Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Το Ελντοράντο του international banking

Σε πραγματικό Ελντοράντο εξελίσσεται για τις κυπριακές τράπεζες το international banking με αιχμή του δόρατος τις καταθέσεις από τη Ρωσία τονίζει ο κ. Θεοφάνης Λίβερας υπογραμμίζοντας πως η Τράπεζα Κύπρου ανοίγει θυγατρική στη Μόσχα και η Ελληνική Τράπεζα προτίθεται να ενισχύσει το εκεί υπάρχον γραφείο αντιπροσωπείας που διαθέτει. Θετικά δε αναμένει να επιδράσει η μείωση περιοριστικών όρων για τις καταθέσεις από την Κεντρική Τράπεζα.

Κύπρος: Το Ελντοράντο του international banking
του Θεοφάνη Λιβέρα*

Όσα κέρδη επιτυγχάνει το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα τόσα περίπου καρπώνεται και από το λεγόμενο international banking. Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στον λογαριασμό ”καταθέσεις από μη διαμένοντες κατοίκους” (non residents deposits), που ουσιαστικά είναι οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες οι οποίες σχετίζονται με τις διεθνείς (πρώην off shore) επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει ως έδρα την Κύπρο.

Οι καταθέσεις αυτές έφτασαν τον Νοέμβριο του 2006 να αποτελούν το 44% των συνολικών καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, έναντι του 34% το 2003! Οι περισσότερες από αυτές είναι δολαριακές και σε τρεχούμενους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα το επιτόκιο που προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες δύσκολα κατά μέσο όρο να υπερβαίνει το 0,50%.

Το ζήτημα έγκειται στο πώς οι κυπριακές τράπεζες εκμεταλλεύονται αυτή την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Μέχρι σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα απαγορεύει στις κυπριακές να χρησιμοποιήσουν για εντός της χώρας δραστηριότητες πάνω από το 25% των καταθέσεων αυτών κι έτσι τουλάχιστον το 75% αυτών κατευθύνεται ως κατάθεση στις διεθνείς αγορές, στις οποίες αποδίδουν πολύ περισσότερο από το 0,5% που κοστίζουν στις κυπριακές τράπεζες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2006, η Τράπεζα Κύπρου έλεγχε το 42% - 43% των καταθέσεων από μη διαμένοντες κατοίκους, η Marfin Popular Bank το 28%, το Συγκρότημα της Ελληνικής το 17%, η Alpha Bank το 7%, κ.λπ.

Οι προοπτικές και ο κίνδυνος

Οι καταθέτες-”μη μόνιμοι κάτοικοι” προέρχονται από πολλές χώρες, ωστόσο τη μεγαλύτερη συμμετοχή την έχουν οι Ρώσοι. Από τη μια πλευρά η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου προσφέρει κίνητρα στους Ρώσους να αποκτήσουν εταιρική παρουσία στην Κύπρο.

Και από την άλλη πλευρά, η Ρωσία κατά τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία της, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ανάλογα και τα κεφάλαια που κατευθύνονται στην Κύπρο.

Οι κυπριακές τράπεζες βλέπουν το international banking ως πρόκληση: Πρώτα απ’ όλα γιατί πιστεύουν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας είναι πολύ καλές, με την πάλαι ποτέ μία υπερδύναμη (εκ των δύο) να ανακτά τις δυνάμεις της σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό, κ.λπ.). Άρα, μαζί με την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας αναμένεται να αυξάνονται και τα κεφάλαια που θα διοχετεύονται και προς το ”νησί της Αφροδίτης”.

Δεύτερον, γιατί οι κυπριακές τράπεζες γνωρίζουν ήδη -τους έχουν πελάτες- ένα ευρύ πελατολόγιο ρωσικών επιχειρήσεων και Ρώσων ιδιωτών, τους οποίους θα επιδιώξουν να εξυπηρετήσουν και στην ίδια τους τη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Τράπεζα Κύπρου ανοίγει θυγατρική στη Μόσχα, για τον ίδιο λόγο και η Ελληνική Τράπεζα προτίθεται να ενισχύσει το εκεί υπάρχον γραφείο αντιπροσωπείας που διαθέτει.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που κάνει τις κυπριακές τράπεζες να είναι ευτυχείς. Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει δραστικά το περιοριστικό όριο του 75% για τις καταθέσεις αυτές, επιτρέποντας στις εμπορικές τράπεζες να χρησιμοποιούν σαφώς μεγαλύτερο όριο από το τρέχον 25%, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν δικές τους αναπτυξιακές ανάγκες.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες Κύπρου, MPB και Ελληνική θα διαθέτουν περισσότερους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις χορηγήσεις τους στην Ελλάδα και την ανατολική Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα αυτών των καταθέσεων. Ο κίνδυνος βέβαια θα ήταν να μην ανανεωθεί έπειτα από κάποια χρόνια η διακρατική συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Θέσαμε το ερώτημα σε παράγοντες του τραπεζικού και όχι μόνο κλάδου, για να πάρουμε απαντήσεις που ελάχιστα διέφεραν μεταξύ τους.

Συνοψίζοντας το περιεχόμενο των απαντήσεων θα καταλήγαμε στα παρακάτω: Ακόμη και αν σταματούσε η διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τα κεφάλαια αυτά δύσκολα θα έφευγαν από την Κύπρο. Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας (πολιτικές, οικονομικές, ιστορικές, πολιτιστικές, κ.λπ.) είναι τέτοιες ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι η συμφωνία θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.

Υψηλόβαθμο μάλιστα τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να τονίσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε το χαρακτηριστικό: ”Η Κύπρος αποτελεί για τους Ρώσους το... πρώτο παράθυρο στον ήλιο”.

* Εκδότης του κυπριακού οικονομικού περιοδικού ”EUROΚΕΡΔΟΣ”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 467 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 2-6/3/2007.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v