Νέες πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Η απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της προκάλεσε νέες αναταράξεις στις ασιατικές αγορές.

Πτώσης συνέχεια στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει και επισήμως την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της, κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αναταράξεις στο επενδυτικό κλίμα, αφού δείχνει περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας.

Έτσι, οι επενδυτές επέλεξαν και πάλι την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και ορισμένων νομισμάτων όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο.  

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρίνει ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της, και πως η Ουάσινγκτον θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από το Πεκίνο.

Όπως σημείωναν αναλυτές στο Reuters, ο επίσημος χαρακτηρισμός της Κίνας ως χώρας που χειραγωγεί το νόμισμά της, «δίνει στις ΗΠΑ νόμιμο λόγο να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα». Έτσι, κατά τον Norhiro Fujito, αναλυτή της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, «οι αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιβάλλουν όχι μόνον επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές, αλλά το νούμερο αυτό να αυξηθεί στο 25%. Αυτός πιθανότατα θα είναι ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος χωρίς γρήγορη λύση».

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,75%, έχοντας νωρίτερα αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ μέσα σε δυο ημέρες έχει χάσει 3,7%. Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει απώλειες 0,77% στις 20.567 μονάδες.

Πτώση 2,36% καταγράφει ο δείκτης ASX στις 6.552 μονάδες, ο δείκτης Kospi υποχωρεί κατά 1,4% στις 1.920 μονάδες, κατά 1,4% ο Shanghai Composite στις 2.781 μονάδες, κατά 0,88% ο CSI στις 3.643 μονάδες και κατά 0,9% ο Hang Seng στις 25.916 μονάδες.

Σημειώνεται πως πολλοί δείκτες απομακρύνθηκαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να ορίσει το σημείο αναφοράς του γουάν υψηλότερα του αναμενόμενου, στο 7,0304 για τις onshore συναλλαγές έναντι του δολαρίου και στο 7,0807 στις offshore συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v