Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κινεζικός PMI έδωσε ώθηση στις ασιατικές αγορές

Ο PMI μεταποίησης της Κίνας διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο έναντι των 50,4 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση για 4ο συνεχόμενο μήνα, ωστόσο αναμένεται ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας, που αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου τον Ιούνιο, μια ελπιδοφόρα ένδειξη για την παγκόσμια οικονομία, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από τη σαρωτική επίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο έναντι των 50,4 που προέβλεπαν οι αναλυτές, και ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες από 53,6 τον προηγούμενο μήνα. Υπό πίεση παρέμειναν οι εξαγωγές, αν και επιβραδύνεται ο ρυθμός συρρίκνωσής τους.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 8,4% τον Μάιο. Πάντως, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα που συμμετείχαν στην σχετική έρευνα του υπουργείου, αναμένουν αύξηση της παραγωγής κατά 5,7% τον Ιούνιο και 9,2% τον Ιούλιο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,9% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 22.288 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,83% ο Shanghai Composite στις 2.986 μονάδες και κατά 1,37% ο CSI στις 4.165 μονάδες, κατά 0,6% ο Hang Seng στις 24.448 μονάδες, κέρδη 1% καταγράφει ο δείκτης Kospi στις 2.114 μονάδες και 1,63% ο ASX στις 6.012 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v