Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jackson Hole: Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τα επιτόκια

Ποια μηνύματα καλούνται να στείλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στις αγορές, από το ετήσιο συνέδριο στο Γουαϊόμινγκ. Ο πληθωρισμός, τα «όπλα» της Fed και ο «οδικός χάρτης». Γράφει ο Γ. Λαγαρίας.

Jackson Hole: Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τα επιτόκια
  • του Γιώργου Λαγαρία*

Ο μεγάλος Mike Tyson είπε κάποτε: Όλοι έχουν ένα σχέδιο, μέχρι που... τρώνε το πρώτο χτύπημα! Τις επόμενες μέρες, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συναντηθούν στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, όπου θα συζητήσουν την πορεία των επιτοκίων και τον πληθωρισμό.

Τον τελευταίο χρόνο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν αρκετά υψηλός και η πολιτική της Fed σχετικά απλή: Αύξηση επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει. Πλέον oι τιμές αυξάνονται κατά 3,2% τον χρόνο, λίγο πιο πάνω από το 2% που επιθυμεί η Fed. Είμαστε δηλαδή πολύ κοντά στο σταμάτημα της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων.

Στο Jackson Hole αυτό που θα συζητηθεί είναι το επόμενο βήμα: ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη μείωση των επιτοκίων; Ο πρόεδρος Powell αναμένεται να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη που θα περιγράφει τι είδους οικονομικά στοιχεία θα ήθελε να δει, πριν μειώσει τα επιτόκια.

Αν και αυτό ακούγεται σημαντικό, οι διαθέσεις της Fed αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι με το οποίο οι επενδυτές χρειάζεται να ασχοληθούν. Με την οικονομία να αναπτύσσεται πιο δυναμικά από τις προβλέψεις, είναι λογικό ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για αρκετό καιρό. Αντίθετα, θα πρέπει να ψάξουν στοιχεία για δύο άλλα θέματα, μείζονος σημασίας για τις επενδύσεις:

Α) Πώς θα προχωρήσει η Ποσοτική Σύσφιξη (Quantitative Tightening); Η Fed θα εξακολουθεί να τραβάει ρευστότητα από τις αγορές ακόμα και αφού έχει σταματήσει να αυξάνει επιτόκια. Όσο η Ποσοτική Σύσφιξη επιμένει τόσο το επόμενο Bull Market θα απομακρύνεται.

Β) Πώς θα πολεμήσει τις επερχόμενες κρίσεις; Η υπόθεση πίσω από κάθε σχέδιο είναι ότι τίποτα δεν θα πάει τόσο στραβά, που θα εμποδίσει την εκτέλεσή του. Όμως η ιστορία διδάσκει πως τα επιτόκια μπορεί να αυξάνονται με σχέδιο, αλλά μειώνονται με βιασύνη, επειδή κάποιο πρόβλημα προέκυψε. Οι κύκλοι ανόδου των επιτοκίων συνήθως αποκαλύπτουν κάποια γωνιά της αγοράς στην οποία έχουν παρθεί σημαντικά ρίσκα.

Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν την τάση να πανικοβάλλουν τους επενδυτές και να γίνονται κρίσεις. Ποια «όπλα» θα χρησιμοποιήσει η Fed σε μια τέτοια περίπτωση; Η κατάσβεση της κρίσης θα σημάνει χαμηλότερα επιτόκια και τέλος της ποσοτικής σύσφιξης ή θα χρησιμοποιηθούν απλές γραμμές πίστωσης;

Ως επενδυτής, αυτό που περιμένω να πάρω από το Jackson Hole είναι ένα βέλτιστο σενάριο, έναν απλό οδικό χάρτη προς χαμηλότερα επιτόκια. Γνωρίζοντας την ιστορία, αυτά τα σχέδια σπάνια πραγματοποιούνται. Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι πόσο καιρό θα συνεχιστεί η Ποσοτική Σύσφιξη και ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.

*Ο κ. Γιώργος Λαγαρίας είναι Chief Economist της Mazars UK.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v