Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε χαμηλό έτους οι ασιατικές μετοχές

Ο κορωνοϊός και οι κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Άλλες 30 κινεζικές εταιρείες στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ.

Το χαμηλό 13 μηνών δοκίμασαν οι ασιατικές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την παραλλαγή «Όμικρον» του κορωνοϊού και για τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τις κινήσεις περιορισμού της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής μεγάλων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, λειτουργούν ως «βαρίδι» στο επενδυτικό κλίμα.

Ισχυρή πίεση δέχονται οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς σε περισσότερα από 30 κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα και οντότητες, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για φερόμενη ανάπτυξη τεχνολογιών όπως όπλα ελέγχου του εγκεφάλου, που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,7%  ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κατέγραφε απώλειες 1,79% στις 28.545 μονάδες.

Πτώση 1,12% για τον Shanghai Composite στις 3.633 μονάδες, 1,54% για τον CSI στις 4.957 μονάδες και 1,2% για τον Hang Seng στις 23.196 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ASX ενισχύονταν κατά 0,1% στις 7.626 μονάδες και κατά 0,38% ο Kospi στις 3.017 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v