Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα περιδίνηση οι διεθνείς αγορές

Η απόφαση Τραμπ για απαγόρευση πτήσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ απειλεί να διαταράξει ακόμα περισσότερο το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία. Πτώση άνω του 5% για τον Nikkei, ενώ ο Dow Jones πέρασε επισήμως σε «bear market». Νέα «βουτιά» 5% για τις τιμές του πετρελαίου.

Σε νέα περιδίνηση οι διεθνείς αγορές

Σε κλοιό πιέσεων παραμένουν τα χρηματιστήρια διεθνώς, με τις τιμές των μετοχών και του πετρελαίου να κάνουν νέα «βουτιά», μετά και την απόφαση-σοκ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η επίπτωση του κορωνοϊού -που και επισήμως πλέον χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου απειλεί να διαταράξει ακόμα περισσότερο το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία, ενώ εκτιμάται πως θα πλήξει περισσότερο την αεροπορική βιομηχανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν όλα τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από την Ευρώπη, εκτός αυτών του Ηνωμένου Βασιλείου, για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, ωστόσο, κατά τον ίδιο, αυτό δεν θα επηρεάσει το εμπόριο. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης και ορισμένα άλλα μέτρα, περιλαμβανομένης της εντολής προς το υπουργείο Οικονομικών της χώρας για αναβολή της καταβολής φόρων για τις οντότητες εκείνες που πλήττονται από τον ιό.

Τα futures του S&P 500 έφτασαν να υποχωρούν έως και 4,9% (χθες ο ο Dow Jones πέρασε και επισήμως σε «bear market» καθώς έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τα ιστορικά υψηλά) , και του Euro Stoxx 50 έως 8,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016.

Στην Ασία, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες 3,2%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωνε πτώση που ξεπέρασε και το 5% (έκλεισε τελικά 4,41% χαμηλότερα στις 18.559 μονάδες), ενώ ισχυρότατες απώλειες που ξεπέρασαν και το 7% καταγράφει ο το χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Πτώση 374% για τον Hang Seng και 3,87% για τον Kospi, ενώ σημαντικά μικρότερες ήταν οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,52%.

Την ίδια ώρα, βυθίζονται και οι τιμές του πετρελαίου, όχι μόνον λόγω των ανακοινώσεων του Τραμπ, αλλά και λόγω του ενδεχομένου να «πλημμυρίσει» η αγορά με φθηνό πετρέλαιο από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του OPEC+ για περιορισμό της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του Brent καταγράφει αυτήν την ώρα πτώση 4,92% στα 34,03 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 4,82% στα 31,39 δολάρια.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v