Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω Τραμπ

Η έναρξη της διαδικασίας έρευνας για πιθανή παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη και καθαίρεσή του, προσθέτουν ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας για τις αγορές, που ήδη ανησυχούν για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Οι πολιτικές αναταράξεις στις ΗΠΑ, μετά και την τελευταία αναφορά του πληροφοριοδότη αναφορικά με την κατάχρηση εξουσίας του Τραμπ προκειμένου να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβαρύνουν το κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια, που είναι ήδη αρνητικό λόγω της σινοαμερικανικής εμπορικής διένεξης και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πληροφοριοδότης είπε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο καταχράστηκε την εξουσία του στην προσπάθειά του να αναγκάσει την Ουκρανία να εμπλακεί υπέρ του στις προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά και ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να «κλειδώσει» αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά αυτή.

Όπως εξηγούσαν στο Reuters αναλυτές, η έναρξη της διαδικασίας έρευνας για πιθανή παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη και καθαίρεσή του, προσθέτουν ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας για τις αγορές, που ήδη ανησυχούν για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι αναφορές στα ΜΜΕ για τις σινοαμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να δώσουν μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στους επενδυτές.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε πως Κίνα και ΗΠΑ διατηρούν στενή επικοινωνία προκειμένου να καταγραφούν θετικές εξελίξεις στον 13ο γύρο των οικονομικών και εμπορικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,35%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρεί κατά 1,18% στις 21.788 μονάδες.

Αμετάβλητος στις 2.928 μονάδες ο δείκτης Shanghai Composite, οριακά υψηλότερα στις 3.844 μονάδες ο CSI, κατά 0,48% ενισχύονταν ο δείκτης ASX στις 6.818 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,28% στις 25.969 μονάδες και κατά 1,12% ο Kospi στις 2.050 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v