Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ασιατικές αγορές μετά τη Fed

Στο επίκεντρο η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Με κέρδη 0,49% έκλεισε ο Nikkei. Υποχωρεί το δολάριο έναντι του γεν. Μικρή άνοδος για το αργό.

Υψηλότερα κινούνται οι μετοχές στην Ασία την Πέμπτη, μετά την απόφαση για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο για την πορεία των επόμενων κινήσεων.

Παράλληλα, η Fed διεύρυνε το spread ανάμεσα στο επιτόκιο που πληρώνει τις τράπεζες για την πλεονάζουσα ρευστότητα και του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις αγορές χρήματος και την ανάγκασαν να παρέμβει με ενέσεις ρευστότητας. 

Αν και η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, η Fed σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι μειώνει τα επιτόκια «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στο οικονομικό outlook, καθώς και τις ασθενείς πληθωριστικές πιέσεις».

Την ίδια ώρα, διατηρεί την υφιστάμενη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, στη συνεδρίασή της αποφάσισε να παραμείνουν τα επιτόκια στο -0,1%, ο στόχος για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο σχεδόν 0% και ο ρυθμός αγοράς asset στα 80 τρισ. γεν ($740 δισ.) τη χρονιά.

Ωστόσο η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι έχει ανησυχίες για τους κινδύνους όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και υποσχέθηκε αναθεώρηση στην επόμενη συνεδρίασή της.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με άνοδο κατά 0,49%, στις 22.068 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai κινείται σταθεροποιητικά, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 1%.

Στην Αυστραλία ο ASX έκλεισε με κέρδη 0,55%, ενώ στη Νότια Κορέα ο KOSPI ενισχύεται 0,41%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχωρεί έναντι του γεν (-,46%), στα 107,95 γεν ανά δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,46%, στα $58,38 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ (+0,27%), διαμορφώνεται στα $63,77.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v