Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Σημαντικές απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο, μετά τις πληροφορίες πως το Πεκίνο εξετάζει επιβολή αυστηρότατων ποινών στην Didi, από πρόστιμο που θα ξεπερνά το πρόστιμο-ρεκόρ των 2,8 δισ. που πλήρωσε η Alibaba, μέχρι και αναγκαστική διαγραφή από το χρηματιστήριο.

Υποτονικό το γενικότερο κλίμα στις ασιατικές αγορές, ωστόσο πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος της Κίνας μετά τις αναφορές του Bloomberg πως το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή αυστηρών ποινών στον κολοσσό διαμοιρασμού μεταφορών Didi. Οι ποινές που σχεδιάζονται κυμαίνονται από ένα πρόστιμο πιθανότατα υψηλότερο από το ρεκόρ των 2,8 δισ. δολαρίων που πλήρωσε νωρίτερα φέτος η Alibaba, μέχρι και την αναγκαστική διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Οι μετοχές της Didi έκαναν βουτιά μεγαλύτερη του 11% χθες Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει να εγγράφει νέους χρήστες ενώ αφαιρέθηκε η εφαρμογή της από τα κινεζικά app stores λόγω φερόμενης συλλογής και χρήσης προσωπικών δεδομένων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει επίσης η εξέλιξη της πανδημίας και ιδιαίτερα η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση στοιχείων για τους PMI σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία για τον Ιούλιο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να υπάρξει περισσότερη συζήτηση για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αν και ο πρόεδρος Jerome Powell έχει επανειλημμένως πει πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να υπολείπεται του στόχου και πως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,6%, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 0,86% στις 3.544 μονάδες, 1,3% ο CSI στις 5.084 μονάδες και 1,18% ο Hang Seng στις 27.395 μονάδες, ενώ αντιθέτως οι δείκτες Kospi και ASX ενισχύονται οριακά στις 3.253 και 7.662 μονάδες αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται πως το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας παραμένει κλειστό μέχρι τη Δευτέρα λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v