Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στην Ασία παρά την παρέμβαση-μαμούθ της Fed

Limit down τα futures της Wall, ενώ και η παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν μπόρεσε να στηρίξει για πολύ τον Nikkei. «Βουτιά» 9,52% για τον ASX. Πτώση 13,5% στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας το δίμηνο. Πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές.

Βαριές απώλειες στην Ασία παρά την παρέμβαση-μαμούθ της Fed

Σε κλοιό πιέσεων παραμένουν τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να μην πείθονται από την αιφνίδια μείωση επιτοκίων της Fed, ενώ ούτε η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να χαλαρώσει περαιτέρω τη δική της νομισματική πολιτική κατάφερε να στηρίξει το Τόκιο.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, που συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών, καταγράφοντας πτώση 13,5% στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Τα futures της Wall Street βρέθηκαν στο limit down (-5%), μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 0% με 0,25%, από 1% με 1,25% και να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγέθους 700 δισ. δολαρίων. Τα futures του Dow Jones, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υποχωρούν περισσότερο από 1.000 μονάδες (-4,56%), του S&P 500 κατά 4,78% και του Nasdaq κατά 4,55%.

Στην Ασία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε προ ολίγου την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ενισχύοντας την αγορά ETFs και άλλων τίτλων υψηλού κινδύνου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με ψήφους 7-2 αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητους τους στόχους για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια, ενώ ξεκαθάρισε πως θα λάβει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής «χωρίς δισταγμό, παρακολουθώντας στενά την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού».

Ο δείκτης Nikkei, μετά τις ανακοινώσεις αυτές, αντέδρασε αρχικά με κέρδη άνω του 2%, πολύ γρήγορα όμως επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του κατέγραψε ο δείκτης ASX στην Αυστραλία, ενώ πτωτικά κινούνται και οι υπόλοιποι δείκτες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει απώλειες 3,16%, ο ASX έκλεισε με πτώση 9,52% στις 5.058 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,58% στις 23.412 μονάδες, κατά 1,68% ο δείκτης Kospi στις 1.741 μονάδες, κατά 1,12% ο Shanghai Composite στις 2.855 μονάδες και κατά 2,08% ο CSI στις 3.814 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και πάλι η τιμή του πετρελαίου, καθώς εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού συνεχίζεται και ο πόλεμος τιμών Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, με το Brent να σημειώνει πτώση 3,28% στα 32,74 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 1,9% στα 31,12 δολάρια.

Λίγο υψηλότερα η τιμή του χρυσού (+0,77% στα 1.540 δολάρια η ουγκιά) μετά τις ανακοινώσεις της Fed, ωστόσο ορισμένοι επενδυτές επέλεξαν να πουλήσουν το «κίτρινο μέταλλο» προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα εν  μέσω του sell-off στις μετοχές.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v