Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Χρυσοχοΐδης: Δύο χαρτοφυλάκια για επενδυτές

Η σωστή επενδυτική στρατηγική ”επιβάλλει” την ανάληψη μικρότερου κινδύνου, με διατήρηση ρευστών διαθεσίμων σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι προηγουμένως, αλλά και ”στροφή” προς την ποιότητα, αναφέρει ο κ. Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ. Δείτε τις βασικές επιλογές σε κλάδους αλλά και τη διάρθρωση ”αμυντικού” και ”επιθετικού” χαρτοφυλακίου.

Ν. Χρυσοχοΐδης: Δύο χαρτοφυλάκια για επενδυτές
του Ν. Χρυσοχοΐδη*



Αντιμετωπίζουμε τη διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ως δυναμική διαδικασία η οποία οφείλει: α. να ακολουθεί μια συνεπή στρατηγική στη βάση των προσδοκιών του επενδυτή για τις επιμέρους επενδύσεις καθώς και των μελλοντικών αναγκών του και β. να αναπροσαρμόζεται ανά τακτά διαστήματα ανάλογα με την πορεία των αγορών και των επενδυτικών εργαλείων.

Η στρατηγική αυτή καθορίζεται τόσο από τους μακροοικονομικούς και μικροοικονομικούς παράγοντες της οικονομίας, όπως η πορεία των επιτοκίων των βασικών νομισμάτων, τα βασικά μεγέθη των ανεπτυγμένων οικονομιών, η απόδοση επιμέρους οικονομικών κλάδων και εταιριών και οι προβλέψεις για τη μελλοντική κερδοφορία τους, όσο και από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του επενδυτή, όπως η ηλικία του, οι ανάγκες για ρευστότητα και η διάθεση για ανάληψη αυξημένου ή μη κινδύνου.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε αμυντική ή επιθετική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά αλλά και τη ”στάση” που επιθυμεί να τηρεί ο επενδυτής απέναντι στη δεδομένη οικονομική συγκυρία.

Διεθνές Χαρτοφυλάκιο

Ύστερα από ένα ισχυρό σε αποδόσεις πεντάμηνο, οι διεθνείς αγορές έχουν δείξει σημάδια κόπωσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητας. Η παγκόσμια ανάπτυξη, αν και σταθερά θετική, ακολουθεί ηπιότερους ρυθμούς και η υπερβάλλουσα ρευστότητα που καθοδήγησε τις αγορές κατά το προηγούμενο διάστημα τείνει να κατευθυνθεί προς ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές.

Ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων οδεύει στην κορύφωσή του στις ΗΠΑ, παράγοντας που ενισχύει την θέση μας για τα ομόλογα, ενώ η εταιρική κερδοφορία παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Λόγω αυτής της ισχυρής κερδοφορίας, λοιπόν, έχει νόημα η διακράτηση επιλεγμένων μετοχών όπου οι προσδοκίες απόδοσης καλύπτουν την ενδεχόμενη διολίσθηση του δολαρίου.

Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανάπτυξη, αν και σταθερή, βρίσκεται στις συμπληγάδες της οικονομικής πολιτικής της ΕΚΤ για την εξισορρόπηση του πληθωρισμού. Είναι ορατοί οι χαμηλότεροι ρυθμοί αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας αλλά και οι, συγκριτικά, λογικότερες αποτιμήσεις σε επίπεδο μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση ανάληψης κινδύνου έχει περιοριστεί αισθητά και η σχέση κινδύνου και απόδοσης επιτάσσει μια συντηρητικότερη διάρθρωση του διεθνούς χαρτοφυλακίου.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η λήξη της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη μεταστροφή της προσοχής προς τα θεμελιώδη στοιχεία των μετοχών και κλάδων της αγοράς αλλά και στις κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Παρότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων του ευρώ δημιουργεί δικαιολογημένες φοβίες στους επενδυτές και αυξάνει το κόστος χρήματος, τόσο οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία επιμέρους εταιριών όσο και η δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων που χαρακτηρίζει συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητη από τις ζυμώσεις που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας φέρνει αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο και στηρίζει τις προσδοκίες μας για υπεραξίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ενδεδειγμένη στρατηγική επιβάλλει την ανάληψη μικρότερου κινδύνου με τη διατήρηση, αφενός ρευστών διαθεσίμων σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι προηγουμένως και αφετέρου ”στροφή” προς την ποιότητα, προς μετοχές εταιριών δηλαδή με λογική αποτίμηση, ισχυρή δυναμική κερδοφορίας και ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

Βασικές μας επιλογές σε επίπεδο κλάδων παραμένουν οι τράπεζες, ο κλάδος της ενέργειας και των διυλιστηρίων, τα μη μεταλλικά ορυκτά, τα τυχερά παιχνίδια και επιλεγμένες περιπτώσεις στον κλάδο των βασικών μετάλλων.

* Ο κ. Ν. Χρυσοχοΐδης είναι διευθύνων σύμβουλος και σύμβουλος Επενδύσεων της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v