Οι αγορές σταθερού εισοδήματος το 2002

Αλλαγή ”φάσης” στον κύκλο των επιτοκίων προβλέπει ο treasurer της San Paolo ΙΜΙ Γ. Στυλιανόπουλος, εκτιμώντας ότι στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται αύξηση από τον Ιούνιο. Στην Ευρώπη εκτιμά ότι θα υπάρξει σταθερότητα, ίσως και έως το τέλος του έτους.

Οι αγορές σταθερού εισοδήματος το 2002
του Γιώργου Στυλιανόπουλου*

Διευθυντή Διαχείρισης Διαθεσίμων

της Τράπεζας SANPAOLO IMI

Όπως έγραφα στο προηγούμενο άρθρο μου (8 Φεβρουαρίου 2002, ”οι προοπτικές των επιτοκίων”) φθάσαμε στο τέλος του κύκλου των συνεχών μειώσεων επιτοκίων ”easing cycle” που ξεκίνησε το 2001 στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε μέχρι και μετά την 11η Σεπτεμβρίου και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Όλα δείχνουν τώρα ότι -τουλάχιστον όσον αφορά στις ΗΠΑ- έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάπτυξης στον ορίζοντα.

Τον τελευταίο μήνα οι τιμές των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά, με τα επιτόκια των 10ετών γερμανικών τίτλων να εκτοξεύονται πάνω από 5% (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων βρίσκονται στο 5,25%) δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 1,5 χρόνο, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη του γράφοντος πριν από περίπου ένα μήνα. Από την άλλη, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ανακάμψει στα προ της 11ης Σεπτεμβρίου επίπεδα, προεξοφλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση επίσης προκάλεσαν τα σχόλια του Greenspan στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο οποίος είπε ότι η ανάκαμψη έχει ήδη δρομολογηθεί ”…the recovery is well under way…”. Σχόλια που προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις στις αγορές ομολόγων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Έτσι, προσωπικά, περιμένω στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2002, να αλλάξει η επίσημη στάση νομισματικής πολιτικής και από το λεγόμενο easing bias, δηλαδή προδιάθεση μείωσης επιτοκίων, να περάσει σε neutral stance, δηλαδή σε ουδέτερη στάση. Ακόμη τον Ιούνιο περιμένουμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων με το overnight FED funds rate να φθάνει στο 2%, δηλαδή μια αύξηση κατά 0,25%.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Θα ακολουθήσει και η Ευρώπη;

Κατά την άποψή μου και παρ’ όλο που οι αγορές ευνοούν το σενάριο της ανάκαμψης,η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

Αυτό διότι η αμερικάνικη οικονομία, λόγω δομών, έχει μεγαλύτερη ταχύτητα στο να περνάει από την ύφεση στην ανάκαμψη και αντίστροφα, και έτσι η Ευρώπη έχει μία καθυστέρηση περίπου 6 μηνών.

Από αυτή την άποψη πιστεύουμε ότι τα επιτόκια στην Ευρώπη θα παραμείνουν στο 3,25% για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και για όλη τη χρονιά.

Εξάλλου, δεν διαφαίνονται πληθωριστικές πιέσεις στο άμεσο μέλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέδειξε άλλωστε ότι είναι πάρα πολύ συντηρητική στο να αλλάζει τη νομισματική της πολιτική, σε αντίθεση με το FED που λειτουργεί προληπτικά.

* Οι απόψεις που διατυπώνονται στο κείμενο αυτό είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη της επίσημες απόψεις της Τράπεζας.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v