Φόβοι για νομισματικό πόλεμο βυθίζουν τις ασιατικές αγορές

Η βύθιση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου σε ιστορικό χαμηλό, μετά και τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές, προκαλεί φόβους στην αγορά για δημιουργία νέου μετώπου στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο - ενός νομισματικού πολέμου.

Πτωτικά για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, που υποχωρούν σε χαμηλά εξαμήνου, καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων –όπως τα ομόλογα και το γεν- λόγω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αποδόσεις των 30ετών ολλανδικών ομολόγων διαμορφώνονται σε αρνητικό πεδίο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απρόσμενα πως θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων και η Κίνα απάντησε πως θα λάβει αντίμετρα.

Αντιδρώντας, το κινεζικό νόμισμα ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 7 γουάν/δολάριο, κίνηση που απειλεί να οδηγήσει σε νομισματικό πόλεμο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βυθίζονταν κατά 2,2% και 1,93% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 20.677 μονάδες.

Πτώση 2,74% για τον δείκτη Hang Seng στις 26.182 μονάδες, 2,36% για τον Kospi στις 1.950 μονάδες, 1,93% για τον ASX στις 6.713 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,92% στις 2.841 μονάδες και κατά 1,18% ο CSI στις 3.702 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v