Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τις 14.000 μονάδες ο Nikkei

Συνεχίζεται το sell off στην υψηλή τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες μετά την χθεσινή βουτιά στο Nasdaq. Τρομάζουν οι υψηλές αποτιμήσεις. Εβδομαδιαία πτώση 7,3% για το Nikkei.

Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το 2011 καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να δέχεται έντονες πιέσεις παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street, όπου ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 3,10%.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,38% στις 13.960 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,65% στις 23.035 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημειώνει απώλειες 0,56% στις 1997 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX πτώση 0,99% στις 5423 μονάδες.

Στις κινεζικές αγορές, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,02% στις 2133 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,07% στις 2275 μονάδες.

«Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άλλος καταλύτης για την πτώση από τις υψηλές αποτιμήσεις» σχολιάζουν οι Financial Times. Οι διεθνείς αγορές άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα υψηλό 6ετίας και το sell off εστιάζεται κυρίως στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, αλλάζουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η BoJ τήρησε στάση αναμονής αυτή την εβδομάδα και ο διοικητής της, Χαρουχίκο Κουρόντα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε χαλάρωση νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά αγγίζοντας τα 101,60 γεν ανά δολάριο. Για την εβδομάδα, η άνοδος του γεν υπολογίζεται στο 1,7%.

«Καθώς το κλίμα στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, οι επενδυτές τείνουν να επικεντρώνονται στα αρνητικά στοιχεία, δημιουργώντας πτωτικό σπιράλ» εξηγεί ο Juichi Wako, της Nomura Holdings και συμπληρώνει: «Βλέπουμε την απαραίτητη διόρθωση στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου»

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχωρεί στην εβδομάδα κατά 1,1% και ο Ιαπωνικός Nikkei καταγράφει εβδομαδιαία πτώση 7,3%. Ο δείκτης Ασίας - Ειρηνικού διαπραγματεύεται 13,6 φορές εταιρικά κέρδη, ενώ η αποτίμηση του Nasdaq αγγίζει το 35 και του S&P 500 (που υποχώρησε χθες σε χαμηλό δύο μηνών) το 16,8, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο MSCI All-Country World Index διαπραγματεύεται 16,8 τα προβλεπόμενα κέρδη.

Η μετοχές της Softbank – της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που είναι η δεύτερο πιο δεικτοβαρής μετοχή για τον Nikkei 225 – καταγράφει στην εβδομάδα πτώση 13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v