Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα στις αγορές, κραδασμοί στο ΧΑ

Τα νέα δεδομένα για την οικονομία, το μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς και οι τάσεις στις διεθνείς αγορές. Τα εταιρικά αποτελέσματα, οι εμπορικές ανησυχίες και τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Μεταβλητότητα στις αγορές, κραδασμοί στο ΧΑ
  • του Αν. Τσομπανίδη

To ΔΝΤ αναθεώρησε και πάλι τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποκλίνοντας κατά πολύ από τις αντίστοιχες προβλέψεις των υπόλοιπων θεσμών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναθεωρεί ανοδικά στο 2,4% την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2019 αλλά τοποθετεί ιδιαίτερα καθοδικά τον πήχη στο 1,2 % για το 2022. Για τις συχνές αυτές αναθεωρήσεις τίθεται πάντως και ένα σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας με τις συχνές αλλαγές των εκτιμήσεων αυτών.

Το νέο κρούσμα αθέμιτων πρακτικών από ελληνική εισηγμένη εταιρεία υποδηλώνει το πολύ ρηχό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης που παρουσιάζουν αρκετές εισηγμένες. Την στιγμή μάλιστα που Follie Follie και Jumbo βρισκόταν καθημερινά στο στόχαστρο και τις εκτιμήσεις πολλών ξένων θεσμικών επενδυτών. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η σημαντική ευθύνη των εποπτικών αρχών οι οποίες και πρέπει να υιοθετήσουν νέα μοντέλα ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών με κατά τόπους επισκέψεις και όχι μόνον από τις αναφορές μέσω υπολογιστών των ελεγκτών που είναι στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η προσαρμογή του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,8-3,9% επιτρέπει δημοσιονομικό χώρο για την περικοπή των συντάξεων. Ομως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν την τελική απόφαση στα πλαίσια και της μεταπρογραμματικής εποπτείας

Ο φιλόδοξος στόχος της μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ στην τριετία 2019-2022 θεωρείται εφικτός από τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών. Επίσης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με ετήσιο στόχο πάνω από 20.000, φαίνεται μεν εφικτός στόχος αλλά προς το παρόν το 80% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται κατακυρώνονται και πάλι στις τράπεζες. Ποσοστό που πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί.

Η τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας αφήνουν περιθώριο για χαλάρωση των εμπορικών δασμών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Προηγήθηκε η απόφαση της Κινεζικής Κυβέρνησης για μείωση των ειδικών φόρων σε εισαγόμενα προϊόντα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 0,75% αλλά και το ύψος των αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημαντική άνοδος της παραγωγικότητας της αμερικανικής οικονομίας σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο στο 2,2%. Η παράμετρος αυτή σε συνδυασμό με την σημαντική άνοδο του ΑΕΠ της χώρας για την ίδια περίοδο καταδεικνύει την αντιπληθωριστική τάση σε μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Αντίρροπα καταγράφονται τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ποιοι κλάδοι υπερτερούν σε κερδοφορία και ποιοι όχι. Για την εβδομάδα που πέρασε σταχυολογήσαμε στα θετικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών εταιρειών όπως της Telefonica, της Banco Santader της AIRFRANCE-KLM και της Sanofi. Στον αντίποδα, ιδιαίτερα μειωμένα εμφανίσθηκαν τα κέρδη της Apple, μίας εμβληματικής εταιρείας η μετοχή της οποίας είναι σηματωρός των εξελίξεων του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Σε εμπιστευτική έκθεση γνωστής ελβετικής τράπεζας προς τους πελάτες της αναφέρει ότι οι μετοχές στα ώριμα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται με μεσοσταθμικό P/E στην περιοχή του 30. Παρόλο ότι ο δείκτης είναι σχετικά υψηλός αλλά σταθμίζεται με χαμηλά επιτόκια, ο οίκος συστήνει θετικά τις τοποθετήσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές, σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών αλλά και σε ιταλικά 2ετή κυβερνητικά ομόλογα.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones - S&P 500)

