”Τι έχουν προεξοφλήσει οι τιμές των μετοχών;”

Οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, όπως η ατυχής έκβαση του πολέμου στο Ιράκ, η παρατεταμένη κρίση στην παγκόσμια οικονομία και η χρεωκοπία τραπεζών, επισημαίνει ο Δ. Λιναράς, γ.δ. της International ΑΕΔΑΚ, τονίζοντας τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα και υποδεικνύοντας 4 κριτήρια επιλογής μετοχών.

”Τι έχουν προεξοφλήσει οι τιμές των μετοχών;”
του Διονύση Λιναρά, γενικού διευθυντή της International ΑΕΔΑΚ

”H πρόσφατη πτώση του Χ.Α.Α. ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη πτώση των διεθνών αγορών και ιδιαιτέρως της Ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικό να αναφερθεί ότι μόνο κατά τον τελευταίο τρίμηνο στο γερμανικό χρηματιστήριο έχουν εξανεμισθεί περίπου 130 δις ευρώ, περισσότερα δηλαδή από το συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδας!

Ο βασικός κλάδος που πρωταγωνίστησε σε αυτή την πτώση ήταν αυτός των χρηματοοικονομικών εταιριών (τράπεζες, ασφάλειες, επενδυτικές εταιρίες) λόγω των ανησυχιών για προβλήματα στην ποιότητα των επιχειρηματικών δανείων και την δυνατότητα αποπληρωμής τους από τις εταιρίες.

Ο δεύτερος λόγος, ήταν η απειλή του πολέμου στο Ιράκ και ο αντίκτυπος αυτού στις τιμές του πετρελαίου, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την κερδοφορία των βιομηχανιών της Ευρώπης.

Είναι πλεόν αδιαμφισβήτητο ότι η αμερικάνικη οικονομία, που έπαιζε τον ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται σε φάση ύφεσης εδώ και περίπου 18 μήνες. Αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο όπου μεγάλες επενδύσεις δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση στη ζήτηση των προϊόντων που κατασκευάζονται, μειώνοντας έτσι την κερδοφορία των εταιριών.

Οι εταιρίες, δεν έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν πλέον κεφάλαια από τα χρηματιστήρια και έτσι καταφεύγουν σε δανεισμό. Η μείωση της ζήτησης όμως ρίχνει τις πωλήσεις τους την ίδια στιγμή που ο δανεισμός αυξάνεται.

Οι τράπεζες, με τη σειρά τους έχουν αρχίσει πλέον να ελέγχουν την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους και κλείνουν σιγά-σιγά την κάνουλα των δανείων προς τις επιχειρήσεις. Αυτό οδηγεί σε πτώση των μετοχών των εταιριών και στη συνέχεια των ίδιων των τραπεζών λόγω του αυξημένου ρίσκου που ενέχουν.

Για να αποφύγουν περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας τους, οι επιχειρήσεις καταφεύγουν σε απολύσεις προσωπικού το οποίο με τη σειρά του μειώνει την κατανάλωση, προκαλώντας μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες.

Για να τελειώσει λοιπόν ο φαύλος αυτός κύκλος, πρέπει να μειωθεί η παραγωγική δυναμικότητα έτσι ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων και να αυτοτροφοδοτηθεί ο επόμενος κύκλος ανάκαμψης.

Πρέπει όμως εδώ να τονιστεί ότι οι τιμές των μετοχών προσπαθούν να προεξοφλήσουν τα μελλοντικά γεγονότα και όχι τα παρόντα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να σκέφτεται διαρκώς ο επενδυτής είναι τι μπορεί να έχουν προεξοφλήσει οι τιμές των μετοχών.

Τα χρηματιστήρια κινούνται κατά ένα μεγάλο μέρος από ψυχολογικούς παράγοντες και όπως το 1999 αυτοί ήταν στο ζενίθ (προεξοφλώντας ότι σε λίγα χρόνια μια εταιρία internet θα εξελισσόταν σε μεγαλύτερη από τους παραδοσιακούς και παγκόσμιους βιομηχανικούς κολοσσούς, έτσι τώρα προεξοφλούνται τα χειρότερα (ατυχής έκβαση του πολέμου στο Ιράκ, παρατεταμένη κρίση στην παγκόσμια οικονομία, χρεωκοπία τραπεζών κλπ.).

Μπορεί λοιπόν κανείς να πει ότι η αγορά βρίσκεται σε μια αρνητική φούσκα, τον αντίποδα δηλαδή αυτού που ζήσαμε όλοι το 1999. Μετοχές εταιριών που μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής δανείων ή μεγάλες ζημιές, δέχονταν μεγάλες πιέσεις στις τιμές τους.

Μαζί όμως με αυτές, πιέσεις δέχονταν και εταιρίες καθ’όλα υγιείς, μόνο και μόνο επειδή το χρηματιστήριο ήταν πτωτικό. Σε αντίθεση με το 2000, όπου όλες ανεξαιρέτως οι μετοχικές αξίες ήταν πτωτικές στο Χ.Α.Α., φέτος υπάρχουν εταιρίες που είναι ανοδικές από την αρχή του χρόνου, ανεξάρτητα από το γενικό πτωτικό κλίμα που επικρατεί (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κλπ).

Ο επενδυτής λοιπόν πρέπει να ερευνήσει εταιρίες που να:

1. Έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία, ανεξάρτητη από τον οικονομικό κύκλο.

2. Μην έχουν μεγάλο δανεισμό ώστε να δέχονται πιέσεις από τις τράπεζες.

3. Να έχουν θετικές ταμειακές ροές έτσι ώστε να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε εξωγενή χρηματοδότηση.

4. Η αποτίμησή τους να παρέχει ασφάλεια σε σχέση με τα στοιχεία του ενεργητικού τους (ταμείο, πάγια, ημέρες πίστωσης προς τους πελάτες τους κλπ).

Σε κλαδικό επίπεδο ο επενδυτής πρέπει να επενδύσει σε κλάδους στους οποίους θα εισρεύσουν κεφάλαια το επόμενο διάστημα από τους κοινοτικούς πόρους (πληροφορική, κατασκευές, τουρισμός κλπ.)

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι σε ένα περιβάλλον αυξημένου ρίσκου, με την ψυχολογία της μάζας των επενδυτών στο ναδίρ, οι δυνητικές αποδόσεις σε ένα εύλογο μήκος χρόνου σε συνδυασμό με τοποθετήσεις σε εταιρίες με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά μπορεί να αποδειχθούν σηματικότατες.

Εν τέλει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόλη την γενικότερη αρνητική ψυχολογία οι εταιρίες έχουν κάποια αξία με βάση τις προοπτικές τους και τα θεμελιώδη τους στοιχεία.

Τα λάθη που τελέστηκαν στο παρελθόν κατά την διάρκεια της επενδυτικής φούσκας του 1999 δεν πρέπει να επαναληφθούν στον αντίποδα αυτής με την απαξίωση όλων των μετοχικών αξιών χωρίς καμία διάκριση”.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v