Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο δεκάλογος του... αγοραστή

Με ποια επιχειρήματα αυτοί που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα βγαίνουν αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων. Γιατί παραβλέπουν τα αρνητικά σενάρια για τη χρηματοδότηση της χώρας, τις συστημικές τράπεζες και την πορεία την οικονομίας.

ΧΑ: Ο δεκάλογος του... αγοραστή

Με έντονο προβληματισμό υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά τη νέα κυβέρνηση της χώρας, με το Γενικό Δείκτη να χάνει την προηγούμενη εβδομάδα το 7,35% της αξίας του. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της ανησυχίας που είχε προκαλέσει η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα των προηγούμενων μηνών, με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει απώλειες 10,5% σε μηνιαία βάση, 21,4% στο τρίμηνο και 38,6% τους τελευταίους έξι μήνες.

Μουδιασμένοι επίσης είναι οι περισσότεροι αναλυτές σε ό,τι αφορά τόσο την τεχνική εικόνα της αγοράς, όσο και την εικόνα των δύο πρώτων κυβερνητικών συναντήσεων με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eurogroup, Σουλτς και Ντάισελμπλουμ.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς που θεωρούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών μπορούν να αποφέρουν πολύ σημαντικές μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις, προβλέποντας πως μετά από μια σειρά αναμενόμενων αναταράξεων η κατάσταση θα ηρεμήσει και η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει.

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις απόψεις των συγκεκριμένων αυτών παραγόντων της αγοράς και καταλήξαμε στο... δεκάλογο του αισιόδοξου χρηματιστηριακού επενδυτή:

1. Η σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους τελικά θα αποφευχθεί και οι δύο πλευρές μέσα στους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν σε έναν «έντιμο και ρεαλιστικό συμβιβασμό». Όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το πιθανότερο -κατά την εκτίμησή τους- είναι να οδηγηθούμε σε μια... συμφωνία των «δύο τρίτων» υπέρ της Ευρώπης, όπου δηλαδή η Ελλάδα θα επιτύχει γύρω στο 33% αυτών που θα ζητήσει.

2. Τα φορολογικά έσοδα που χάθηκαν μέσα στο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου θα ανακτηθούν στο μεγαλύτερό τους ποσοστό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα καταβληθούν μαζεμένα από τους φορολογούμενους.

3. Οι επιπτώσεις στον τουρισμό λόγω του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας τελικά θα αποφευχθούν και φέτος θα ζήσουμε μια χρονιά με ακόμη μεγαλύτερα τουριστικά έσοδα (εκτιμήσεις για +5%). Οι όποιες επιπτώσεις από την κατάσταση στη Ρωσία θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από επισκέπτες άλλων χωρών λόγω του υποτιμημένου ευρώ.

4. Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Άλλωστε, πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία περιελάμβαναν και συνθήκες μιας αρκετά δυσμενούς πορείας στην πραγματική οικονομία.

5. Παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει επηρεαστεί πτωτικά το τελευταίο δίμηνο, η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα και -ανεξάρτητα από τα όποια βραχυμεσοπρόθεσμα εμπόδια- είναι σε θέση να πετύχει σοβαρή ανάπτυξη, σύμφωνα με την πλειονότητα των χρηματιστηριακών αναλυτών. Ειδικότερα για φέτος, η Ελλάδα θα μπορούσε να σημειώσει μια αρκετά καλή αύξηση στο ΑΕΠ της, ίσως και άνω του 2% (+2,3% προβλέπει το ΙΟΒΕ).

6. Η Ελλάδα θα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ιούνιο του 2015, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

7. Λόγω και του σαφώς ασθενέστερου ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 4,5%, όπως προβλέπει το ΙΟΒΕ.

8. Η συμβολή της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας δεν επηρεάζεται από τις εκάστοτε εγχώριες συνθήκες.

9. Η άνοδος των εξαγωγών και του εισερχόμενου τουρισμού, σε συνδυασμό με την υποχώρηση (λόγω τιμών πετρελαίου) των εισαγωγών θα οδηγήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε θετικό έδαφος.

10. Η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση θα επηρεαστεί θετικά από το αυξημένο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω της κατακόρυφης υποχώρησης που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων. Η Alpha Bank αναφέρεται σε «επιτάχυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Προφανώς, υπάρχουν σαφείς αντιρρήσεις από πολλούς στα παραπάνω, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως σε περίπτωση που όλα αυτά επιβεβαιωθούν τότε τα χρηματιστηριακά κέρδη που θα προκύψουν θα είναι μεγάλα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v