Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πιστεύουν τώρα οι γκουρού των χρηματιστηρίων

H αβεβαιότητα γεννάει μεταβλητότητα. Και η μεταβλητότητα, ευκαιρίες. Οι δύο διαχρονικές συμβουλές του Buffett και το tip του Elon Musk. Γράφουν οι Αλ. Μωραϊτάκης και Ν. Τόγκας.

Τι πιστεύουν τώρα οι γκουρού των χρηματιστηρίων
  • του Αλέξανδρου Μωραιτάκη και του Νίκου Τόγκα*

Φτάνουμε στα μέσα μιας εκρηκτικής χρονιάς, όπου τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά γεγονότα έχουν αυξήσει πολύ τη χρηματιστηριακή και επενδυτική αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα γεννάει μεταβλητότητα. Και η μεταβλητότητα, ευκαιρίες.

Οι ευκαιρίες αυτές αφορούν ανθρώπους που είτε θέλουν να βρουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές είτε θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες διακυμάνσεις κάνοντας συχνές βραχυπρόθεσμες κινήσεις (trading), αλλά και για εκείνους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν απ’ την πτώση της αγοράς, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της αγοράς αξιών και παραγώγων, οι οποίες δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστές στο επενδυτικό κοινό.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν κάποιες από τις απόψεις των γκουρού των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

Απ’ τους πιο διάσημους και πετυχημένους επενδυτές, ο Warren Buffett και το δεξί του χέρι Charlie Munger πρόσφεραν απλόχερα τις επενδυτικές τους συμβουλές στη γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway. Ο θρυλικός Buffett τόνισε πως λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας που επικρατεί, μπορεί κανείς να βρει εξαιρετικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, πολύ καλύτερες από το να κατέχει ομόλογα, ειδικά στο περιβάλλον του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού που βιώνουμε. Πρόσθεσε επίσης ότι ούτε τα μετρητά αποτελούν καλή επιλογή. Παράλληλα ο Munger αναφέρθηκε σε κινεζικές μετοχές ως μία πολύ καλή αγορά, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος και άλλοι παράγοντες τις έχουν οδηγήσει σε πολύ χαμηλές τιμές. Τέλος, δύο διαχρονικές συμβουλές του Buffett είναι:

  • Όταν οι άλλοι φοβούνται, εσύ να αγοράζεις με απληστία και όταν οι άλλοι αγοράζουν με απληστία, εσύ να φοβάσαι.
  • Επένδυσε σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα τα οποία θα είναι πάντα σε ζήτηση όπως για παράδειγμα η Coca Cola.

 Παρόμοια συμβουλή έδωσε πρόσφατα μέσω Twitter o πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Ellon Musk, ο οποίος είπε: «Αγόρασε μετοχές  διαφόρων εταιρειών που προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες στα οποία πιστεύεις και πούλησέ τες μόνο αν πάψεις να πιστεύεις σε αυτά. Μην πανικοβάλλεσαι, όταν πανικοβάλλεται η αγορά».

Επίσης, στο φως της δημοσιότητας βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ένα email του Musk προς τους εργαζομένους της Tesla, στο οποίο αναφέρει ότι έχει ένα πολύ κακό προαίσθημα για την πορεία της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και το μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη, το Bridgewater Associates, σύμφωνα με το οποίο η FED δεν θα καταφέρει να περιορίσει τον πληθωρισμό δίχως να επηρεάσει την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η οικονομία των ΗΠΑ να βρεθεί σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού.

Ο ιδρυτής του fund Ray Dallio τονίζει πως οι μετοχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να φαίνονται υπερτιμημένες σε ένα περιβάλλον που δεν συνίσταται για αγορές, ενώ διαπιστώνει πως τα χρηματιστήρια έχουν κατακλυστεί από φούσκες οι οποίες πρέπει να σπάσουν για να υπάρξει υγεία. Βέβαια ανέφερε πως οι φούσκες ίσως χρειαστούν λίγο χρόνο για να σκάσουν, αλλά όταν γίνει αυτό, η διόρθωση δεν θα έχει τέλος.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Νταβός, συνέχισε το αφήγημα του «Cash is Trash» καθώς οποιοσδήποτε διατηρεί μετρητά χάνει ταχύτατα την αγοραστική του δύναμη ενώ παράλληλα είπε πως οι μετοχές είναι ακόμα χειρότερες, αφού σε ένα περιβάλλον αρνητικών αποδόσεων, οι αγορές δεν μπορούν να συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία.