Συνεχίζονται οι εναλλαγές των ακραίων διακυμάνσεων του δείκτη και μάλιστα μέσα σε τρεις με τέσσερις συνεδριάσεις. Με αυτά τα τεχνικά στοιχεία το υπόδειγμά μας δίνει σημάδια σταθεροποίησης εφόσον ο δείκτης βαρόμετρο κινηθεί, με μικρότερη μεταβλητότητα, στην περιοχή των 25.500 μονάδων

Το υπόδειγμά μας προσδιόρισε επακριβώς, στην αναφορά της 27/10, το σημείο στήριξης των 2.600 μονάδων (συγκεκριμένα στις 2.603 μονάδες). Το απότομο ανοδικό rebound που ακολούθησε θα ανακτήσει περαιτέρω δυναμική εάν διασπάσει πρώτα το επίπεδο των 2.770 μονάδων και εν συνεχεία των 2.800 μονάδων.

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο δείκτης που περιέχει κυρίως τεχνολογικές μετοχές αλλά και μετοχές άλλων κλάδων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε, την εβδομάδα που διανύσαμε, έως την περιοχή των 6.570 μονάδων με το υπόδειγμά μας να σας έχει οριοθετήσει στη τελευταία αναφορά του ως σημαντική στήριξη τις 6.500 μονάδες. Με το ανοδικό rebound που ακολούθησε για τους αμερικανικούς μετοχικούς δείκτες, για να μιλήσει κανείς για αντιστροφή τάσης, θα πρέπει οι μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη να κινηθούν ανοδικά και να σταθεροποιηθούν στο επίπεδο των 7.200 μονάδων.

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Αντίθετα με την σημαντική μεταβλητότητα στις μετοχικές αγορές αλλά και την επί μακρόν αρνητική ειδησεογραφία για την ιταλική οικονομία, ο δείκτης σταθεροποιήθηκε στην περιοχή των 18.200 μονάδων. Για να δούμε όμως ουσιαστική αντιστροφή της τάσης για τις ιταλικές μετοχές, θα πρέπει, σύμφωνα με το υπόδειγμά μας, ο δείκτης να οδηγηθεί και να αρχικά να σταθεροποιηθεί στο εύρος των 19.200-19.400 μονάδων.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία γερμανικών εταιρειών βρήκε ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 11.000 μονάδων. Ως ισχυρή ένδειξη για αλλαγή τάσης σκανάρουμε την εμπέδωση με ευστάθεια της περιοχής των 11.800 μονάδων.

Γαλλικές Μετοχές (Δείκτης CAC 40)

Το υπόδειγμά μας δίνει ως πρώτη στήριξη την περιοχή των 5.050 μονάδων ενώ στην συνέχεια η κατάκτηση των 5.200 μονάδων μπορεί να σημάνει μία έστω και βραχυπρόθεσμα αλλαγή τάσης.

Διάγραμμα 1. Δείκτης CAC 40, περίοδος Ιουνίος 2016- Νοέμβριος 2018

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Επιβεβαιώθηκε μερικώς η στήριξη των βρετανικών μετοχών στο εύρος των 6.800 μονάδων που εντοπίσαμε στην αναφορά μας της 27/10. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη εβδομαδιαία τιμή του δείκτη ήταν στις 6.851 μονάδες.

Η δυνατότητα αντιστροφής της αρνητικής τάσης σκανάρεται περί τις 7.200-7.250 μονάδες. Κάτι που θα απαιτήσει πυκνή παρουσία του δείκτη γύρω από το προαναφερόμενο εύρος τιμών αλλά και συσχέτιση με την όποια έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit καθώς οι αγορές έχουν το προσόν να προεξοφλούν ιδιαίτερα οικονομικά γεγονότα με μεγάλη ταχύτητα.

