Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση για τις μετοχές στην Κίνα

Κατάρρευση των τιμών στην Κίνα, στην πρώτη μέρα συναλλαγών μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού. Πτώση ως 8,7% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Αγορές μετοχών από τη λεγόμενη «Εθνική Ομάδα» κρατικών θεσμικών επενδυτών.

Οι δείκτες στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας καταρρέουν, καταγράφοντας πτώση ως 9%, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός και των οικονομικών επιπτώσεών της, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.

Στις πρώτες συναλλαγές ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατέγραφε πτώση 8,73% στις 2.716,70 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Σεντζέν, το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Κίνας, ο βασικός δείκτης κατέγραφε πτώση 8,99% στις 1.598,80 μονάδες.

Στη συνέχεια, καταγράφηκε μικρή ανάκαμψη, με τους δείκτες πάντως να υποχωρούν άνω του 8%. 

Η βουτιά ήρθε παρά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να προσφέρει επιπλέον ρευστότητα 171 δισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου αυτό να αντιμετωπίσει την κατάσταση και την ανακοίνωση ότι θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια δράση από το 2004.

Στο άνοιγμα πάνω από 2.900 μετοχές ήταν στο -10%, που αποτελεί και το μέγιστο όριο διακύμανσης.
Εν τω μεταξύ, trader στην Σαγκάη δήλωσε στους Financial Times ότι υπάρχουν σημάδια πως η λεγόμενη «Εθνική Ομάδα» κρατικών θεσμικών επενδυτών αγόραζε μετοχές για να στηρίξει την αγορά. «Το αρχικό sell off ήταν αναπόφευκτο», τόνισε. «Θα περίμενα περισσότερες αγορές από την «εθνική ομάδα» το απόγευμα προκειμένου να «ωραιοποιηθεί» λίγο η κατάσταση.

Αντίθετα, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng μοιάζει να αντιστέκεται στην τάση (+0,17% στις 26.356,22 μονάδες).

Πτώση 1% εμφανίζει ο Nikkei 225 στο Τόκιο, στις 22.962 μονάδες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v