Ένα αντίστοιχα δυσοίωνο σενάριο μεταξύ των άλλων παρουσίασε και η UBS, κατά το οποίο προβλέπει τον S&P 500 να καταρρέει στις 2.700 μονάδες, ήτοι πτώση άνω του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Απαισιόδοξες εμφανίζονται και οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναμένουν περαιτέρω πτώση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον CEO της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, ο οποίος δίνει λίγες πιθανότητες να αποφευχθεί η ύφεση και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν οικονομικό τυφώνα που ενδέχεται να δούμε, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό από όλους πως δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να κερδίζεις χρήματα απ’ τις αγορές.

Υπάρχουν επενδυτές όπως ο Warren Buffett που καταφέρνει ετήσιες αποδόσεις κατά μέσο όρο περίπου 20% τα τελευταία 55 χρόνια, κυρίως αγοράζοντας μετοχές εταιρειών και διακρατώντας τες για πολλά χρόνια.

Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι έχουν καταφέρει να κερδίσουν χρήματα και στις πτώσεις των χρηματιστηρίων, όπως ο Ray Dallio και ο Michael Burry που προέβλεψαν την κρίση του 2008, αλλά και ο Bill Ackman που έβγαλε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος με 27 εκατομμύρια δολάρια κεφάλαιο τον Μάρτιο του 2020.

Τέλος, υπάρχουν και επενδυτές που καταφέρνουν να κερδίζουν χρήματα κάνοντας βραχυπρόθεσμες κινήσεις, είτε long είτε short (trading δηλαδή). Μάλιστα το πιο επιτυχημένο fund του κόσμου, το Medallion Fund, που ιδρύθηκε απ’ τον μαθηματικό Jim Simons, από το 1994 έως το 2014 είχε μέσο όρο ετήσιας απόδοσης περίπου 70% προ χρεώσεων, καταφέρνοντας τις απίστευτες αυτές αποδόσεις κάνοντας αποκλειστικά και μόνο trading. 

 Ο περισσότερος όμως κόσμος, είτε επενδύει είτε όχι, συνήθως είναι εξοικειωμένος μόνο με τον πρώτο τρόπο επένδυσης, δηλαδή αγοράζοντας μετοχές και κρατώντας τες για πολλά χρόνια (στρατηγική η οποία ειδικά στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει δημιουργήσει ζημιές ή έστω μικρά κέρδη στους περισσότερους, λόγω της κατάστασης των τελευταίων ετών).

Πλέον, με τις σύγχρονες αναβαθμισμένες  επενδυτικές πλατφόρμες όπως η Wired Market της Nuntius, όλες οι μορφές επένδυσης είναι απολύτως προσιτές στον κάθε μικρό ή μεγάλο επενδυτή και όχι όπως στο παρελθόν, που ήταν προσβάσιμες μόνο για θεσμικούς/μεγάλους επενδυτές (όπως short selling, μόχλευση για μεγέθυνση του αποτελέσματος, ζωντανή, δωρεάν και online παρακολούθηση της εκτέλεσης και της πορείας της εντολής, πλήθος επενδυτικών προϊόντων, ελάχιστο κόστος συναλλαγών, κάλυψη από Συνεγγυητικό κεφάλαιο, εποπτεία από ΕΚ, κ.λπ.). Τώρα, κάθε επενδυτής, ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να αξιοποιήσει οποιαδήποτε στρατηγική επιθυμεί.

 

* Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (φωτ. δεξ.) είναι πρόεδρος της NUNTIUS Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και ο Νίκος Τόγκας Οικονομολόγος της NUNTIUS Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v