Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη Wind

Έως και τρία είναι τα μεγάλα ονόματα που φέρονται να εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες για απόκλιση μεταξύ προσδοκιών και προσφερόμενων τιμημάτων και οι βραδινές φήμες ότι ένας ενδιαφερόμενος τελικά δεν εμφανίστηκε.

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη Wind

Από την απόσταση που χωρίζει τις προσφορές των υποψηφίων για τη Wind Hellas με τις απαιτήσεις των βασικών μετόχων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών θα κριθεί η τύχη της διαδικασίας που πέρασε χθες στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind Hellas εκδήλωσαν χθες, στην J.P. Morgan, που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της διαδικασίας, οι επενδυτικές εταιρείες BC Partners, Warburg Pincus και Providence. Ωστόσο αργά το βράδυ κυκλοφόρησαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι είναι πιθανώς λιγότεροι από τρεις, καθώς κάποιος από τους προαναφερθέντες ομίλους δεν εμφανίστηκε τελικά.

Ταυτόχρονα, όμως, κυκλοφόρησαν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μέτοχοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών θα χρειαστεί να κατεβάσουν τις απαιτήσεις τους, που κινούνται μεταξύ 700 εκατ. και ενός δισεκατομμυρίου, σε όρους επιχειρησιακής αξίας (Enterprise Value). Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, είναι σίγουρο πως τα funds που ελέγχουν τη Wind Hellas θα πραγματοποιήσουν νέα προσπάθεια πώλησης στο προσεχές μέλλον.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas, η Golden Tree Asset Management (GTAM) και η Cyrus Capital Partners, ελέγχουν συνολικά το 94,6% της απώτερης μητρικής της εταιρείας, της Crystal Almond Holdings Limited (“Holdco”) με έδρα τις νήσους Guernsey. Είχαν προαναγγείλει το σχέδιο αποχώρησης στο ενημερωτικό δελτίο για το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο των 525 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση για πώληση συνδέεται με την ευνοϊκή συγκυρία καθώς η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ η εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών θα εμφανίσει και φέτος θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, σύντομα θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια τόσο για την απόκτηση φάσματος συχνοτήτων, όσο και για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στη σταθερή τηλεφωνία.

Επιπλέον, η προσπάθεια πώλησης προχωράει σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση για την πώληση της Forthnet/Nova. Ταυτόχρονα θα απαιτηθούν σημαντικά πρόσθετα κεφάλαια για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Wind Hellas άνοιξε η πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 525 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου αναχρηματοδοτήθηκε παλαιότερο και πολύ ακριβότερο, δάνειο, ενώ οι μέτοχοι έλαβαν σημαντικού ύψους μέρισμα, που εκτιμάται στα 225 εκατ. ευρώ.

Προ ημερών η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε πως τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σημείωσαν άνοδο 5% ετησίως, στα 137,8 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση, στα 42,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,3%, στα 40,9 εκατ., με τις συνολικές επενδύσεις του τριμήνου στα 16,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Wind Hellas ανακοίνωσε, επίσης, διπλασιασμό της βάσης πελατών Δικτύου Νέας Γενιάς (NGA) σε ετήσια βάση, με διείσδυση 19,8% στη συνολική βάση της σταθερής.

Η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης Wind Vision προσέλκυσε 13.000 νέους συνδρομητές, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών της στις 55.000 στο τέλος Σεπτεμβρίου, με διείσδυση 8,9% επί της συνολικής βάσης της σταθερής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v