Ελληνικές μετοχές -Γενικός Δείκτης

Στην προηγούμενη αναφορά μας (27/10) είχαμε θέσει τις 650 μονάδες ώς κομβικό σημείο αντίστασης των ελληνικών μετοχών. Δε μπόρεσε οριακά να το διασπάσει και επέστρεψε στην περιοχή των 610 -615 μονάδων. Εάν δεν καταφέρει να κρατήσει τεχνικά ούτε αυτό το επίπεδο, διατηρούμε την εκτίμηση ότι η επόμενη στήριξη θα περιστραφεί γύρω από τις 580 μονάδες.

Διάγραμμα 3. ΓΔ Χρηματιστηρίου Αθηνών, περίοδος Ιουνίος 2016- Νοέμβριος 2018

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Όπως έγκαιρα είχαμε σκανάρει στην προηγούμενη αναφορά, η βασική ισοτιμία κτύπησε την ισχυρή στήριξη του 1,13 και για την ακρίβεια των 1,1297 δολαρίων ανά ευρώ που αποτελεί και το μέγιστο από την αρχή του 2018 έως σήμερα. Όμως τώρα τα τεχνικά στοιχεία δείχνουν μία αλλαγή πλεύσης για το ευρωπαϊκό νόμισμα που μπορεί να το οδηγήσει και πάλι στην περιοχή των 1,15 δολαρίων ανά ευρώ. Σημείο που είναι το κατώτερο ενός ισχυρού εύρους (1,15-1,17)

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Επιβεβαιώθηκε επακριβώς η ισχυρή αντίσταση του 0,8750 της λίρας έναντι του ευρώ που σκανάραμε στην προηγούμενη αναφορά μας. Τώρα το υπόδειγμά μας υποδεικνύει μια αντιστροφή της κίνησης υπέρ του ευρώ η οποία και θα έχει ως πρώτη ισχυρή αντίσταση το εύρος 0,8850-0,8860 της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Διάγραμμα 4. Ισοτιμία ευρώ-στερλίνας, περίοδος Νοέμβριος 2016- Νοέμβριος 2018

 

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Το υπόδειγμά μας είχε σκανάρει την ισοτιμία των 111,50 γιεν ανά δολάριο ως σημαντική στήριξη για το αμερικανικό νόμισμα. Αυτή αρχικά διασπάσθηκε αλλά στην συνέχεια ξεκίνησε μία αρχικά βίαια ανοδική κίνηση του δολαρίου που σκανάροντάς την βλέπουμε με ευκρίνεια να δοκιμάζει τα επίπεδα των 113,50 γιεν ανά δολάριο.

Χρυσός

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δημοσιοποίησε τις επίσημες αγορές του κίτρινου μετάλλου που για το α΄ εξάμηνο του 2018 έφθασε τούς 264 τόνους από τις Κεντρικές Τράπεζες. Ποσό ιδιαίτερα υψηλό με την Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να παίρνει την μερίδα του λέοντος ήτοι το 10% του συνολικού όγκου. Οι αγορές αυτές ενσωματώνουν περισσότερο την γεωπολιτική αβεβαιότητα που σαν κατηγορία κινδύνου αντισταθμίζεται μέσω των σημαντικά αυξημένων αγορών χρυσού από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες. Σε χρηματιστηριακό πάντως επίπεδο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κυμαίνεται μέσα στο 2018 στο εύρος 1.150-1.275 δολαρίων ανά ουγγιά και δεν δείχνει, τεχνικά τουλάχιστον να μπορεί εύκολα να διασπάσει το άνω όριο δηλαδή τα 1.275 δολάρια.

Πετρέλαιο

Ο “μαύρος χρυσός” δείχνει εμφανή σημεία για συνέχιση της καθοδικής πορείας που ξεκίνησε όταν άγγιξε το υψηλό έτους ήτοι πολύ κοντά στο επίπεδο των 90 δολαρίων το βαρέλι. Η στήριξη που σκανάρουμε ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη κίνησή του είναι το εύρος των 71,50-72 δολαρίων το βαρέλι.

Διάγραμμα 2. Τιμή Πετρελαίου Brent, περίοδος Ιούνιος 2016- Νοέμβριος 2018

 

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών" 


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v