 24/6, αλλά και την γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τις ΗΠΑ να βρίσκεται απέναντι απο την Τουρκία, θεωρούμε ιδιαίτερα δύσκολη την ευσταθή αντιστροφή της πτωτικής πορείας των τουρικών αξιών. 

Χρυσός

Το υπόδειγμά μας επιβεβαίωσε την άνευρη ανοδική διάσπαση των 1.320 δολαρίων με αποτέλεσμα η επιστροφή του κάτω απο τα 1.300 δολλάρια ανα ουγγιά (μεσούντος του ισχυρού δολαρίου), να επιβεβαιώνει τον σχηματισμό πλαγιοκαθοδικής κίνησης του πολύτιμου μετάλλου, αφού γεωπολιτικά και οικονομικός προστατευτισμός δεν επηρέασαν θετικά την χρηματιστηριακή του αποτίμηση.

 

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v