Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες και το κυνήγι της απόδοσης

Γιατί πολλοί ξένοι οίκοι προτείνουν τη στροφή των επενδυτών προς ομόλογα κοντινότερης λήξης. Οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ο «κίνδυνος» πληθωρισμού. Γράφει ο Π. Στεριώτης.

  • του Πέτρου Στεριώτη*
Οι κεντρικές τράπεζες και το κυνήγι της απόδοσης

Την τελευταία δεκαετία, οι μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες δημιούργησαν πλεονάζουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατρακύλησαν σε ιστορικά χαμηλά και η υψηλή ρευστότητα οδήγησε τις ξένες μετοχικές αγορές σε νέα ρεκόρ.

Τα κρατικά ομόλογα των αναπτυγμένων χωρών δε φαίνεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να κινδυνεύουν από μελλοντική αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα θεωρούνται ασφαλή «καταφύγια» σε περίπτωση διόρθωσης στην αγορά μετοχών.



 
Πηγή: Investing.com

Όπως δείχνει το ιστορικό γράφημα μερισματικής απόδοσης του δείκτη S&P 500 και «απόδοσης στη λήξη» του αμερικανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, κατά τη διάρκεια των 50 τελευταίων ετών στις ΗΠΑ οι ομολογιακές αποδόσεις ήταν μεγαλύτερες από τις μερισματικές. Όμως, αυτή η σχέση αντιστράφηκε εσχάτως, με τις μερισματικές αποδόσεις να υπερβαίνουν πλέον τις ομολογιακές.

Ένα ακόμη αρνητικό της αγοράς κρατικών ομολόγων είναι ότι στις αναπτυγμένες οικονομίες, οι αποδόσεις ουσιαστικά δεν υπερκαλύπτουν ούτε το επίσημο ύψος του πληθωρισμού.

Για πόσο ακόμη οι ιστορικά χαμηλές ή και αρνητικές πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα κρατούν τους επενδυτές ικανοποιημένους; Μπορεί το ράλι των κρατικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης να συνεχιστεί ή είναι προτιμητέα η στροφή σε μετρητά και άλλες τοποθετήσεις;

Με τις Κεντρικές Τράπεζες να έχουν προαναγγείλει τον σταδιακό περιορισμό των πολιτικών «φθηνού χρήματος», αρκετοί οίκοι προτείνουν τη στροφή των επενδυτών προς ομόλογα κοντινότερης λήξης, τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα σε αύξηση των τρεχόντων επιτοκίων (έχουν δηλαδή μικρότερο duration).

Οι επενδυτές πρέπει να συμπεριλάβουν στα χαρτοφυλάκιά τους εκδόσεις που προσφέρουν αποδόσεις υψηλότερες του πληθωρισμού, χωρίς φυσικά να παραβλέπουν παράγοντες όπως η εμπορευσιμότητα, το συναλλαγματικό και το πιστωτικό ρίσκο των συγκεκριμένων τίτλων.
 

* Ο Πέτρος Στεριώτης κατέχει Πιστοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (email: [email protected]).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v